Kako do idealne kombinacije ključnih riječi?

Većina naših krstarenja internetom započinje ukucavanjem određenih pojmova u polje namijenjeno pretrazi. Ti pojmovi će nas odvesti do stranica sa sadržajima koji nas zanimaju, a za one koji se bave optimizacijom internet sadržaja (SEO), upotreba ključnih riječi biće važna alatka za povećanje ukupnog saobraćaja na sajtu. Ali kako do idealne kombinacije ključnih riječi?

Ukoliko biste se pozabavili istraživanjem različitih načina upotrebe ključnih riječi, sigurno će vas zanimati i kako da pri tome postignete maksimalni efekat. Budući da je praktično riječ o osnovi SEO strategije, ovom prilikom ćemo pokušati da vam tu temu približimo na što jednostavniji način.

Pretpostavimo da se bavite online prodajom LCD monitora. Za početak, zamislite se u ulozi potencijalnog kupca koga zanimaju najnoviji modeli ili, recimo, mjesta na kojima bi ih mogao kupiti. Krenete li sa ukucavanjem relevantnih pojmova u browser, završićete sa podužom listom fraza koje će vam sam Google sugerisati.

kako do idealne kombinacije ključnih riječi
Kako do idealne kombinacije ključnih riječi

Zapravo, što je takvih fraza više, to je šira i ciljna grupa kojoj su vaši prozivodi namenjeni. Za početak, mogli bismo ovu veliku grupu podijeliti na 3 manje:

 1. U prvoj grupi nalaze se svi koji traže uopštene informacije o vašem proizvodu, i često je teško odrediti šta je ono što bi nekoga konkretno moglo zanimati. U ovoj grupi ćete, recimo, naći servisere u potrazi za specifikacijama uređaja koje imate u ponudi, ali i one koji će o LCD monitorima čitati tek da bi prekratili vrijeme dok, na primjer, čekaju prevoz do radnog mjesta. Sve u svemu, većina ljudi iz ove grupe nisu (niti će ikada biti) zaista zainteresovani za kupovinu.
 2. U drugu grupu spadaju kupci koji bi definitivno mogli biti zainteresovani za vašu ponudu. Oni su odluku o kupovini već donijeli, ali su još uvijek u fazi odabira odgovarajućeg modela ili, pak, upoređivanja cijena ili ocjena prethodnih korisnika. Riječ je, dakle, o pojedincima koji su praktično na korak od odluke o kupovini.
 3. U trećoj grupi su kupci koji već tačno znaju šta žele, i jedino im preostaje da pronađu pravo mjesto, odnosno ponudu koja bi im najviše odgovarala.

Analizom i poređenjem različitih fraza pri pretrazi, možete odrediti i kojoj od ove 3 grupe pripadaju vaši potencijalni kupci. Opšte pravilo bi glasilo – što je pretraga specifičnija, to su vaši klijenti bliži posljednjoj, trećoj grupi. Uzmite kao primjer 3 različita načina upotrebe ključnih pojmova prilikom pretrage LCD monitora. Uopštene fraze, koje sadrže dvije ili tri riječi, većinom će koristiti pripadnici prve grupe. Na primjer:

 • LCD monitori
 • LCD monitori 26 inča
 • Najkvalitetniji LCD monitori
 • Najnoviji modeli LCD monitora

Kupci iz druge grupe, samim tim što su zainteresovani za kupovinu, biće određeniji prilikom pretrage:

 • Samsung LCD monitori
 • ASUS i Samsung monitori poređenje
 • ASUS monitori iskustva
 • Dell UltraWide model U3818DW

Naposljetu, klijente iz treće grupe zanimaće kako da dođu do proizvoda koji traže:

 • LG monitori 26 inča kupovina
 • HP monitor 19″ najbolja cena
 • Samsung LCD monitori prodaja Sarajevo
 • 4k Dell monitori Tehnomanija

Ovo su, ujedno, pripadnici ciljne grupe koje ćete najlakše „konvertovati“ u vaše (sigurne) kupce, te bi, za početak, bilo logično da se najprije obratite njima. Da biste došli do prave kombinacije ključnih riječi, podijelite ovaj proces u 4 faze.

kako do idealne kombinacije ključnih riječi
Kako do idealne kombinacije ključnih riječi

Pretražite svoj web sajt i sačinite listu svih proizvoda (u ovom slučaju brendova i modela LCD monitora) koje imate u ponudi. Stavite se ponovo u poziciju vaših kupaca – razmislite o svim mogućim rečima ili sinonimima koje bi upotrebili prilikom pretrage, a zatim pokušajte da ih pripojite nekim od „standardnih“ ključnih pojmova. Ukoliko je jedan od proizvoda sa vaše liste 4k Dell monitor, došli biste do sledećih kombinacija:

 • 4k Dell monitori najpovoljnije cijene
 • Prodaja 4k Dell monitora
 • 4k Dell monitori iskustva kupaca
 • 4K Dell monitori online kupovina Sarajevo

Pretražite web stranice ostalih sajtova iz iste niše. Na stranicama vaših konkurenata sigurno ćete pronaći kombinacije pojmova koje isprva možda ne biste uzeli u obzir. Slobodno ih dodajte na spisak i primenite tokom sastavljanja vaših web sadržaja i ponuda.

Sprovedite istraživanje među vašim redovnim kupcima i klijentima. Zamolite ih da vam kažu kako su saznali za vaš sajt ili ponudu, i upitajte ih da li se sećaju pojmova koje su koristili prilikom pretrage. Ista pitanja možete postaviti i saradnicima ili kolegama iz vaše branše. Ovim putem možda i nećete doći do kakvih iznenađujućih otkrića, ali je svakako dobar način da dopunite listu potencijalnih ključnih reči i proverite da li razmišljate u dobrom pravcu.

Naposletku, konsultujte i online alatke za analizu i primjenu ključnih pojmova. Opcije koje vam ponudi Google keyword tool za početak će biti sasvim dovoljne, s tim da uvijek možete isprobati i pojedinačne aplikacije namijenjene u tu svrhu. Većina njih funkcioniše po sistemu analize i obrade pojmova upotrebljenih na web stranicama iz iste ili slične niše, a povratne informacije koje dobijete poslužiće vam u pronalaženju idealne kombinacije za vas.

kako do idealne kombinacije ključnih riječi
Kako do idealne kombinacije ključnih riječi

O izboru i načinu funkcionisanja različitih aplikacija detaljnije se možete upoznati, naravno, jednostavnom internet pretragom. Uzmite pritom u obzir da preciznost dobijenih rezultata uvijek može varirati u zavisnosti od aplikacije za koju se opredelite.

Takođe, uvijek imate mogućnost da se obratite iskusnijem SEO stručnjaku, pogotovo ukoliko vam vaše obaveze ne ostavljaju dovoljno vremena da se ovom tematikom sami pozabavite. Za koju god opciju se odlučili, uvijek imajte na umu da je optimizacija vašeg web sadržaja (uz odabir odgovarajućih ključnih riječi kao njene osnove) sastavni dio savremenog online poslovanja koji nikako ne bi trebalo zanemariti.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima