back to top

Kako osnovati stranku u BiH

Kako osnovati stranku u BiH i šta sve trebate znati prije osnivanja političke stranke u Bosni i Hercegovini.

Ako želite pokrenuti političku stranku, prije svega morate se pridržavati zakona države u kojoj osnivate stranku.

Takođe je poželjno imati veliki broj poznanika i istomišljenika kojima je zajednički cilj i program. Ispod su zakonski propisi koje treba ispuniti i detalji kako formirati političku stranku.

Kako osnovati stranku u BiH

Političku stranku može osnovati najmanje 500 punoljetnih i radno sposobnih državljana matiče države.

Politička stranka se osniva na osnivačkoj skupštini donošenjem osnivačkog akta, programa, statuta i izborom osobe ovlaštene za zastupanje političke stranke.

Kako osnovati stranku u BiH
Kako osnovati stranku u BiH

Šta sadrži Politički akt stranke

Osnivački akt političke stranke sadrži: naziv, sjedište i adresu političke stranke; programski ciljevi; lično ime, prebivalište i adresa i jedinstveni matični broj lica ovlaštenog za podnošenje prijave za upis političke stranke u Registar i datum donošenja osnivačkog akta.

Sastavni dio osnivačkog akta su izjave osnivača o osnivanju političke stranke.

Program statut i članstvo političke stranke

Bez programa i plana nema političke stranke. Program političke stranke sadrži opis političkih principa, ciljeva i vrijednosti za koje se politička stranka zalaže.

Svaka politička stranka mora imati svoj statut. Ostali opšti akti, ako ih usvoji politička stranka, moraju biti u skladu sa statutom.

Članstvo u političkoj stranci je besplatno i dobrovoljno. Svaki punoljetni i radno sposobni državljanin, može postati član političke stranke pod jednakim uslovima utvrđenim statutom.

Kako osnovati stranku u BiH
Kako osnovati stranku u BiH

Kako se osnivaju i gase političke stranke u BiH

U Bosni i Hercegovini mnogo je jednostavnije osnovati političku stranku nego, naprimjer, registrovati firmu.

Da li je i to jedan od razloga zbog kojeg političke partije u našoj državi niču kao gljive poslije kiše, ili je ipak u pitanju želja za stvarnim društvenim promjenama? Kako bilo, stranaka nam ne nedostaje…

Svjedočili smo osnivanju brojnih novih političkih stranaka

Neke od njih su Nezavisni blok, na čijem je čelu bivši SDA-ovac Senad Šepić, zatim Nezavisna bosanskohercegovačka lista koju predvodi načelnik sarajevske Općine Stari Grad, bivši SDA-ovac i SBB-ovac Ibrahim Hadžibajrić, Narodna stranka bivšeg SDS-ovca Ognjena Tadića, te Izvorna Srpska čiji je predsjednik Vitomir Popović, koji je ranije predsjedavao strankom Izvorna SDS.

Za registraciju stranke u FBiH 50 potpisa i 300 KM

U novembru 2017. formiran je i politički pokret Most 21 pod rukovodstvom Amira Reke, bivšeg komandanta Armije RBiH.

I u Hercegovini je na sceni novi politički subjekt – stranka Snaga Hercegovine, koju su osnovali bivši NDP-ovci uz koordinaciju Slobodana Šarabe.

Tu je i Hrvatska stranka BiH, formirana početkom juna 2017. u Vitezu, koja je izrasla iz bivšeg Hrvatskog narodnog saveza, a za predsjednika je izabran Božo Skopljaković.

Izborna 2018. godina također je počela dinamično. Nove političke partije osnovali su u razmaku od samo nekoliko dana Elmedin Konaković, sada već bivši premijer Kantona Sarajevo i bivši SDA-ovac, i Mirsad Kukić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, bivši potpredsjednik SDA.

Da biste registrirali političku stranku u našoj državi, potrebna vam je praktično samo dobra volja i malo novaca.

Jedinstven zakon koji bi regulisao osnivanje političkih stranaka na nivou države još ne postoji.

U Federaciji BiH stranke se osnivaju na temelju Zakona o političkim organizacijama iz 1991. godine, koji propisuje da je za formiranje jedne političke partije potrebno imati minimalno 50 potpisa i statut.

Za razliku od Federacije, onaj ko želi osnovati političku stranku u RS-u mora skupiti najmanje 500 potpisa punoljetnih građana, dok je u Distriktu Brčko potrebno 300 potpisa. Administrativna taksa za upis političkog subjekta u sudski registar na teritoriji cijele BiH iznosi 300 KM.

Na izborima 2016. godine učestvovao je 451 registrirani politički subjekt. Prema analizi Koalicije “Pod lupom”, to znači da BiH na svakih 8.000 stanovnika ima jedan registrirani politički subjekt.

Po broju političkih stranaka naša zemlja prednjači u Evropi

Rekorder je Kalesija, koja je 2016. godine imala 18 registriranih stranaka i 30 kandidata, odnosno u prosjeku po jednog kandidata na svakih 750 stanovnika.

Jedinstven registar političkih organizacija u BiH ne postoji, a broj se mijenja gotovo svakodnevno. Dok se nove stranke osnivaju, druge se gase, najčešće zbog političke neaktivnosti njihovih osnivača i članova koja traje duži vremenski period.

Zakonom je propisano da “politička organizacija prestaje sa radom ako ne obavlja djelatnosti utvrđene statutom u periodu dužem od jedne godine”.

Prema podacima koje je objavila Centralna izborna komisija BiH (CIK), u periodu od 2009. do oktobra 2017. godine, na zahtjev CIK-a nadležni sudovi su iz registra izbrisali ukupno 158 političkih stranaka.

U istom periodu, na zahtjev predstavnika stranaka, iz registra je izbrisano 18 političkih stranaka.

Kako osnovati stranku u BiH
Kako osnovati stranku u BiH

Ugašeno gotovo 200 stranaka u BiH

Centralna izborna komisija smatra da su za političke stranke koje ne dostavljaju finansijske izvještaje propisane Zakonom o finansiranju političkih stranaka i ne prijavljuju se za učešće na izborima za organe vlasti, tj. ne obavljaju djelatnost, ispunjeni uvjete za brisanje iz sudskog registra po službenoj dužnosti – navode iz CIK-a.

Neke sa dugačkog spiska ugašenih stranaka u BiH

Građanska stranka BiH, Radnička partija BiH, LSP BiH, Muslimanska bošnjačka organizacija, Demokratska stranka BiH, Konzervativno-radikalna partija, Ekološki pokret udruženja zelenih, Stranka kokuza, HSP dr. Ante Starčević – Pravaši 21. stoljeća, Stranka Jugoslovena, Stranka žena BiH, Jugoslovenski komunisti u RS, Srpski monarhistički savez RS…

Korisni savjeti za osnivanje stranke u BiH

Preporučujemo i ove članke

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima