2.7 C
Sarajevo
Mediji i MarketingPrvi muzički dokumentarni film o kultnim Indexima u produkciji BHRT-a

Prvi muzički dokumentarni film o kultnim Indexima u produkciji BHRT-a

Premijera krajem septembra na festivalu „dokuMfest“ u Zenici, prenose poslovne.com

Autorsko-rediteljski dvojac Dokomentarno-savremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima. Ovo je prvi muzički dokumentarac o popularnoj grupi, a bit će premijerno prikazan krajem septembra na zeničkom festivalu muzičkih dokumentaraca ”dokuMfest”.

Dokumentarni film Indexi traje 180 minuta i obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni muzički novinari iz regiona.

Za dokumentarac su korštene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i drugi podaci koji ovaj dokumentarac čini do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović radio je masterizaciju zvuka.

Moža jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma ”Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo ”Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Snimljeno je više od pedeset sati materijala, te brojne sekvence koje nisu uvrštene u dokumentarni film. S tim u vezi iz Dokomentarno-savremenog programa BHT1 najvljuju da će sav snimljeni materijal o Indexima biti iskorišten i prikazan u pet polusatnih epizoda. Gledatelji će serijal o Indexima moći pogledati u programu BHT1 tokom naredne godine.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img