U ratu / AS Holding predvodi dioničare “Bosnalijeka” u borbi protiv opstrukcija Nadzornog odbora

Zvanično saopćenje “AS Holdinga”: Dioničari sazvali redovnu Skupštinu “Bosnalijeka” zbog stalne opstrukcije od Nadzornog odbora

Dioničari upozoravaju da nadležni organi ne smiju ostati nijemi na kršenje zakona, nanošenje štete dioničarima te na ignoriranje naloga regulatora.

Nakon što je Nadzorni odbor „Bosnalijeka“ odlučio da se ponovljena redovna sjednica Skupštine dioničara, zakazana za 19. avgust, opet odgodi, a navodno zbog toga što revidirani izvještaj eksternog revizora za 2021. nije završen, tj. dostupan, dioničari ove kompanije iskoristili su zakonsko pravo i sazvali redovnu sjednicu Skupštine za 7. septembar.

Štetno djelovanje

Kako je saopćeno iz “AS Holdinga” d.o.o., koji predvodi ove dioničare, prethodno su dioničari dostavili Komisiji za vrijednosne papire FBiH niz informacija o nezakonitim postupanjima“Bosnalijeka” d.d. te zahtjeve za poduzimanje mjera kako bi se spriječilo štetno djelovanje NO i Uprave “Bosnalijeka” prema samoj kompaniji i dioničarima.

Komisija za vrijednosne papire izvršila je nadzor i utvrdila nezakonito postupanje, odnosno kršenja pravila korporativnog upravljanja i nezakonito donošenje odluka Nadzornog odbora, ali su se “Bosnalijek” d.d., tačnije Uprava i Nadzorni odbor, u potpunosti oglušili i nisu postupili po nalogu Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Dioničari upozoravaju da nadležni organi ne smiju ostati nijemi na kršenje zakona, nanošenje štete dioničarima te na ignoriranje naloga regulatora (Komisije za vrijednosne papire), jer isto, kako navode, predstavlja sistemski rizik za društvo ”Bosnalijek” d.d., njegove dioničare, povjerioce, ali i tržište kapitala u BiH.

Dioničari naglašavaju da su Nadzorni odbor i Uprava Društva u više navrata u proteklih devet mjeseci opstruirali pokušaje da se održi sjednica Skupštine ”Bosnalijeka” d.d., a sve u cilju da se postojećem NO i Upravi omogući da nastave provoditi nezakonite aktivnosti te nanositi nesagledivu štetu i posljedice po Društvo.

– To što su NO i Uprava Društva u potpunosti zanemarili svoje zakonom utvrđene obaveze, ne daje im za pravo da se redovna sjednica Skupštine ne održava zato što revidirani izvještaj eksternog revizora za 2021. nije dostavljen. Nadzorni odbor i Uprava Društva su dužni dioničarima i svim drugim zainteresiranim stranama dati obrazloženje ovakvog postupanja, a s obzirom na to da to kontinuirano izbjegavaju, navedena obrazloženja bi morali dati nadležnim državnim organima, ističu dioničari.

Nezakonito poslovanje

Nepovjerenje dioničara ”Bosnalijeka” prema NO i Upravi je opravdano, jer do sada dioničari, ali ni druge zainteresirane strane od njih nisu dobili nikakve informacije o poslovanju Društva, iako na to zakonski imaju pravo. Također, dioničari ukazuju na činjenicu da je nezakonito poslovanje društva ”Bosnalijek” d.d. potvrđeno hapšenjem, pritvorom i tužilačkim istragama protiv predsjednika NO i direktora Društva.

Posebna revizija Društva

S obzirom na spomenute istrage i ozbiljna hapšenja u nekoliko navrata čelnih ljudi ”Bosnalijeka” d.d., dioničari s pravom strahuju o stvarnoj situaciji i poslovanju Društva, te su u nekoliko navrata pozivali Nadzorni odbor i Upravu da se dozvole posebna revizija i dubinsko snimanje poslovanja Društva, što su isti odbili, a što dodatno ukazuje na eventualno štetne transakcije po Društvo i dioničare, navodi se u saopćenju.

AVAZ/PRESSpressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima