18 C
Sarajevo

POSLOVNI SAVJETI / 8 savjeta Richarda Bransona za uspjeh

Korisni poslovni savjeti Bransonu su pomogli u građenju velikog poslovnog carstva, a on ih rado dijeli dalje, piše biznis portal poslovne.com

Popularni američki biznismen Richard Branson jedini je poduzetnik koji je u osam različitih industrija uspio stvoriti kompanije od osam milijardi dolara.

Ovo su, prema pisanju Business Insidera, korisni savjeti koji su Bransonu pomogli u građenju velikog poslovnog carstva, a on ih rado dijeli dalje:

1. Ako ne uživaš u tome, ne radi to – poslovni savjeti
Vođenje vlastitog posla zahtjeva mnogo vremena, suza i znoja. Ali na kraju dana, trebate biti ponosni na ono što ste (iz)gradili.

2. Budite vidljivi
Dok je stvarao Virgin Airlines, Branson je dobio bezvremenski savjet od Sir Freddieja Lakera, tajkuna u avio-biznisu: “Pobrini se da uvijek budeš na prednjoj stranici umjesto na zadnjoj”.

3. Više slušajte, manje pričajte – poslovni savjeti zlata vrijedni
Jedini način da saslušate druge kako treba je da budete tiho dok govore, bez da ih ometate sve dok nisu gotovi.

4. Ne možete imati biznis bez rizika
Jedna od najomiljenijih Bransonovih uzrečica glasi: “Hrabri možda ne žive vječno, ali oprezni ne žive uopće”. Svaki biznis zahtjeva rizik.

5. Ne možeš to učiniti sam – poslovni savjeti
Nemoguće je sve napraviti sam i nemoguće je da ste dobri u svemu što radite. Kako bi popunili “rupe” u područjima gdje niste dobri, treba angažirati druge.

6. Svatko je kovač svoje sreće
Prema Bransonovim riječima “svatko tko želi raditi na tome da postane sretniji, poboljšat će svoj stupanj sreće”. 

7. Pronađite mentora
Dok je bio mlađi, Richard Branson mentora je pronašao u računovođi Davidu Beeversu – prijatelju njegovih roditelja koji ga je naučio osnove knjigovodstva i uveo ga u svijet biznisa.

8. Potražite drugo, pa i treće mišljenje – poslovni savjeti koje trebate!
Prema Bransonu, onaj tko želi uspjeti mora naučiti slušati, a prije nego što određenu ideju želi sprovesti u djelo, bitno je poslušati što drugi misle.