Kako otvoriti pekaru? Uputstvo otvaranja pekare!

Pažnja svim pekarima – ako želite da svoju ukusnu robu ponudite masama i želite da budete sami svoj gazda, informišite se kako možete da otvorite pekaru. Kako otvoriti pekaru? UPUTSTVO

Posao: PEKARA
Vrijeme potrebno za početak: 2 MJESECA
Vrijednost investicije: 3.000-10.000 €

Kada počnete da razmišljate o otvaranju pekare, trebalo bi da napravite solidan plan poslovanja kako bi pravilno usmjerili svoj trud i da odlučite hoćete li ili ne kupiti od nekoga licencu.

Licencirana pekara će imati određenih prednosti – prepoznatljivo ime, inventar, kuhinjska oprema i obuka zaposlenih, ali će i cijene morati da budu više nego kada biste otvarali sopstvenu samostalnu pekaru.

Prvo pronađite dobru lokaciju s velikim prometom i pješaka i saobraćaja. Pekara u okviru otvorenog trgovačkog centra će privući veliki broj prolaznika izgledom i mirisima Vaših proizvoda.

Morate odlučiti i koju će vrstu robe Vaša pekara proizvoditi. Kolači, torte i hljeb su neke od stavki u kojima bi Vaša pekara mogla da se specijalizuje. Ponuda raznovrsnije robe privući će i širu klijentelu. Otvaranje pekara je poslovna ideja koja će biti uspješnija ako imate i malo osoblje da Vam pomogne u tome.

Ako ste Vi glavni pekar, morate biti na svom radnom mjestu mnogo prije nego što se pekara otvara. Ovo znači da ćete kući odlaziti vjerojatno i prije kraja radnog vremena ako imate zaposlene koji će se postarati za mušterije i nakon Vašeg odlaska.

Obavljanje čitavog posla, i pripremu i prodaju robe čitavog dana, može raditi jedna osoba, ali je to gotovo ne moguće na duži vremenski period.

Ako ste i dalje nesigurni oko otvaranja pekare, razmislite o tome da posjetite pekare u obližnjim mjestima (nikako kod direktne konkurencije) i porazgovarate s njihovim vlasnicima kako biste dobili neke dodatne savjete i preporuke.

Kako se Vaš posao bude razvijao, možete proširivati svoju ponudu, unajmiti veće osoblje i čak uzeti pekarske majstore kako bi radili u proizvodnji umjesto vas.

Jedan dan u životu vlasnika pekare

Ako ste Vi sami pekarski majstor, dolazićete u proizvodni deo Vaše pekare veoma rano kako biste pripremili hljeb i ostale proizvode za prodaju. Dan ćete provesti uslužujući mušterije i dodavati robu koja nedostaje. Ako imate pekara koji radi za Vas i ako imate osoblje koje radi u prodaji, možete se koncentrirati na unaprijeđenje i reklamiranje svog posla.

O Vašim mušterijama

Vaše mušterije biće osobe koje žele da probaju Vašu ukusnu robu.

Šta Vam je potrebno za početak

 • Plan poslovanja pekare
 • Plan reklamiranja
 • Prostor s izlogom
 • Otkupljena licenca (opciono)
 • Vitrine za izlaganje robe
 • Materijal za proizvodnju
 • Oprema za proizvodnju (mikseri, činije, plehovi…)
 • Inventar (stolovi, stolice…)
 • Oprema za usluživanje mušterija (tanjiri, stoljnjaci, pribor, čaše, salvete…)
 • Ostala roba koju ćete prodavati (kafa, osvježavajuća pića…)
 • Osoblje
 • Računar sa knjigovodstvenim programom

Kako otvoriti pekaru? Dobre strane posla

Dobra pekara će uvijek biti popularna.
Svoj dan možete da provodite radeći ono što volite.
Udovoljavanje Vašim mušterijama uvijek donosi nagradu.
Možete unajmiti osoblje da obavlja većinu poslova za Vas.
Zadovoljne mušterije će se svakodnevno vraćati.

Kako otvoriti pekaru? Loše strane posla

Ovaj posao zahtjeva ogromnu početnu investiciju.
Dugo radno vrijeme.

Možda vas zanima

Povezani članci

Nedavne objave

Političke strasti na poslu / Kako ih smirit?

Političke strasti - Podjele u društvu u posljednje vrijeme sve su izraženije, a tolerancije je, čini se, sve manje. To može stvoriti...

Želite psa, ali živite u stanu: Ovih pet pasmina su idealne za vas

Nemate dvorište? Živite u manjem prostoru? - Nema problema. Ako živite u stanu i želite nabaviti psa, neke pasmine sa svojim specijalnim...

Prevent Grupacija / Kroz interne projekte i aktivnosti promovišemo timski rad i dajemo priliku uposlenicima da stalno stiču nove vještine

Naida Duvnjak-Šehović je dipl. psiholog i psihoterapeut, sa preko 15 godina radnog iskustva u segmentu ljudskih potencijala, a svoj karijerni put gradila...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu. To je tako jednostavno!