16.6 C
Sarajevo
PoslovnePoslovne vijestiSmanjite privatni i poslovni račun za struju s LED rasvetom

Smanjite privatni i poslovni račun za struju s LED rasvetom

LED rasveta preuzela je primat u odnosu na klasične štedljive sijalice

Niti jedan dom ne možemo zamisliti bez nekog oblika LED rasvete. Ali još uvijek postoji veliki broj nedoumica kada je u pitanju LED rasveta.

Često sebi postavljamo pitanja jesu li štetne za zdravlje, jesu li doista energetski učinkovite, imaju li dug život i da li baš možemo uštediti novac ugradnjom LED rasvete?

Svakako je važno razmotriti sve prednosti i nedostatke pre donošenja odluke o izvoru rasvete u svom domu. Trenutno, LED sijalice su najekonomičnije. Zahvaljujući njima, kod kuće možemo imati pravu rasvetu, ali i uštedeti  prilično veliku količinu godišnje. 

LED sijalice troše najmanje električne energije među izvorima energije dostupnim na tržištu. Platit ćete ih puno skuplje, ali brzo će se isplatiti. Uz pravilnu upotrebu, ušteda je oko 80% potrošene energije. Najviše se primeti ušteda  kada zamenimo tradicionalne sijalice velike snage za LED rasvetu.

Stručnjaci savetuju da za početak, pažnju obratimo na to koje nam sijalice najduže sjaje u domu ili na radnom mjestu. Što duže – uštede postaju veće. Možemo reći da nam LED sijalica nije potrebna, na primer, u podrumu ili ostavi. Retko ih koristimo, pa će ušteda biti mala. Ali, ako u dnevnu sobu ugradimo LED rasvetu, gde je sijalica upaljena gotovo svo vreme, nakon pola godine osetićemo pravu uštedu.

LED rasveta traje 25 puta duže od tradicionalne sijalice

Pri kupovini LED rasvete pitamo se kako odabrati pravu jačinu, kako da svetli isto kao i sa običnom sijalicom jer smo već navikli na njeno osvetljenje? Jačinu osvetljenja je najpraktičnije upoređivati preko lumena. Drugim rečima, ako prostorija ima 20 kvadratnih metara, potrebno je osigurati rasvetu od minimalno 2000 lumena. Na primer, imate sijalice od 500 lumena, da biste dobili dovoljno osvetljenje, potrebno je da u prostoriji od 20 kvadrata budu četiri.

PROČITAJTE:  Italijanska banka Banca Etica investira milion eura u Mikrokreditnu fondaciju LIDER

Led rasveta može raditi u bilo kojem položaju. Nisu osetljivi na okolne uslove, te mogu raditi pri temperaturama od –40 do +100 o C. Učestalost uključivanja i isključivanja takođe ne utiče na njihovu potrošnju.

Kvalitetne LED diode koje se koriste u LED sijalicama mogu zasjati do 50.000 sati, što je čak 25 puta duže od tradicionalne sijalice. Pri kupovini, treba biti kritičan, voditi se zdravim razumom, iskustvom i mišljenjima drugih. Prema stručnjacima, jedini način da dugo vremena uživate u LED rasveti i odličnom svetlosnom efektu je kupiti kvalitetnu LED sijalicu. 

Da li je LED rasveta štetna po zdravlje?

LED rasveta je do sada najzdraviji način osvetljenja, kako po ljude, tako i za okolinu. Pucanjem obične sijalice, staklo nas je moglo povrediti.  Štedljive sijalice koje su prethodile LED rasveti sadrže živu, koja je opasna po okolinu. LED rasveta ne sadrži štetne materijale, ekološki je prihvatljiva i znatno se manje zagrejava.  

Isplati se preći na LED rasvetu

Ako pogledamo da jedna obična sijalica jačine 100 W danas košta oko 0,40 € i traje oko 1500 sati. LED sijalica jačine 15 W koja ima oko 1500 lumena, košta oko 4 €, a traje do 30.000 sati. U tom periodu promenićete 20 običnih sijalica. Iz ovoga se vidi da je i bez ikakvih drugih faktora isplativije koristiti LED sijalice.

Ako uzmemo u obzir da su LED sijalice i energetski znatno učinkovitije, možemo zaključiti da one na godišnjoj razini u prosečnom domu, mogu uštedeti dosta novca pri kupovini samih sijalica, kao i dodatne uštede novca na računima za električnu energiju.  Ušteda je, naravno, veća ukoliko se radi o većoj kvadraturi stana. Ako govorimo o poslovnom prostoru, koji se sastoji od nekoliko ureda, na ovaj način može se uštedeti pravo malo bogastvo na  godišnjoj razini.

PROČITAJTE:  Mikrokreditna fondacija Sunrise u Tuzli otvara još jednu kancelariju

Ako želite kvalitetnu LED rasvetu, bilo za dom ili poslovni prostor, pogledajte nekih od web shopova za elektroniku kao www.eurovik.rs. Imaju širok raspon kućnih i industrijskih LED proizvoda, a sve to možete naručiti iz udobnosti vašeg doma.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima