PoslovneNovac i finansije10 država čija je ekonomija najmanje ovisna o izvozu

10 država čija je ekonomija najmanje ovisna o izvozu

Izvoz je jedan od ključnih faktora na putu do ekonomske stabilnosti ali i državnog bogatstva.

Zemlje u razvoju trebaju diversificirati svoj izvoz ako imaju vlasite resurse kako bi zahvaljujući proizvodnim mogućnostima osigurale ekonomski rast. 

Primjer toga su razvijene  države poput Kine i Japana koje zahvaljujući dobrom izvozu ulaze u tržišno nadmetanje, lakše prebrode krize i imaju utjecaj u geopolitičkoj sferi.

Postavlja se pitanje ako je već izvoz značajan faktor, kako ekonomija država koje ne ovise o izvozu opstaje, kako to utiče na BDP ? Poznato je da ako je vrijednost izvoza veća od vrijednosti uvoza, razlika pridonosi povišenju bruto domaćeg proizvoda.

Neki ekonomisti smatraju da kada komponente jedne zemlje pokazuju nizak udio izvoza u odnosu prema ukupnom BDP-u, tada država ne ovisi o izvozu. Bitno je pojasniti da bruto društveni proizvod ili bruto nacinalni proizvod (GNP) predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga jedne nacinalne ekonomije, u određenom periodu po tržišnim cijenama. On uključuje sve dohotke domaćih lica ostvarene ekonomskim aktivnostima u zemlji i inostranstvu.

U države čija ekonomija najmanje zavisi od izvoza spadaju:

Sudan – udio izvoza u BDP-u 6.1%

Sudan kao prvorangirani ima najmanji udio izvoza u BDP-u, u odnosu na vrijednost svog bruto društvenog proizvoda. Sudanska se ekonomija  još uvijek velikim dijelom temelji na poljoprivredi, ali se u posljednjih nekoliko godina bilježi i rast lake industrije. Glavni faktori koji ograničavaju rast ekonomije jeste nestabilno područje i česte suše.

Afghanistan – udio izvoza u BDP-u  6.6%

Drugi na listi je Afganistan koji spada u najsiromašnije države svijeta. Većina stanovništva (preko 70%) se bavi poljoprivredom iako je obradivo samo 12% površine.

Burundi – udio izvoza u BDP-u 7.8%       

Burundi kao jedna od najmanjih država u Africi ima 7,8 % udio izvoza u BDP-u, a 42% BDP-a dolazi od međunarodne pomoći.

Kiribati – udio izvoza u BDP-u 0.8%        

Ekonomija Kiribata zavisi od strane pomoći, a  poljoprivreda i ribarstvo u ovoj državi je isključivo za vlastite potrebe.

Brazil – udio izvoza u BDP-u  1.2%

Ekonomija Brazila ima veliku bazu prirodnih bogatstava i razvijenu industriju i privredu. Veliki udio imaju kompanije iz SAD-a, Švicarske, Japana i Francuske. U posljednje vrijeme bilježi se veliki industrijski napredak. Svake godine se posijeku velike površine šuma. Te se nove površine upotrebljavaju u poljoprivredi. Turizam igra značajnu ulogu u ekonomskom rastu države.

Nepal  – udio izvoza u BDP-u 11.6%        

Ekonomija Nepala ovisi o poljoprivredi, industriji  i uslužnom sektoru.  76% lokalnog stanovništva radi u poljoprivredi, dok je 18% u uslužnim djelatnostima.

Etiopija – udio izvoza u BDP-u 11.6%      

Etiopija je jedna od 9 država za koje se smatra da su najbrže rastuće ekonomije Afrike. Stopa ekonomskog rasta Etiopije kreće se blizu sedam posto. Prodaja robe na berzi u ovoj zemlji donijela je milijarde dolara. Etiopija osim poljoprivrede posjeduje i prirodne resurse, a najznačajniji je kafa.

Pakistan – udio izvoza u BDP-u 12.3%

Unatoč velikom napretku u industrijalizaciji i razvitku uslužnog sektora, pakistanskom ekonomijom još snažno dominira poljoprivreda. Iako se obrađuje samo jedna trećina obradivih površina u zemlji, 44,1% zaposlenog stanovništva radi u poljoprivredi.

Centralna Afrička Republika –  udio izvoza u BDP-u 12.3%   

Najznačajnije privredne grane i aktivnosti su: rudarstvo, poljoprivreda i ribarstvo. Najveći udio u izvozu čine dijamanti.

Sjedinjene Američke Države – udio izvoza u BDP-u 13.4%

Sjedinjene Američke Države su trenutno privredno najjača zemlja u svijetu, a i najveći uvoznik robe i sirovina. Slobodna tržišna ekonomija kreira visoku produktivnost koja je upotpunjena prirodnim resursima.

Na osnovu ovih deset primjera možemo tvrditi da je izvoz ključni faktor za rast ekonomije. Domaća proizvodnja pokreće ekonomiju i osgurava rast BDP-a. Za svaku državu je važno da državna ekonomija ne zavisi isključivo od jednog resursa, jer je stanje na tržištu promjenljivo, sa samim tim i rizik od pada veći.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima