back to top

Kako prodavati preko interneta

Sve se manje kupuje u standardnim trgovinama. Online kupovina postala je popularniji i pogodniji izbor. Ovo je odlična biznis ideja za sve početnike.

Donosimo vam najbolje savjete koji će vam dati odgovor na pitanje kako prodavati preko interneta. Uz nekoliko klikova kupite željenu stvar koja će doći na vašu adresu.

Pogodnosti poput izbjegavanja gužve, više izbora i brzina učinile su online kupovinu omiljenom među nama.

Globalna pandemija i značajan pad svjetske ekonomije obilježile su 2020. godinu. Mnogi biznisi nisu mogli opstati u teškim uvjetima koje je uzrokovao Korona virus. No, u tom periodu zabilježen je značajan porast online prodaje.

U periodu kada smo svi morali ostati kod kuće i kada su bile zatvorene trgovine internet prodavnice doživjele su svoj vrhunac. Zbog te činjenice ovo je jedan od rijetkih biznisa koji su uspjeli čak i napredovati u periodu pandemije.

Stoga, prodavati preko interneta postala je unosna biznis ideja koja može biti stabilna i u teškim vremenima za ekonomiju.

Kako prodavati preko interneta

Kako prodavati preko interneta

Mogućnost prodaje širom svijeta

Jedna od čari interneta je da vas ne ograničava na samo jedno područje prodaje. Vaše proizvode mogu vidjeti svi iz cijeloga svijeta. Internacionalna prodaja trebao bi biti krajnji cilj za sve online trgovine. Tako ćete proširiti vaš biznis i ostvariti željeni profit i stabilnost.

Svaki početak je težak. Zato je važno da se prvobitno fokusirate na bliža područja kako bi bolje upoznali svijet online prodaje. Bitno je stvoriti ime i brend koji će privlačiti kupce. Kako bi to stvorili bitno je ponuditi kvalitetne proizode na tržištu.

Bez obzira da li je riječ o prodaji odjeće ili elektronike bitan je kvalitet koji će učiniti kupce da se vrate na vašu stranicu. Stoga, dobro istražite distributere željenih proizvoda.

Gdje prodavati

Sigurno se pitate gdje prodavati na internetu. Danas možete prodavati preko vašeg web shopa, platforma za prodaju poput (eBaya, Olaxa) ili društvenih mreža. Najlakša opcija je otvoriti nalog na nekoj od velikih platformih namijenjenih za prodaju. No, to vam smanjuje šanse intezivne prodaje zbog velike konkurencije.

Ukoliko želite otvoriti online trgovinu neophodne su društvene mreže. One su odlična platforma gdje možete poromovisati vašu trgovinu i obavješavati kupce o najnovijim proizvodima i sniženjima. Također možete i na društvenim mrežama prodavati vaše proizvode. Važno je biti dosta organizovan pogotovo ako imate već broj pratitelja.

Društvene mreže su neizbježan alat koji će vam pomoći u širenju online trgovine. Iskoristite sve prednosti profila na socijalnim mrežama kako bi stvorili stabilan brend.

prodavati preko interneta
prodavati preko interneta

Web shop

Kreiranje vlastitog web shopa definitivno će proširiti vaše poslovanje. Ukoliko niste dovoljno upoznati i vješti sa WordPressom i optimizacijom za tražilice poželjno je da pronađete osobe koje će vam pomoći u kreiranju web shopa. Jedan od najjednostavnijih načina je putem WooCommerece dodatka za online trgovinu. Vašu stranicu izrađenu uz pomoć WordPressa možete pretvoriti u ozbiljnu i stabilnu internet trgovinu.

Danas WooCommerece je prezut više od 5 miliona puta i podržava gotovo trćinu svij internet shopova. Stručnjaci kažu da je ovo trenutno najbolja platforma za kreiranje web shopa.

Važno je napomenuti da je WooCommerce  zahtijeva određeno znanje o kodiranju. Stoga je važno da dobro istražite sve o izradi web trgovine i osobe koje vam mogu pomoći u vašoj ideji.

prodavati preko interneta
prodavati preko interneta

Kvalitetna fotografija je najbitnija

Na internetu sve se bazira na vizuelnom doživljaju, pogotovo kada je riječ o online prodaji. Neophodno je da fotografije proizvoda budu kvalitetne kako bi na što bolji način prikazale proizvod. Ne umanjujte važnost fotografije jer je ona doista bitna.

Pronađite profesionalnog fotografa koji će uslikate vaše proizvode koje prodajte. Također, ne zaboravit na detalajn opis proizvoda.

Jedna od najvećih nedostatak online kupivne je da kupci ne mogu uživo vidjeti kako prizvod izgleda sve do momenta kada im stigne na adresu.

Zato je detaljan opis, fotografija pa čak i video presudan u internet prodaji. Osigurajte vašim kupcima da budu dovoljno upoznati sa proizvodom. Napominjemo da se sve bazira na vizuelnom dojmu. Stoga obezbijedite da on bude na zavidnom i najboljem nivou.

Kada ulazite u svijet internet prodaje vi istovremeno gradite brend koji bi trebao biti prepoznatljiv. Bez zadovoljnih kupaca teško da ćete uspjeti i opstati na konkurentnom tržištu. Zato je važan odnos koji gradite sa potrošačima. Osigurajte da vaša online trgovina ima organizovanu i veoma susretljivu korisničku podršku.

Istraživanja pokazuju da korisnička podrška ima veliku ulogu u tome da li će kupci ponovno kupovati na vašem web shopu. Što bolji odnos prema kupcima učinit će vas da budete među najboljima u online prodaji.

prodavati preko interneta
prodavati preko interneta

Istražite konkurenciju

Prije nego što započnete sa prodajom bitno je da upoznate svu konkurenciju. Istraživanje trenutnog stanja na tržištu usmjerit će vas na stvari koje morate obratiti pažnju. Pokrenite pretraživanje na Amazonu, Googleu i Facebooku za proizvode koje želite prodati i pogledajte ko se pojavljuje među prvima. Vjerojatno su to prodavači koji su uspješni u ovom poslu.

Pogledajte njihove opise proizvoda, slike,izgled stranice i napravite popis stvari koje po vama su kvalitetno odrađene. Prijavljivanje na biltene sjajan je način da budete u toku s time kako konkurenti prodaju i promoviraju proizvode (i sami uključite marketing putem e-maila). Razmislite o svemu što možete poboljšati jer vam je cilj istaknuti se iz mase, zar ne?

Jednako je važno da istražite kupce i vašu ciljnu grupu. Istražite kako i gdje ljudi najviše troše novac na internetu.  Što bolje poznajete svoje kupce, to bolje možete odgovarati njihovim potrebama. Kada bolje odgovarate njihovim potrebama, zaradit ćete više novca. Ogroman dio toga je dopuštanje kupcima da plaćaju kako žele ( karticom, prilikom preuzimanja ili na rate).

Zapitajte se kako će kupci pronaći vašu stranicu? Iznenađujući  veliki broj poduzetnika online trgovina zaboravlja razmišljati o tome kada uče kako prodavati preko interneta. Kupce možete privući blogovima o svojim proizvodima ili slanjem kampanja putem e-pošte. Neizostavne su društvene mreže koje smo već spomenuli. Dakle, promocija je većim dijelom zaslužna za uspjeh vaše online trgovine.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima