Međunarodna agencija Moody's potvrdila kreditni rejting BIH

()

Međunarodna rejting agencija Moody's Investor Service potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine koji glasi B3 sa stabilnim izgledima, saopćila je Centralna banka Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju odluke o potvrđivanju rejtinga i stabilne prognoze, analitičari te agencije navode kao ključne faktore ocjenjivanja da stalni strukturalni izazovi i dalje utiču na srednjoročne izglede rasta u Bosni i Hercegovini ograničavajući ekonomsku snagu zemlje; da umjereni nivoi duga i fiskalno ograničavanje posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije koronavirusa, kao i da slabe institucije dijelom odražavaju složen sistem upravljanja i podjele političkog okruženja te i dalje ometaju efikasno donošenje politika.

Analitičari agencije Moody's očekuju da će na ekonomiju ove godine znatno uticati pandemija koronavirusa zbog obuzdavanja širenja koronavirusa, pada trgovine i smanjenja novčanih doznaka. Uticaj je također prisutan i u oblasti turizma.

U izvještaju ove agencije je navedeno da se za Bosnu i Hercegovinu ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5 posto nakon zabilježenog rasta u 2019. godini od 2,9 posto, kao i da će u 2021. godini rast realnog BDP-a biti 3,5 posto.

Analitičari dalje navode da je proteklih godina Bosna i Hercegovina očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. manji budžetski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu indirektnih poreza, ali također i u suzdržavanju od trošenja.

Moody's očekuje da će ove godine Bosna i Hercegovina zabilježiti fiskalni deficit od 4,6 posto BDP-a u odnosu na 2,2 posto viška zabilježenog 2019. godine.

Pogoršanje odražava uticaj ekonomskih kontrakcija na prihodovnoj strani i fiskalnih mjera koje su vlasti usvojile kako bi ublažile učinak pandemije koronavirusa u odnosu na rashode.

Treći faktor koji je uticao na potvrdu kreditnog rejtinga Bosni i Hercegovini zasnovan je na institucionalnim ograničenjima. Složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efiksano donošenje odluka. U isto vrijeme, kako navodi Moody's, aranžman valutnog odbora osigurava efikasno sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visok nivo kredibiliteta.

Moody's očekuje da Bosna i Hercegovina ostane posvećena i dosljedna u provođenju valutnog odbora, pri čemu bi bilo kakve intervencije u pogledu valutnog odbora potkopale ovaj aranžman i potencijalno ugrozile buduću pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stabilni izgledi kreditnog rejtinga Bosne i Hercegovine odražavaju očekivanja analitičara da će kreditni rejting zemlje ostati isti u narednih 12 do 18 mjeseci uprkos očekivanom ekonomskom i fiskalnom pogoršanju usljed pandemije koronavirusa.

Moody's očekuje da će likvidnost i vanjski rizici uveliko biti ublaženi podrškom međunarodnih finansijskih institucija, naročito MMF-a i Evropske unije (EU).

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ako dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast. Tome bi doprinijela i kontuinuirana saradnja sa MMF-om i EU.

S druge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i snažnu integraciju Bosne i Hercegovine u EU.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako pokrenuti online biznis bez novca? (3 IDEJE)

Najbolje što je odgovor na pitanje kako pokrenuti online biznis bez novca pristupačna opcija koju si možete priuštiti. A još bolje je što možete raditi od...

Kako kreirati biznis profil na Instagramu

Kako kreirati biznis profil na instagramu - Društvene mreže danas predstavljaju jedan od najjačih medija. Sve je na društvenim mrežama, korisnici se broje u...

4 Biznis ideje koje možete raditi kod kuće

Biznis ideje koje možete raditi kod kuće - Svakom od  nas bi dobro došlo da pronađemo posao u kojem smo sami svoj šef. Prije...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.