Biznis savjetiKako poslovati na berzi

Kako poslovati na berzi

Kako poslovati na berzi – Tržište dionica nije jedinstveno tržište, već niz burzi raštrkanih diljem svijeta na kojima trgovci i investitori kupuju i prodaju dionice tvrtki kojima se javno trguje i koje se stalno mijenjaju u cijeni kao odgovor na zakon ponude i potražnje

Dio dionica mali je vlasnički udio u javnoj korporaciji. Cijena dionice prvenstveno odražava očekivanja investitora i analitičara tržišta od buduće zarade tvrtke.

Trgovci koji misle da će tvrtka dobro ponuditi cijenu, dok oni koji vjeruju da će loše ponuditi cijenu. Prodavači pokušavaju dobiti što više za svaku dionicu, nadam se da zarađuju mnogo više od onoga što su za nju platili. Kupci pokušavaju dobiti najnižu cijenu kako bi je kasnije mogli prodati s profitom.

Šta je burza?

Dvije najveće svjetske burze nalaze se u Sjedinjenim Državama: Nasdaq i New York Stock Exchange (NYSE). U kombinaciji, vrijede trilione tržišne kapitalizacije, odražavajući vrijednost svih dionica navedenih na burzama. Na kraju 2018. godine NYSE je izvijestio o svojoj tržišnoj kapitalizaciji od 28,5 biliona američkih dolara. Na kraju 2019. godine Nasdaq je tržišnu kapitalizaciju prijavio kao 9,8 biliona američkih dolara.

Svaka razmjena poklapa kupce s prodavačima, ali oni to rade drugačije.

Nasdaq je trgovačko tržište. Ulagači ne kupuju i ne prodaju izravno jedni drugima. Transakcije idu preko trgovca.

NYSE koristi metodu dražbe za određivanje cijena. Prije zvona za otvaranje u 9:30 radnim danom, investitori unose svoje narudžbe za kupnju i prodaju. Narudžbe se podudaraju, s najvišom ponuđenom cijenom uparenom s najnižom traženom cijenom. Nalozi za kupnju i prodaju nastavljaju pristizati do 15:50.

Svrhe burze – kapital i prihod od ulaganja

Burza ima dvije vrlo važne svrhe. Prva je osiguravanje kapitala tvrtkama koje mogu koristiti za financiranje i širenje poslovanja. Ako tvrtka izda milion dionica koje se u početku prodaju po cijeni od 10 dolara po dionici, tada to tvrtki osigurava 10 milijuna dolara kapitala koji može koristiti za rast poslovanja (umanjene za sve naknade koje tvrtka plaća investicijskoj banci za upravljanje dionicama ponuda). Nudeći dionice umjesto da posuđuje kapital potreban za proširenje, tvrtka izbjegava zaduživanje i plaćanje kamata na taj dug.

Sekundarna svrha koju tržište dionica pruža je ulagačima – onima koji kupuju dionice – priliku da sudjeluju u dobiti javnih poduzeća. Investitori mogu profitirati od kupnje dionica na jedan od dva načina. Neke dionice redovito isplaćuju dividende (određeni iznos novca po dionici dionice koju neko posjeduje). Drugi način na koji ulagači mogu profitirati od kupnje dionica je prodajom dionica radi dobiti ako cijena dionice poraste od njihove nabavne cijene. Na primjer, ako investitor kupi dionice, tvrtke po cijeni od 10 dolara po dionici, a cijena dionice nakon toga poraste na 15 dolara po dionici, ulagač tada može prodati svoje dionice ostvariti 50% dobiti od svoje investicije.

Zašto ulagati u tržište dionica?

Tržište dionica doprinosi svjetskoj ekonomiji. Ulagači koji vjeruju da ekonomija raste investirat će u dionice jer snažna ekonomija pomaže tvrtkama da povećaju zaradu.

Jaka ekonomija dovodi do faze širenja poslovnog ciklusa. To je poznato kao bikovo tržište, a događa se kada se poveća indeks širokog tržišta od 20% ili više najmanje dva mjeseca zaredom.

Ulaganje na burzu smatra se najboljim načinom postizanja povrata koji s vremenom pobjeđuju inflaciju, a povrati u prosjeku nadmašuju dobit ostalih ulaganja, poput obveznica ili robe.

Ulagači mogu zaraditi na dva načina – trgovanjem i držanjem. Investitori koji trguju često kupuju i prodaju dionice, iskorištavajući male cijene u cijeni. Ulagači koji kupuju i drže više vole da njihove dionice vremenom procijene vrijednost. U mnogim slučajevima, tvrtke čije dionice kupuju dodatno ih nagrađuju redovitim isplatama dividende.

Rizici ulaganja na burzu

Najznačajniji nedostatak je taj što možete izgubiti cijelu investiciju ako cijena dionice padne na 0 USD. Ako tvrtka bankrotira, dioničari se plaćaju posljednji. Iz tog razloga ulaganje u dionice može biti rizičan posao.

Ako investitori misle da ekonomija usporava ili stagnira, umjesto toga mogu ulagati u obveznice, koje su sigurnije ulaganje, iako dolaze sa vlastitim rizicima. Obveznice daju fiksni povrat tokom trajanja zajma i obično dobro posluju tokom faze stezanja poslovnog ciklusa.

Kada cijene na burzi padnu manje od 10%, to je poznato kao korekcija dionica. Kad cijene padnu toliko ili više u jednom danu, to je poznato kao pad burze. Pad može pokrenuti recesiju. Povijest pada dionica pokazuje da je to redovita pojava.

Kada cijene padnu 20% ili više, poznato je kao medvjeđe tržište. Medvjeđe tržište traje u prosjeku 22 mjeseca, iako neka traju i tri mjeseca.

Ulagači još uvijek mogu profitirati čak i na medvjeđim tržištima kratkom prodajom. Kratka prodaja je praksa posudbe dionica koju investitor ne posjeduje od brokerske kuće koja posjeduje dionice dionica. Ulagač zatim prodaje posuđene dionice na sekundarnom tržištu i prima novac od prodaje te dionice. Ako cijena dionice opada kako se ulagač nada, tada ulagač može ostvariti dobit kupnjom dovoljnog broja dionica da bi brokeru vratio broj dionica koje su posudili po ukupnoj cijeni manjoj od one koju su dobili prodajom dionica ranije po višoj cijeni.

Kako ulagati na burzi

Postoji najmanje osam načina za ulaganje na burzi.

Najbrža i najskuplja je kupovina dionica putem interneta. Brokeri na mreži ili s popustom poput E-Trade, Merrill Edge ili TD Ameritrade ne naplaćuju naknade za trgovanje dionicama i male naknade za neke druge kupnje, poput uzajamnih fondova. Također se pojavila nova generacija brokera temeljenih na aplikacijama, uključujući Robinhood i Acorns. Ovo je samostalno ulaganje. Besplatne usluge ne nude profesionalne ili individualizirane smjernice.

Ako su vam potrebne dodatne smjernice po razumnoj cijeni, pridružite se investicijskom klubu, koji je skupina ljudi koji zajedno istražuju i ulažu.

Posrednik s punom uslugom koštat će više, ali mogao bi biti vrijedan cijene. Oni će vam dati profesionalne preporuke na temelju vaših ciljeva, profila rizika i proračuna.

Velike investicijske pružaju financijsko planiranje uz izvršavanje poslova.

Menadžer novca naplaćuje najviše, ali sav posao obavit će umjesto vas.

Financijski savjetnici koji naplaćuju samo naknade naplaćuju godišnje i daju savjete o odabiru ulaganja ili obavljaju poslove umjesto vas.

Umjesto da kupujete pojedinačne dionice, mogli biste ulagati u jedan ili više indeksnih fondova ili uzajamnih fondova. Mnogi pojedinačni ulagači odlučuju se na to kako bi dobili pristup širokom spektru ulaganja koja su odabrali profesionalci. Najrizičniji izbor je hedge fond. Oni također mogu ulagati u derivate, što može povećati prinos, ali i povećati rizike.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima