5 filmskih naslova o biznisu koje trebate pogledati

5 filmskih naslova o biznisu – Kada krenete na životno putovanje i želite sigurno koračati ka nekom od vaših ciljeva, u današnjem svijetu mnogo je resursa koji vam mogu pomoći u tome.

 Zašto jedan od njih ne bi bila i sedma umjetnost – film?

Zašto i kako učiti iz biznis filmova?

Dobar dio stručnjaka zaposlenih u biznis svijetu, smatraju da socijalne vještine itekako dobro dođu u ostvarenju viših ciljeva.

5 filmskih naslova o biznisu koje vam donosimo istražuju izazove i trijumfe pokušaja da se dogovoreni biznis cilj postigne na terenu. Također, obrađuju i probleme u raznim poslovnim industrijama, kao i čitav niz uspješnih pristupa koje su na primjeru dokazani.

Suština uključivanja filma kao sredstva educiranja krije se u činjenici da učenje o poslu ne mora uvijek i u pravilu biti dosadno. Fokusirajte se na biznis trikove i strategije u ovim filmovima i nadogradite svoj profesionalni put.

U nastavku pogledajte našu listu od 5 filmskih naslova o biznisu.

1.      The Imitation Game – profil ličnosti

Ovaj film poslovni uspijeh veže za stvaranje dinamičnih timova, sposobnih za rješavanje izazova koji su drugima nerješivi. Neke od zastupljenih biznis filozofija u ovom filmu su:

  • Kako specifične ličnosti i njihovo slaganje sa drugima utiče na posao,
  • Koje su specifične vještine neophodne za uspjeh,
  • Ponekad se iznenadni elementi ličnosti mogu pokazati kao najvažnija imovina pojedinca ili kompanije za koju radi

Ovaj uzbudljivi film koji je izašao 2014. godine, vremenski je smješten u vrijeme Drugog svjetskog rata. On prikazuje istinitu priču o Alanu Turingu (Benedikt Cumberbatch), briljantnom matematičaru kojeg je britanski MI6 regrutirao da provali neraskidivi nacistički kod Enigma. Zajedno sa svojim timom, uključujući ženu Joan Clarke (Keira Knightley), Turing krši kod i postaje heroj.

Mnogi elementi čine ovaj film i Turinga jedinstvenim:

  • Turingov autizam, zbog kojeg su njegove interakcije sa ljudima dosta komplikovanije od uobičajenih, ali ga istovremeno čine briljantnim u njegovom poslu.
  • U najgorem trenutku, Turing također otkriva svoju homoseksualnu orijentaciju, zbog čega biva bačen u zatvor.

2.      The Making of Funko Pop – socijalni i kulturni aspekt

Od 5 filmskih naslova o biznisu donosimo i dokumentarni! Tražite li poslovnu inspiraciju u dokumentarnom stilu? The Making of Funko Pop pravi je izbor za vas. I kolekcionari i poslovnjaci voljet će ovu historiju nastajanja igara i igračaka u filmskom obliku.

The Making of Funko Pop povest će vas na putovanje kulturološkim fenomenom, koji se od garažnog startupa transformisao u rockstar brend kakav je danas. Tajna uspjeha brenda Funko u poslovnom svijetu, zasnovana je na povezivanju sa kupcima koristeći nostalgiju.

U ovom filmu pogledajte kako su voditelji ovog brenda radili u ranim danima osnivanja. Koje su jedinstvene marketinške strategije koristili i kako su proširili svoj brend. Saznajte kako su se nosili sa slabim tačkama i poteškoćama u fazi rasta kompanije. Koliko su usput imali neuspjeha i kako je dobivanje licence za Ratove zvijezda bio ogroman korak za kompaniju.

3.      I Don’t Know How She Does It – ističe dvostruke standarde

Ukoliko želite biti vođa, morate shvatiti da u toj domeni prostor za muškarce i žene nije ni blizu jednak.

U ovom filmu Sarah Jessica Parker glumi financijera sa sjedištem u Bostonu. Pokušava uskladiti svoj porodični život kao mama i supruga sa svojim potrebama u karijeri. Što uključuje i česta putovanja u New York. Kad novi saradnik, Jack Abelhammer, ulazi u njezinu firmu, ona se suočava sa izazovom koketiranja koje bi moglo srušiti sve što je gradila.

U poslovnom svijetu, konkurencija je izuzetno jaka. Ljudi su skloni donošenju (pr)osuda i u posao se uključuju mlađe verzije vas, stvarajući pritisak na vaše performanse. Ovaj film sjajno podvlači pritiske sa kojima se istovremeno suočavaju žene koje se usude imati karijeru i porodicu.

4.      The Devil Wears Prada – priča o zlobnom šefu

Među 5 filmskih naslova o biznisu je i The Devil Wears Prada. Priestly najbolji je primjer “najgoreg šefa ikad”. Lekcije kojima podučava svoju mladu pripravnicu Andy (Anne Hathaway) izvrsna su priprema za stvarni svijet. Kad mlada pripravnica nađe posao iz snova u “Runway” kompaniji koji je filmska verzija Voguea, ubrzo otkriva da je, uprkos svom  modnom snobizmu, užasno nespremna na to koliko je ovo područje zahtjevno.

Film je sjajna lekcija da nikada ne biste trebali podcjenjivati izazove čak i naizgled površne kompanije. Pogotovo ako želite biti uspješni dok tamo radite. Prevladavanje poslovnih nevolja, od suštinske je važnosti za napredovanje. Odlučnost i ustrajnost najveći su pomaci koje ćete naučiti i od Mirande i Andy.

5.      Citizen Kane – stara škola

Neki su biznismeni napornim i poštenim radom stigli na pozicije na kojima su danas. Dok drugi gube moral na putu do vrha.

Produciran 1941. godine, ovaj film ostao je klasik jer ističe život izvanrednog poslovnog tajkuna na način koji niko drugi nikada uradio. Film je istinit prikaz života Williama Randolpha Hearsta, koji se u ovom filmu zove Charles Foster Kane.

Nakon slučajnog otkrića rudnika zlata na zemlji njegove porodice, Kane brzinom katapulta prelazi iz stanja siromaštva u stanje obline moći. On postaje novinski tajkun, nakon čega zamalo biva izabran za guvernera i započinje rat sa Španijom. Usput postaje izuzetno bogat, ali gubi mnogo toga što ga čini čovjekom.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima