Kako uštedjeti struju?

Kako uštedjeti struju u vremenima koja su ispred nas.

Kako uštedjeti struju, odnosno smanjiti troškove električne energije u vašem domu ili uredu na najefikasniji način

Donosimo vam 49 odličnih načina za uštedu električne energije i smanjenje računa za struju!

Za početak vam donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti struju ako još uvijek niste izgradili vlastiti dom.

Kako uštedjeti struju prije izgradnje

kako uštedjeti struju?
Kako uštedjeti struju?

Projektirajte kuću tako da je većina prozora i dnevnih prostorija na južnoj strani kuće kako biste iskoristili sunce za zagrijavanje i rasvjetu, a na sjevernoj strani neka budu kuhinja, hodnik, spavaće sobe, kupaonica.

Smanjite korištenje klima-uređaja tako da fasada bude svijetle boje, kuću provjetravajte tijekom noći, a u višeetažnim kućama otvorite etaže kako bi se efektom uzgona topli zrak digao, a hladni spustio.

Spuštajte rolete i zaklanjajte zavjesama i sjenilima prozore kako biste spriječili ulazak Sunčevih zraka: u ljetnom razdoblju vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 8 Celzijevih stupnjeva.

U zimskom razdoblju rolete i zavjese koristite noću kako biste spriječili gubitke topline kroz prozore: na starim i lošim prozorima gubi se više od 50% topline, a rolete mogu smanjiti te gubitke i za 10%.

Ako možete, kupite dvostruko ili trostruko ostakljenje prozore koji između stakala imaju plin argon, čime se znatno smanjuje ispuštanje topline, a Lowe premaz (sloj metalnog oksida) reflektira toplinu natrag u prostoriju.

Smanjite troškove za grijanje koji čine do tri četvrtine troškova za energente u režijama tako da stavite fasadu, a bilo bi dobro da postavite što deblju toplinsku izolaciju na vanjskim zidovima te zamijenite prozore.

Kuću prvo dobro izolirajte (osim gubitka topline, sprečava kondenzaciju i pojavu plijesni) pa tek onda ugradite sustav grijanja i hlađenja koji će biti manjeg kapaciteta nego što je to bilo potrebno prije izolacije.

Ako nemate novca za nove prozore, polijepite izolacijske brtvene trake oko prozora i vrata. Cijena ove trake je oko 3 KM po metru. Za trošak trake od 10 KM, primjerice, uštedjet ćete oko 300 KM godišnje.

Ako postoje pukotine između prozora i zida kroz koje zimi prolazi hladan zrak, zatvorite ih odgovarajućim materijalima kao što je pur pjena. Na grijanju se time može uštedjeti i do 500 kuna godišnje.

Osigurajte prirodnu ili mehaničku ventilaciju potkrovlja, koja je nužna za uklanjanje vlage iz prostora i topline u ljetnom razdoblju kad temperatura u potkrovlju može dostići temperaturu i preko 50 stupnjeva Celzijusa.

UREĐAJI ZA GRIJANJE I HLAĐENJE

kako uštedjeti struju?
Kako uštedjeti struju?

Svake godine prije sezone grijanja pozovite servisera da provjeri plinske (bojleri) ili uljne instalacije i plamenik.

Zaprljan plamenik uzrokuje nedovoljno izgaranje goriva, a u bojlerima kamenac smanjuje prolaz topline. Naslaga kamenca od 1 mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10%.

U radijatore (centralno grijanje) preko ljeta može ući zrak koji smanjuje kapacitet rada (pola radijatora je toplo, a pola hladno). Stoga treba redovito odzračivati radijatore i cijelu instalaciju dok sav zrak ne izađe, odnosno dok ne počne kapati voda.

Ako je temperatura zraka u prostorijama previsoka, ne snizujte je otvaranjem prozora, jer tako rasipate energiju. Samnjite grijanje radijatora ili ugradite termostatske ventile koji automatski reguliraju temperaturu.

Preko ljeta podesite klima-uređaj na 26 °C. Za svaki stupanj niže temperature u prostoru utroši se 3 do 5% više energije.

Zbog zdravstvenih razloga, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti viša od 7 °C. Ne otvarajte prozore ako je hlađenje uključeno. Ukoliko morate provjetriti prostoriju, za to vrijeme ugasite klima-uređaj.

Prije sezone hlađenja ili grijanja treba pozvati ovlaštenu osobu da očisti vanjsku i unutarnju jedinicu klima-uređaja i tako spriječi preveliku potrošnju energije zbog zaprljanih površina izmjenjivača topline. Filtre možete čistiti sami, barem jednom mjesečno.

Kupujte klima-uređaje energetskog razreda A (najviši), jer su energetski najefikasniji i postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje i one s nižim energetskim razredom.

Onima koji se griju na drva (biomasa je obnovljiv izvor energije) preporuča se da ne zatrpavaju ložište, jer će iskoristivost biti bolja ukoliko se pune manjim količinama cjepanica i to promjera većim od 15 cm.

Ako zamijenite staru peć na drva efikasnijom novom peći ili još bolje kotlom koji se spaja na radijatore, možete uštedjeti i do 50% ogrjevnih drva.

Dizalica topline (iz prirodne topline zemlje u dubini, podzemnih voda ili iz vanjskog zraka), uz pomoć kompresora koji zagrijava vodu, za grijanje troši 2,5 do 4 puta manje struje nego električni radijatori ili peći.

Ugradite fotonaponske kolektore koji proizvode električnu energiju uz pomoć sunca. Kako je rasvjeta potrošač male snage fotonaponski kolektori su idealan izvor električne energije i to naročito u područjima koja nemaju osigurano napajanje iz elektrodistribucijske mreže.

ŠTEDNJA STRUJE I RASVJETA

kako uštedjeti struju zaključak
KAKO UŠTEDJETI STRUJU LED SIJALICE SU ZAKON

Rasvjeta u kućanstvima troši 10 do 15% električne energije. Zato maksimalno koristite dnevno svjetlo, redovito čistite prozore i ne postavljajte tamne zavjese ili previše biljaka ispred prozora.

Zamijenite obične žarulje sa žarnom niti štednim žaruljama koje troše šest puta manje električne energije. Kod običnih žarulja u svjetlost se pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplinu.

Ugradnjom digitalne inteligentne rasvjete sa štednim žaruljama u obiteljskoj kući od 150 m2 moguće je uštedjeti oko 65% u odnosu na klasičnu rasvjetu. Utrošak energije će biti oko 4500 kWh, a rok za povrat investicije 15,8 godina.

KUĆANSKI UREĐAJI TROŠE STRUJU

Bilo bi idealno da su svi kućanski uređaji energetskog razreda A jer troše i do 40% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Postoji sedam razreda energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (troše najviše energije).

Kupite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji. Hladnjak srednjeg kapaciteta troši 300 kWh godišnje, bez obzira je li pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste do 20 kWh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta.

Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera) i ne izlažite ih sunčevu zračenju – svaki stupanj manje smanjuje potrošnju struje i do 6%.

Provjerite da li brtva na vratima hladnjaka dobro prianja tako da umetnete komad papira – ako ne padne, brtve na vratima hladnjaka su u dobrom stanju.

Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer tako štedite energiju i produljujete radni vijek uređaja. Odleđivanje je potrebno kad debljina leda dosegne 3 do 5 milimetara.

kako uštedjeti struju zaključak
Kako uštedjeti struju?

Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je minus 18°C, a samo 1°C niže povećava potrošnju energije i do 5%. Hranu do mjesec dana čuvajte na temperaturi od minus 12°C, a do jedne godine na minus 18°C.

Pranjem posuđa u perilici trošimo do 60% manje električne energije i do 85% manje vode nego kod ručnog pranja. Perilicu koristite samo kad je potpuno napunjena posuđem, redovito provjeravajte filtre i omekšivače vode koji sprečavaju nakupljanje kamenca.

Za jedno pranje rublja u mašini samo na zagrijavanje vode se potroši 90% električne energije. Smanjite potrošnju struje za 40% jednim pokretom ruke pri odabiru programa s 40°C na 30°C, uz iste učinke pranja.

Bubanj uvijek napunite do maksimuma. Napola pun stroj ne isplati se uključivati da ne biste za istu količinu rublja dva puta pokretali čitav proces, a pretrpana perilica troši više struje uz lošije rezultate. Danas postoje perilice za 3 do 7 kg rublja.

Rublje sušite na zraku. Najveća ušteda pri sušenju rublja u perilici postiže se centrifugiranjem od najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem na 1600 okretaja uštedi se i do 30% struje.

Uvijek koristite veličinom optimalno grijaće kolo štednjaka za odabranu posudu, prilagodite veličinu posude količini hrane koju kuhate i poklopite je jer se time uštedi i do 20% energije.

Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitije nego klasične grijaće ploče.

Pri kupnji štednjaka izaberite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira imate li gradski plin ili kupujete plinske boce. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a hrana se na plamenu brže skuha.

Pećnice s ventilatorom mogu uštedjeti od 10 do 15% energije, a zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

MALI KUĆANSKI APARATI

kako uštedjeti struju zaključak
Kako uštedjeti struju?

Izbjegavajte rad električnih uređaja u stand by načinu rada kad god je to moguće, jer se tako troši i do 6% električne energije u kućanstvu.

Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50%, i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja.

Koristite električne grijače za vodu, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na štednjaku, bilo da se grije na električnom kolu ili na plamenu.

Računalo uvijek gasite kad ga ne koristite, a ako ipak morate ostaviti uključeno računalo dok ne radite na njemu, ugasite monitor jer on troši više od 50% energije cijelog sustava.

Monitor uključen tijekom cijele noći potrošit će energiju za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici. TV u stand by načinu rada troši i do 24% energije u odnosu na potrošnju energije kad je uključen, pa svakako isključite TV ili DVD prilikom dužih izbivanja iz kuće.

Neki punjači za mobitele, prijenosna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od uređaja, pa zato ne ostavljate punjač u utičnici.

VODA ŠTEDI STRUJU U KUĆI

Napunite sudoper ili neku posudu u kojoj ćete posuđe oprati i natopite prljavo posuđe prije pranja. Ručnim pranjem posuđa trošite i do 80% više vode nego perilica posuđa.

Ne puštajte da voda teče dok perete posuđe, zube, ruke… Pri pranju zubi se time uštedi u prosjeku 5 litara, a pri pranju ruku i do 10 litara vode.

Stavite par puta godišnje vodotopivu boju u svoj vodokotlić. Ako primijetite tragove boje u WC školjci, znači da vodokotlić curi i gubi se velika količina vode. Popravite ga.

Zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje. Pri kapanju od jedne kapi u sekundi, dnevni gubici su 16,5 litara, a godišnji oko 6000 litara vode. Cijena gumice za brtvljenje je oko 5 kuna.

Ugradnjom individualnih vodomjera i razdiobom utroška vode prema stvarnoj potrošnji postižu se značajne uštede (i do 40%) jer svatko plaća svoj račun te vodi brigu o stanju slavina, vodokotlića i mijenja svoje navike.

Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu zalijevati WC školjku s 5 litara umjesto 9 ili 10 litara koliko ih ispušta većina, posebice starijih. To svakako učinite ako je vodokotlić stariji od 1993. godine.

KAKO ŠTEDITI STRUJU ZAKLJUČAK

kako uštedjeti struju zaključak
racuni za struju

Mnogo ljudi se danas bori sa računima koji su mnogo viši nego prije par godina. Pa neka naredna godina počne sa nekoliko efikasnih savjeta koji će svima uštediti novac i smanjiti račune.

Upotreba štednih LED sijalica

Ako se već ne koriste u domu, savjetuje se zamjena običnih sijalica sa štednim LED sijalicama.

Iako se možda čini da su te sijalice skupe, one ustvari traju do 10 puta duže od običnih sijalica. Ovo je jednostavan način uštede, a jako efikasan.

Gašenje svjetla

Ova sitnica može uštediti dosta novca, samo kada jednom pređe u naviku. Neki ne gase svjetla iz jednostavnog razloga, a to je jer ih zaborave.

Isključite aparate

Ovo je još jedan lagan način na koji se može uštediti novac. U toku jednog istraživanja saznalo se da čak 6 procenata energije kućni aparati troše čak i kada su nisu u upotrebi, pa ih je ipak najbolje isključiti skroz iz struje.

Kako uštedjeti struju uz odabir odgovarajućih aparata

Kada se kupuje nova tehnika za stan, savjetuje se da se bira ona koja štedi energiju isto kao i sijalice. Iako su ti aparati skupi, oni se isplate.

Mašine za pranje veša, mašine za pranje suđa, frižideri i slični aparati koriste najviše energije, nabavkom onih kojih štede električnu energiju kroz svoj rad će smanjiti račun pa skoro za 50 procenata.

Kako uštedjeti energiju

Ručno pranje suđa nije teško i svako ga može obavljati, a pomoć mogu pružiti i djeca koja će ga sušiti poslije pranja.

Ukoliko se ipak ne može prati bez mašine, onda se savjetuje da se isključi toplo sušenje suđa i da se suši na vazduhu. Ovo će i te kako smanjiti račun.

Kako smanjiti račun za struju

Svi oni koji imaju privilegiju da imaju klima uređaj kod svoje kuće, znaju koliko su im računi viši tokom ljeta.

Međutim, postoji mnogo drugih načina kako kuću učiniti rashladnom. Korišćenje ventilatora i otvaranje prozora će prijatno rashladiti kuću, a računi neće biti previsoki tokom ljeta.

Velik dio računa za struju odlazi i u vrijeme ljetnih mjeseci kada se koristi klimatizacijski uređaji. Prilikom postavljanja klime, vrlo je važno voditi računa o njezinoj poziciji.

Naime, klima-uređaji postavljeni na direktonoj sunčevoj svjetlosti troše i do 10 posto više električne energije. Najbolje bi bilo, ako je moguće, klimu smjestiti na sjeverni zid kuće ili zgrade. Naravno, veliku ulogu u štednji energije igra i redovito održavanje i čišćenje klime.

Ako je vaš klima-uređaj stariji od 12 godina, njegovom zamjenom za noviji model boljeg energetskog razreda osjetit ćete veliku promjenu na računu za struju.

Nabavka zavjesa

Prekrivanje prozora sa zavjesama ljeti će pomoći da kuća bude rashlađenija. Zimi će deblje zavjese čuvati toplinu u kući.

Tako da, osim što zavjese izgledaju lijepo, prekrivajući prozore ljeti će se i rad klima uređaja smanjiti.

Smanjenje rada grijalice

Ako je primarni cilj smanjenje računa za struju onda je i ovo jedan od načina koji se savjetuje da se isproba. Prije nego što se upali grijalica, predlaže se oblačenje još jednog sloja odjeće ili prekrivanje pokrivačem.

Svakodnevna ušteda

Probavajući ovih 8 načina štediti novac i smanjiti račune će sigurno pomoći u 2021. godini. Praveći ove sitne promjene, znatno će se umanjiti iznos računa.

Preporučujemo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima