back to top

Kozarski vjesnik

Kozarski vjesnik je medijska kuća koja posjeduje portal, novine, radio i televiziju. Pročitajte dugu i burnu historiju ovog medija.

Na lokalnom portalu Kozarski vjesnik, na dnevnoj bazi objavljuju se najnovije informacije vezane za grad Prijedor. Uživo sa mjesta događaja pratite aktuelna dešavanja u Prijedoru i okolnim gradovima.

Na jednome mjestu možete pronaći bitna obavještenja za Prijedor i slušati uživo online istoimeni radio. Portal donosi vijesti iz kulture, sporta, politike ali i najave za predstojeće događaje poput promocije knjiga, festivala i drugih manifestacija.

Historija

Informativna kuća Kozarski vjesnik osnovana je 1969. godine. Iste godine, Općina Prijedor osnovala je i Radio Prijedor, a 1975. godine počeo je da izlazi istoimeni sedmični list .

Bilo je to preduzeće koje se tada zvalo “Novinsko radio-difuzno preduzeće“. Od 1977. godine poslujemo kao Informativno poslovni centar.

Televizija Prijedor

Radio Prijedor emituje program od 7.00 do 19.00 sati, TV Prijedor od 18.00 do ponoći, a list „Kozarski vjesnik“ izlazi jednom sedmično (petkom). Programsko i profesionalno opredjelјenje je blagovremeno i objektivno informisanje društvene javnosti zajednice.

kozarski vjesnik
Kozarski vjesnik

Kozarski vjesnik je jedina informativna kuća u BiH koja ima četiri medija: novine, radio, televiziju i web sajt.

Program Radio Prijedora i naše televizije kreiran je prema želјama i interesima gledalaca, a za to se brine 25 stalno zaposlenih radnika.

Svojom uređivačkom politikom poštujemo pravila uređivanja programa prema standardima RAK-a, pri tome zadovolјavajući različite ukuse naših gledalaca, slušalaca i čitalaca. Naša medijska kuća je pokrovitelј mnogih sportskih, kulturnih, humanitarnih i drugih manifestacija. 

Kozarski vjesnik osnovali su Partizani

kozarski vjesnik osnovali partizani
Partizani su zaslužni za pokretanje Kozarskog partizanskog vjesnika

Prvi broj lista „Kozarski vjesnik“, sedmičnog glasila prijedorske opštine, štampan je 12. juna 1975. godine i od tada se neprekidno, svakog petka pojavlјuje na kioscima.

Višedecenijska tradicija „Kozarskog vjesnika“ i pisanog novinarstva  u Prijedoru je, međutim, znatno duža, jer nas vraća u prolјeće 1942. godine.

Tada se na Kozari, u izdanju Partizanskog obavještajnog biroa Drugog krajiškog (kozarskog) NOP odreda „Mladen Stojanović“, pojavio prvi broj „Kozarskog partizanskog vjesnika“.

kozarski vjesnik
Kozarski vjesnik

Radio Prijedor

Radio Prijedor je počeo sa radom 12.6.1969. godine. Program našeg radija emitujemo svakodnevno na frekvenciji 97.90 FM, 24 sata.

Naša programska šema bazirana je na vlastitoj produkciji i u skladu je sa standardima RAK-a i želјama slušalaca, što nas svrstava u najslušanije radio stanice prijedorske regije.

TV Prijedor

Osnovani smo 2000. godine sa svrhom proizvodnje i emitovanja televizijskog programa. Televizijskim signalom pokrivena je teritorija grada Prijedora.

Naša TV emituje šest sati programa dnevno, uglavnom vlastite produkcije. Prijedor TV je urbana televizija, ali nikako ne zaboravlјa vrijednosti i običaje potkozarskog kraja.

Uloga Kozarskog vjesnika u ratnim zločinima

Isticanje bijelih traka danas je sjećanje na ubijene Prijedorčane, a veliku ulogu u širenju antagonizma protiv nesrba imali su tadašnji mediji.

kozarski vjesnik
Izdanje iz 1992. godine

Mirna protestna šetnja i okupljanje porodica preživjelih Prijedorčana obilježavanje je 31. maja, kada su 1992. godine morali okačiti bijele trake i čaršafe kako bi mogli biti raspoznati kao nesrpsko stanovništvo.

Dan bijelih traka simboličan je način za podsjećanje na ubijene Prijedorčane.

Osim tadašnje politike i vojnih formacija, za širenje propagande i stvaranje antagonizma prema nesrpskom stanovništvu debelo su zaslužni i prijedorski mediji.

Tenzije u tom gradu podgrijavali su govori i tekstovi na Radiju Prijedor i Kozarskom vjesniku.

U presudi Milomiru Stakiću, koji je od 30. aprila do 30. septembra 1992. godine bio predsjednik opštinskog Kriznog štaba i načelnik Opštinskog vijeća za narodnu odbranu u Prijedoru, opisana je i uloga medija u to vrijeme, koji su između ostalog prenijeli i proglas o tome da se kuće obilježe bijelim.

Dijelovi presude govore o tome da je Radio Prijedor „širio propagandu govoreći o Hrvatima i Muslimanima na pogrdan način“ a programi medija iz Banje Luke i Beograda prenosili su govore političara iz SDS-a koji su „tvrdili da Srbi žele sačuvati Jugoslaviju, dok je Muslimani i Hrvati žele uništiti“.

Proglasi „novog rukovodstva i vlasti“ koji su čitani u programu Radija Prijedor u proljeće 1992. godine uvršteni su u presudu Stakiću, a ratni arhivi, poput izdanja Kozarskog vjesnika, daju široku, ali i iskrivljenu, sliku o stvarnim dešavanjima u Prijedoru.

kozarski vjesnik
Kozarski vjesnik

U tekstu „Prijedorski članci smrti“ novinar BIRN-a BiH pokazao je način na koji je Kozarski vjesnik služio tadašnjim vlastima u blaćenju pojedinaca nesrpske nacionalnosti što daje uvid u prirodu uređivačke politike koja je tada stajala iza tog lista, kojeg je presuda Stakiću okarakterisala kao glasnika srpskih vlasti.

U Prijedoru i okolini ubijeno je više od 3.000 ljudi među kojima i 102 djece. Više od 30.000 osoba bilo je zatočeno u logorima.

Impressum

Mira Zgonjanin
glavni i odgovorni urednik

Branka Dakić
urednik Televizije Prijedor

Mirjana Šodić
urednik novina

Tanja Mandić
Deborah Sovilj
Pero Špadić
Zoran Jelić
Zoran Sovilj

Kontakti

Direktor: 052/232-803
Marketing: 052/232-863
Radio Prijedor: 052/911-822
Televizija Prijedor: 052/211-239
Redakcija: 052/234-271

Preporučujemo

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima