back to top

Poslovni savjeti Richarda Bransona za uspjeh u 8 industrija!

Poslovni savjeti Richarda Bransona za uspjeh u biznisu su uvijek zanimljivi. Ovaj put, Branson nam donosi 8 odličnih biznis savjeta.

Popularni američki biznismen Richard Branson jedini je poduzetnik koji je u osam različitih industrija uspio stvoriti kompanije od osam milijardi dolara.

Ovo su, prema pisanju Business Insidera, korisni savjeti koji su Bransonu pomogli u građenju velikog poslovnog carstva, a on ih rado dijeli dalje:

1. Ako ne uživaš u tome, ne radi to

Vođenje vlastitog posla zahtjeva mnogo vremena, suza i znoja. Ali na kraju dana, trebate biti ponosni na ono što ste (iz)gradili.

2. Budite vidljivi

Dok je stvarao Virgin Airlines, Branson je dobio bezvremenski savjet od Sir Freddieja Lakera, tajkuna u avio-biznisu: “Pobrini se da uvijek budeš na prednjoj stranici umjesto na zadnjoj”.

3. Više slušajte, manje pričajte

Jedini način da saslušate druge kako treba je da budete tiho dok govore, bez da ih ometate sve dok nisu gotovi.

poslovni savjeti benson
 Richard Branson jedini je poduzetnik koji je u osam različitih industrija uspio stvoriti kompanije od osam milijardi dolara.

4. Ne možete imati biznis bez rizika

Jedna od najomiljenijih Bransonovih uzrečica glasi: “Hrabri možda ne žive vječno, ali oprezni ne žive uopće”. Svaki biznis zahtjeva rizik.

5. Ne možeš to učiniti sam

Nemoguće je sve napraviti sam i nemoguće je da ste dobri u svemu što radite. Kako bi popunili “rupe” u područjima gdje niste dobri, treba angažirati druge.

6. Svatko je kovač svoje sreće

Prema Bransonovim riječima “svatko tko želi raditi na tome da postane sretniji, poboljšat će svoj stupanj sreće”. 

7. Pronađite mentora

Dok je bio mlađi, Richard Branson mentora je pronašao u računovođi Davidu Beeversu – prijatelju njegovih roditelja koji ga je naučio osnove knjigovodstva i uveo ga u svijet biznisa.

8. Potražite drugo, pa i treće mišljenje

Prema Bransonu, onaj tko želi uspjeti mora naučiti slušati, a prije nego što određenu ideju želi sprovesti u djelo, bitno je poslušati što drugi misle.

Poslovni savjeti Richarda Bransona se svedu na rećenicu “bizns je zabava”

Richard Branson biografija

Cijeli je život jurio u petoj brzini i odlično se zabavljao. Zbog disleksije je bio očajan učenik i nikada nije stekao diplomu, ali je svoj hendikep pretvorio u globalni uspjeh.

U autobiografiji ‘Kako sam izgubio nevinost’ – izašloj u nas u izdanju kuće Profil – četvrti najbogatiji Britanac, sir Richard Branson, donosi uzbudljivu priču o pustolovu i jednom od danas najvećih poslovnih genija , osnivača i predsjednika Grupe Virgin pod čijim se okriljem nalazi više od 400 tvrtki.

‘Zabava je ključna u načinu kako volim voditi posao i ona je bila ključna u svemu čime sam se bavio od samoga početka. Zabava je tajna Virginova uspjeha, više od ičega drugoga.

Svjestan sam toga da se zamisao biznisa kao nečega zabavnog i kreativnog kosi s njegovim konvencionalnim poimanjem i da sasvim sigurno odudara od načina na koji o njemu podučavaju u nekima od poslovnih škola…’

To je vrlo jednostavna, a tako teško dokučiva filozofija jednog od najvećih poslovnih genija našega doba, pustolova i četvrtog najbogatijeg Britanca, sir Richarda Bransona, prema Forbesovoj ljestvici ‘teškog’ 4,6 milijardi dolara.

Iznosi je u višegodišnjem bestseleru, autobiografiji naslovljenoj ‘Kako sam izgubio nevinost’, a ta jedinstvena kombinacija poslovnog vodiča i osobne priče osnivača i predsjednika Grupe Virgin pod čijim se okriljem nalazi više od 400 tvrtki nedavno je izašla i u nas u izdanju Profila. Prva je verzija objavljena još 1998. godine, ali je kasnije nadopunjavana sve do naših dana.

‘Oh, zajebi, učinimo to’, naslov je Bransonove ranije knjige o njegovom hrabrom i tvrdoglavom pristupanju poslu koji ga je odveo u stotine avantura, od glazbe (Virgin Records), zrakoplovstva (Virgin Atlantic Airways) i trgovačkog lanca (Virgin Megastores), do bezalkoholnog pića (Virgin Cola), radija (Virgin Radio), željezničkog prijevoza (Virgin Rail), fitnes klubova (Virgin Active) i mobilnog operatera (Virgin Mobile).

Suradnici su ga zvali ‘Dr. Da‘, jer je pristajao na svaku dobru, nerijetko ludu ideju, šireći posao na najneočekivanija područja, od financijskih usluga i svadbene opreme do internetske maloprodaje vina.

Ekspanziju Virgina na toliko raznolikih područja Branson tumači svojom ‘nezasitnom željom za uživanjem u novim iskustvima i izazovima’, opisujući sebe kao dinamičnog, neumornog i uspješnog poduzetnika koji živi život punim plućima i kojemu su obitelj, prijatelji, zabava i avantura jednako važni kao posao. Ostatak njegove životne priče pročitate na tportal-u.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima