PoslovneMediji i MarketingRegulatorna agencija za komunikacije objavila javne konsultacije!

Regulatorna agencija za komunikacije objavila javne konsultacije!

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), u okviru postupka analize tržišta elektronskih komunikacija, pokreće javne konsultacije na prijedloge analiza za dva relevantna tržišta, te prijedlog provedenog Tri kriterija testa za jedno veleprodajno relevantno tržište, prenose poslovne.com.

Tržište pristupa javnoj telefonskoj mreži na fiksnoj lokaciji za fizička i pravna lica – maloprodajni nivo;

Tržište poziva koji potiču iz javne telefonske mreže (generisanje poziva) i koji se pružaju na fiksnoj lokaciji – veleprodajni nivo;

Veleprodajno tržište pristupa i započinjanja (originacije) poziva u javnim mobilnim telefonskim mrežama.

Pravilom 54/2011 o analizi tržišta elektronskih komunikacija utvrđena je lista relevantnih tržišta koja su podložna prethodnoj (ex ante) regulaciji i za koja se provodi analiza.

Agencija je pristupila provođenju analiza navedena dva tržišta koja su utvrđena kao tržišta koja  podliježu prethodnoj regulaciji u skladu sa članom 4. stav (1) Pravila 54/2011 o analizi tržišta elektronskih komunikacija u sklopu liste relevantnih tržišta.

S obzirom da veleprodajno tržište pristupa i započinjanja (originacije) poziva u javnim mobilnim telefonskim mrežama nije na listi relevantnih tržišta, Agencija je u skladu sa članom 4. stav (2) Pravila 54/2011 o analizi tržišta elektronskih komunikacija uradila provjeru Tri kriterija testa za navedeno tržište.

Komentari na nacrte dokumenata mogu biti dostavljeni najkasnije do ponedeljka, 19.10.2020. godine, putem pošte na adresu Mehmeda Spahe broj 1, 71 000 Sarajevo, sa naznakom: „Za javne konsultacije: Analiza tri tržišta“ ili putem e-maila na upitnici@rak.ba 

Više o RAK-u

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je osnovana 2. marta, 2001. godine spajanjem nadležnosti Nezavisne komisije za medije i Regulatorne agencije za telekomunikacije koje su do tada radile odvojeno.

Agencija djeluje na državnom nivou i njen mandat je definisan Zakonom o komunikacijama BiH (Službeni glasnik BiH, br.31/03), koji je prvobitno nametnut Odlukom Visokog predstavnika u oktobru 2002. godine, a Parlamentarna skupština BiH ga je usvojila u septembru 2003. godine.
Agencija je regulator sa spojenim nadležnostima, nastala po uzoru na slične procese u evropskim zemljama i odražava spajanje tehnologija u telekomunikacijama i emitovanju, na način koji može da odgovori potrebama tržišta.


Tržište elektronskih komunikacija je sektor naprednih tehnologija, a njegove osnovne karakteristike su razvoj tehnologija, stalno uvođenje novih usluga i konstantan razvoj poslovnih modela. To je takođe sektor u kojem vladaju dominantni učesnici sa znatnom marketinškom snagom. Izazovi stavljeni pred regulatora ovakog tržišta su usmjereni na uspostavljanje ravnoteže među zainteresovanim stranama: korisnika na jednoj i tržišta na drugoj strani, štiteći interese korisnika na konkurentnom tržištu te podržavajući ulazak novih sudionika.


Po ugledu na slične institucije u Evropi, nadležnosti Agencije su zasnovane na principima nezavisnosti, provođenju regulacije i monitoringu poštivanja zakona i pravila, i osiguranju tehničkih, finansijskih i kadrovskih preduslova za efikasno izvršavanje zadataka.


U skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, nadležnosti Agencije su: kreiranje i promovisanje pravila u sektorima emitovanja i telekomunikacija, licenciranje operatora u sektorima emitovanja i telekomunikacija, planiranje, upravljanje i dodjeljivanje frekventnog spektra, primjenjivanje tehničkih i drugih standarda koji se tiču kvaliteta, te uspostavljanje i održavanje sistema naknada za dozvole.


Druge institucije mogu imati posebne odgovornosti kada je regulacija u pitanju, a posebno Vijeće ministara BiH, koje je nadležno za kreiranje i usvajanje politike djelovanja u skladu sa postojećim pravnim okvirom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima