Kada će i koliko poskupjeti električna energija?

Piše: Dragan Bradvica

Iako se službeno još uvijek šuti sve je više glasova kako nam nakon općih izbora slijedi i poskupljenje električne energije.

Nitko još uvijek ne zna kada će se to točno dogoditi i koliko će električne energija poskupiti ali malo je onih koji vjeruju da se to neće dogoditi. Već smo pisali kako i najmanje poskupljenje predstavlja ogroman problem za osiromašene žitelje, tim više što će poskupljenje električne energije vući i sva druga.

O tome već upozoravaju i poslodavci koji su više nego jasno u ocjenama da mogu izdržati poskupljenje do 20 posto, a da sve preko toga znači niz problema.

Stav poslodavaca

Posebno za male tvrtke i obrte novo povećanje cijena bilo bi težak udarac za njihovo poslovanje i zadržavanje radnih mjesta.

kada će i koliko poskupjeti električna energija?
Kada će i koliko poskupjeti električna energija?

– Parlament Federacije donio je zakon da maksimalno poskupljenje može iznositi 20 posto. Taj zakon je i dalje na snazi. Očekujemo da Vlada FBiH u ovom mjesecu utvrdi novi prijedlog cijene i ona može biti maksimalno povećana za 20 posto jer je to u skladu sa zakonom. Gospodarstvenici odavno kalkuliraju s tim iznosom za 2023. godinu. Sve više od toga izazvalo bi ogroman problem i dalekosežne posljedice, kaže za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

On sumnja da bi se zakon mogao promijeniti.

– Veliko je pitanje da li će se do kraja godine formirati vlast, hoće li Parlament FBiH biti operativan u smislu donošenja zakona, istakao je Smailbegović.

Uski stranački interesi

Ukoliko znamo da inflacija u Bosni i Hercegovini traje već dulje od godinu dana, kako je dodatno osiromašila ionako siromašno stanovništvo, kako cijene i dalje ‘divljaju’ jasno je što bi značilo značajnije poskupljenje električne energije.

Mnogi gospodarstvenici ne bi preživjeli taj udar, zbog toga bi narasla nezaposlenost, samim time i nagomilani socijalni problemi. Poskupljenje električne energije dovelo bi i do poskupljenja svih drugih proizvoda pa je pitanje koliko bh. žitelja bi mogli izdržati nove udare.

Tim više jer programa pomoći gospodarstvu i žiteljima gotovo i nema, mjere koje su predlagali poslodavci nikada nisu usvojene, mjere pomoći žiteljima su mizerne.

Stranke su trenutno u izbornoj kampanji i glavno im je kako sjesti u udobne fotelje vlasti. Nakon toga ostaje samo jedna vrsta domoljublja – proračunsko. Najvažnije je da su proračuni puni, da se uhljebi vojska ‘partijskih drugova’, obitelji i prijatelja, namještati natječaje…

A kako će gospodarstvo i žitelji pregurati jesen i zimu, malo koga od strane političkih (kvazi)elita zanima.dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima