7.9 C
Sarajevo
NaslovnicaBiznis savjetiZašto se u vrijeme krize treba reklamirati?! TOP 6 Razloga

Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati?! TOP 6 Razloga

Donosimo vam TOP 6 razloga zašto se u vrijeme krize treba reklamirati…

Naime brojni mediji trenutno bilježe rekordnu gledanost i slušanost, kao i rekordne padove u reklamiranju klijenata koji su se dogodili skoro preko noći.

Dolaskom recesije i opadanja potražnje, kompanije se prvo žele zaštititi smanjivanjem budžeta za marketing te za istraživanje i razvoj.

Podaci iz anketa koje ispituju poslovno i potrošačko ponašanje tokom nekoliko recesija sugerišu da ovakav vid smanjenja troškova nije dobar potez.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Uštede stečene komunikacijom sa korisnicima vrlo su kratkotrajne i posljedice su dugoročne.

Preduzeća koja su zadržala ili čak povećala budžet za komunikacije tokom recesije bolje su preživjela recesiju, a prije svega dugoročno su zabilježila veću vrijednost i povjerenje u robne marke.

Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati? Evo nekoliko je razloga zbog kojih je pametno nastaviti oglašavanje tokom recesije.

Štednja je kratkotrajna kao recesija

Kantar Milward Brown u svojoj je studiji utvrdio da zaustavljanje ili značajno smanjenje oglašavanja u kratkom roku nema većih posljedica.

Kompanije koje su imale dobru strategiju oglašavanja prije recesije mogu zaspati na lovorikama na vrlo kratko vrijeme.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Ali recesije obično traju duže nego posljedice oglašavanja iz prošlosti. Međutim, ako se šutnja produži na nekoliko sedmica, posljedice su ubrzo vidljive pri prisjećanju robne marke, vidljivosti i posljedično na udjelu na tržištu.

Kako recesije traju više od nekoliko sedmica, štednja nije najbolja strateška odluka.

Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati
Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati

Prestanak oglašavanja ima dugoročne negativne posljedice

Prestanak oglašavanja ima štetan učinak na prepoznavanje robne marke i udio na tržištu.

Na slici ispod prikazani su rezultati studije u kojoj je Kantar Milward Brown ispitao učinke na ugled brenda u kompanijama koje su zaustavile TV oglašavanje na 6 mjeseci.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Vidljivost komunikacijskih aktivnosti marke (TBCA – total brand communicatio awarness) najviše se smanjila, nakon čega slijedi spominjanje marke i tvrdnje da su proizvod tog branda kupili nedavno ili da ga najčešće kupuju.

Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati?! TOP 6 Razloga
Zašto se u vrijeme krize treba reklamirati

Oglašavanje u recesiji skraćuje oporavak nakon recesije

Što duže kompanija miruje i ne ulaže u komunikaciju, više joj treba vremena da se oporavi, čak i kad recesija završi.

Data2Decisions utvrdili su da je kompanijama koje su smanjile budžet za oglašavanje na 0 potrebno oko 5 godina da bi se vratile tamo gdje su bile u vrijeme prije smanjenja budžeta nakon recesije.

No, kompanijama koje samo prepolove račun potrebno je oko 3 godine.

Marketinške aktivnosti koje kompanija sprovodi u vrijeme recesije vodič su za brži oporavak nakon recesije.

Za vrijeme recesije, iznajmljivanje reklamnog prostora je jeftinije

U recesiji cijene reklamnog prostora takođe padaju zbog manje potražnje. Niže cijene oglasnog prostora i smanjeno oglašavanje od strane konkurencije idealni su uslovi za ulaganje u oglašavanje. U reklamnoj tišini dobićete više za manje novca. Na primjer, 2009. godine, kada su mnogi automobilski brendovi smanjili ili čak ukinuli budžete za oglašavanje, Audi ga je povećao za 10%. Povećanje narudžbi za 79% bio je dokaz da je odluka bila ispravna.

Čak i u recesiji, vaši potrošači prate medije

Tačno je da se potrošači mijenjaju u recesiji. Njihovi prioriteti i navike potrošnje se mijenjaju, a kupovna moć većine smanjuje.

Sve gore navedeno znači da je potrebno prilagoditi kampanje i rješavati nove potrošačke probleme i prioritete, a ne zaustaviti oglašavanje i komunikaciju.

Ako mu se ne obratimo mi, onda će mu se obratiti naš konkurent. Možemo li sebi to priuštiti u recesiji?

U recesiji potrošači mijenjaju brendove

U životnim prekretnicama, kao što su brak, razvod, gubitak ili promjena posla i slično, ljudi mijenjaju određene navike i upravo u tom razdoblju najčešće mijenjamo brendove i isprobamo nešto novo.

Trenutna pandemija, karantin i nadolazeća recesija zasigurno ispunjavaju kriterijum prekretnica koji će mnoge potrošače pripremiti da pribjegavaju novim robnim markama.

Kompanije stoga moraju djelovati na dva nivoa: uložiti sav svoj trud u povećanje vjernosti postojećim kupcima i ulagati u kampanje koje će privući potrošače konkurenata.

- Advertisement -
16,985LikesLikes
21,020PretplatnikaPretplati se