Relax Livno – Relax portal Livno no1 sajt za Livno i okolinu

Relax Livno portal namijenjen je za svakodnevno informisanje javnosti o najnovijim vijestima u Livnu i okolini.

Relax portal Livno je broj 1 sajt u ovom gradu već dugi niz godina. U samo nekoliko klikova možete pronaći važna obavještenja za Livno.

Također, na ovom portalu možete pronaći razne oglase. Ukoliko vam je potrebno oglašavanje na Relax Livno portalu to možete i ostvariti.

Relax Livno nudi obavještenja lokalnih organizacija, te nudi prenos uživo iz ovog bosanskohercegovačkog grada.

Relax Livno oglasi za posao je jako korisna kategorija za sve koji tragaju za poslom u ovom gradu. Od oglasa tu izdvajamo i rubriku Relax Livno prodaja stanova koja je jako popularno.

Jedna od najpopularnijih rubrika su zasigurno Relax Livno osmrtnice u Livnu i okolini što je danas veoma bitna infomacija s obzirom da su lokalni portali najbolji način da obavijestite rodbine i prijatelje diljem svijeta o smrti najbližih.

Relax Livno najnovije vijesti i crna hronika su očekivano najposječenije rubrike na ovom lokalnom portalu koji je zasigurno jedan od najpopularnijih i najvalitetnijih lokalnih web sajtova u Bosni i Hercegovini.

Za sve stanovnike Livna i okolice Relax portal Livno je sajt na kojem možete pronaći sve vijesti informativnog, zabavnog i sportskog karaktera iz Livna ali i regije. Posebno je važan za mnoge Livnjake u dijaspori jer se sigurno provjeren izvor informacija iz rodnog mjesta.

relax livno – relax portal livno no1 sajt za livno i okolinu
Relax Livno Osmrtnice jako bitna rubrika na ovom lokalnom web portalu

Relax Livno i kratka historija Livna

Livno ke grad u jugoistočnom dijelu Livanjskog polja, 74 km jugozapadno od Bugojna, BiH (Federacija BiH); 7927 st. (2013; 10 080 st., 1991). Leži na obalama rijeke Bistrice, na 750 m nadmorske visine.

Sačuvane su džamije iz XVI. st. (Balaguša sa sat-kulom, Lala-pašina ili Begluk, Hadži-Ahmed Dukatarova ili Glavica); Pirijina kula, kameni lučni most (XVII–XVIII. st.), pravoslavna crkva iz 1858, franjevački samostan s crkvom sv. Petra i Pavla iz 1859. Prehrambena industrija (sir i dr.).

Ležišta smeđeg ugljena i lignita te kamena i kamenih agregata. Područje Livna bilo je naseljeno već u prapovijesno doba. Epigrafski i drugi nalazi upućuju na pretpostavku da se u Livanjskome polju u drugoj polovici I. st. razvio rimski municipij Pelva.

relax livno – relax portal livno no1 sajt za livno i okolinu
Livno je grad kojeg sigurno trebate posjetiti

Povijest Livna je duga i bogata

Livno prvi put spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet polovicom X. st. kao sjedište istoimene starohrvatske županije (Hlevne, Hlijevno), a ona se prvi put izravno spominje 892. u naslovu njezina župana Želimira.

Osim Livanjskoga, ta je starohrvatska županija obuhvaćala još Duvanjsko i Kupreško polje. U sastavu srednjovjekovne Hrvatske Livno je bilo do 1326., kada je prvi put ušlo u sastav srednjovjekovne Bosne, a trajno 1387. Od kraja XIII. st. do 1485.

Livno je bilo pod vlašću više velikaških obitelji, među kojima se ističu Šubići, Kotromanići, Galešići, Anžuvinci, Hrvatinići i Kosače.

U sklopu Bosne Livno je bilo do 1463., kada su ga osvojili Osmanlije, koji su – privremeno potisnuti – zavladali njime 1485. U sklopu Osmanskoga Carstva Livno je bilo sjedište Kliškoga sandžaka, a nakon 1699. kapetanije.

God. 1878. zauzele su ga austro-ugarske postrojbe. Za Kraljevine SHS i Jugoslavije bilo je sjedište kotara u travničkoj oblasti (1922–29), Primorskoj banovini (1929–39) i Banovini Hrvatskoj (1939–41). Za II. svjetskoga rata nalazilo se u NDH u sklopu velike župe Pliva–Rama (1941–43) i Hum (1943–44).

Livno novija historija

Tijekom 1942–43. više su ga puta zauzimale i napuštale partizanske postrojbe, neko vrijeme ondje je bio smješten i Vrhovni štab NOVJ, a 6. XII. 1943. zauzele su ga združene njemačko-ustaške snage. Jedinice NOVJ ušle su u Livno 10. X. 1944.

Tijekom rata u BiH (1992–95) livanjsko područje dijelom su zauzele srpske snage, a Livno su napadale u travnju 1992. Od lipnja 1995. snage Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) nadzirale su cijelo livanjsko područje.

Relax portal Livno je jedan od najpopularnijih lokalni portala u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ekipa koja vodi ovaj sajt nastaviti sa odličnim poslom i napredovati još više. Sretno!

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima