Šta je Affiliate Marketing? SVE ŠTO MORATE ZNATI

()

Šta je Affiliate Marketing – Činjenica je da Afifiliate markteting sam po sebi dosta rasprostranjen oblik online marketinga i vrlo je teško tačno reći šta on zapravo predstavlja.

Međutim kroz ovaj tekst pokušat ćemo vam ovaj pojam što bolje približiti.

Šta obuhvata ovaj vid marketinga

Smatra se da affiliate odnosno partnerski marketing predstavlja jedan od najboljih marketinških kanala preko kojeg se oglašava na internetu. Razvio se u SADu i predstavlja oglašavanje ili promociju proizvoda ili usluge određene kompanije.

Ovi proizvodi se promovišu putem slika, linkova, videozapisa ili možda putem e – maila, odnosno svaki vid sadržaja koji se može prenijeti putem interneta.

Šta je Affiliate Marketing? SVE ŠTO MORATE ZNATI
Šta je Affiliate Marketing

Možda još prostije možemo reći da je affiliate partneri imaju zadatak da upute kupce na određenu web stranicu kako bi kupili poroizvod ili uslugu koja se nalazi na toj web stranici.

Ako ste vi osoba koja se bavi affiliate marketingom vaš osnovni zadatak jeste da promovišete određeni proizvod i da se trudite što više da povećate prodaju tog proizvoda ili usluge.

Postoji nekoliko različitih načina kako da ostvarite zaradu uz pomoć affiliate marketinga, mi ćemo se fokusirati na koja je najpopularnija.

Ovaj način predstavlja postavljanje partnerskih linkova na vašu vlastitu web stranicu  i na taj način svaka kupovina koju korisnici izvrše preko tog linka vama povećava proviziju.

Kako bi ostvarili što bolju proviziju potrebno je da se bavite promovisanjem kvalitetnih proizvoda ili usluga i da to povežete sa vašim vlastitim poslom odnosno web stranicom.

Potrebno je da koristite društvene mreže kako bi doprijeli do više korisnika koje kasnije možete pretvoriti u potencijalne mušterije.

Šta je Affiliate Marketing? SVE ŠTO MORATE ZNATI
Šta je Affiliate Marketing

Različiti načini monetizacije programa affiliate marketinga

Kada govorimo o affiliate marketing i monetizaciji sličan princip se koristi i na YouTubeu. Kada je riječ o YT imate dvije opcije „pay per click“ i „pay per view“, dok kod affiliate marketing imate „pay per sale“, pay per click“ i „pay per lead“.

  • Pay per sale plaćanje je najčešći program i on se odnosi na isplaćivanje provizije posredniku koja se temelji na osnovu svake prodaje koju je on inicirao;
  • Pay per click plaćanje se odnosi na isplaćivanje provizije posredniku za svaki klik koji je korisnika odveo na affiliate link bez obzira da li je on kupio nešto ili ne;
  • Pay per lead predstavlja program plaćanja koji se odnosi na to da se isplaćuje provizija za postignut cilj koji su već prije ugovorili kompanija i posrednik.

Koje su to prednosti i mane kod affiliate marketinga

Kada govorimo o prednostima affiliate marketinga na samome vrhu se nalaze relativno niski početni troškovi.

Ulazak u ovaj vid poslovanja je relativno besplatan i svi alati koji su vam na raspolaganju se jednostavno koriste.

Dakle na vama je samo da izgradite vašu web stranicu ili profil na nekoj od popularnih društvenih mreža, što uz malo kreativnosti i sreće možete vrlo brzo postići.

Također kompanije su te koje određuju uvjete poslovanja, tako da se vi ni o ovome ne morate brinuti na vama je samo da se za vaše ime ne vežu kontroverze i one vijesti koje donose loš PR.

Samo jedna negativna vijest je dovoljna da kompanija prekine poslovanje sa vama.

Osigurati se ugovorom

Kao nedostatak možemo navesti nemogućnost kontrole nad proizvodoma ili uslugama koje promoviramo.

Ponekad se zna desiti da oglašivači ne žele da isplate proviziju svojim partnerima, te ako niste obavezani ugovorom vi tu ne možete ništa.

Morate biti taktični kada je riječ o tome od koga uzimate posao.

Potrebno je raditi i promovirati one platforme koje su povezane sa poslovanjem s kojim se i sama kompanija bavi, na ovaj način vi sebi garantujete zaradu i profit.

Kada smo sve sagledali ne smijete se obeshrabiti na osnovu ovih negativa, zato što ih uveliko nadjačavaju pozitivi.

Affiliate marketing je za sve one koji smatraju da su sposobni iskoristi sve što im internet nudi i pri tome zaraditi pristojnu količinu novca.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Kako voditi društvene mreže? Želite više publike? Evo kako je privući i zadržati

Kako voditi društvene mreže - Male i velike kompanije i firme kako bi došli do što više potencijalnih kupaca i svojih korisnika koriste društvene...

Zarada na YouTube! (BALKAN)

Zarada na Youtube, sa naglaskom na izuzetno popularne platforme poput Instagrama i YouTube-a, u zadnje je vrijeme postala popularna tema o kojoj se kroje...

Izrada domaće tjestenine – biznis od kuće (UPUTSTVO)

Izrada domaće tjestenine - Kao što je već poznato, većina ljudi se sada okreće zdravijoj hrani, praveći domaću zimnicu, te proizvodnju organske hrane, piše...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.