15.8 C
Sarajevo

Kako Se Reklamirati Na Internetu

Najbolji savjeti koji će vam pomoći da vaša online kampanja bude uspješna!

Reklamiranje na internetu je odličan izbor za vaš biznis. Postoji više načina kako možete promovisati vaš biznis online. Od plaćanja reklama na društvenim mrežama pa sve do kreiranja najbolje web stranice ili naloga na socijalnim platformama koji će privući organski nove zadovoljne kupce ili korisnike.

Prije nego što krenemo sa detaljnim savjetima kako se reklamirati na internetu spomenut ćemo zašto je marketing neophodan danas za bilo koje poslovanje.

Danas, gdje god da se okrenete reklame su oko vas. Bilbordi, radio i TV oglašavanje pripadaju tradicionalnom načinu reklamiranja koji nekada može biti iznad budžeta firme. Jedna od čari 21. stoljeća je internet. Razvoj interneta uveliko je imao doprinos u nastanku novog oblika promocije – online marketing.

Zašto je danas reklamiranje na internetu sve popularnije od tipičnog, tradicionalnog oglašavanja? Osim što je u nekim oblicima može biti besplatno, online kampanje danas imaju više uticaja na ciljanu publiku. Osim tipičnih reklama na televiziji i radiju, s kojima smo svi odrasli, oglašavanje na društvenim mrežama je postalo jedan od najpopularnijih oblika reklame.

kako se reklamirati na internetu

Društvene mreže – najpopularniji oblik reklame na internetu

U nekoliko klikova vaša reklama može biti na naslovnicama vaše ciljane publike. Na internetu nema mnogo ograničenja, prekom socijalnij platfmormih se možete povezati sa kupcima / kornisicima i tako stvoriti bolju vezu koja će stvoriti povjerenje u vaše poslovanje.

Mnogi zapostavljaju povjerenje koje je potrebno izgraditi između kompanije i kupaca. Potrošači cijene kada kompanija komunicira redovno s njima – to podrazumijeva odgovaranje na pitanja u komentarima i inboxu. Na taj način stvara se bolja veza sa potrošačima od kojih velikim djelom zavisi uspješnost vašeg poslovanja.

Reklamiranje na društvenim mrežama može biti putem plaćenih oglasa. Cijena reklame zavisi od više faktora poput trajanja reklame, koliko često želite da izlazi na naslovnici. Sve to utiče na vašu cijenu – duže trajanje reklame podrazumijeva i veću cijenu.

Ovo je jedan od najpopularnijih oblika reklamiranja na internetu ali važno je da i ovdje ne pretjerate. Ukoliko vaša reklama previše izlazi na naslovnicama korisnika mnogima će to stvoriti kontraefekat i blokirati vaše reklame. Stoga, budite umjereni i pametno odredite količinu i trajanje reklame.

Besplatan oblik promovisanja na društvenim mrežama je upravo oficijalni korisnički nalog. Komunikacija sa vašim pratiteljima, važna obavještenja i najave mogu pomoći u tome da organski povećate publiku ali i interes kod novih pratitelja. Najvažnije je da kreirate zanimljiv, privlačan sadržaj koji je povezan sa vašim proizvodima / uslugama.

Također, možete organizirati razna nagrađivanja koja će zasigurno povećati broj pratitelja ali i novih kupaca.

Saradnje sa influencerima

Influenceri su danas od jednih najtucijanijih osoba na socijalnim mrežama ali i najboljih oblika reklamiranaj na internetu. Neki imaju loš stav prema ovome zanimanju, ali jedno je sigurno da je ovo posao 21. stoljeća koji donosi veliku zaradu.

Kada želite saradnju sa influencerima morate imati na umu da broj pratitelja određuje i cijenu reklame. Što znači sve popularniji influenceri to je reklama skuplja. Uvijek, možete i poslati besplatno PR paket koji će kasnije inflencer snimiti i okačiti u većini slučajeva na story. Ovo je također još jedan popularan način reklamiranja na društvenim mrežama.

Ukoliko kreirate online kampanju koja uključuje veći broj influencera pazite reklama ne djeluje previše napadno. U nekim slučajevima oglašavanje na socijalnim platformama je poput mača s dvije oštrice.

Najvažnije je da odaberete inflencera koji je pogodan za vašu kompaniju. Na primjer ako je riječ o nekim prehranbenim namirnicama pronađite profile koji se bave kuhanjem i receptima. Pokušajte pronaći osobu koja se najbolje slaže sa vašom kampanjom i poslovanjem. Tako će saradnja biti mnogo uspješnija.

kako se reklamirati na internetu

Marketing putem e – maila

Jedan od starijih načina online promocije koji je i dan danas veoma učinkovit. E – mail je najbolji način da promovišete najnoviju ponudu, sniženja, dodatne kupon kodove koje svi vole.

Ono što također može pomoći su dopadljive slike i sadržaji koji potiču korisnike da posjete vašu stranicu i kupe vaše proizvode ili usluge. Dakle, možete koristiti personalizaciju za poboljšanje cijena otvaranja.

Možete slati sedmične ili mjesečne e-mailove osobama koje su pretplatnici za primanje poruka. Sadržaj poruke može biti najava novih proizvoda ili posebno isticanje prozivoda. Najvažnije je da u mail-u bude link koji izravno vodi na vašu web stranicu.

 

Optimizacija web stranice

Kada smo već kod web stranice spomenut ćemo je kao jedan od besplatnih oblika oglašavanja na internetu. Sve što vam je potrebno je dobra optimizacija koja će prikupiti nove posjetitelje na web stranici. Koristite odgovarajuće ključne riječi u nazivima i opisima proizvoda.

Također, na web stranici možete imati poseban dio za tekstove koji su tematski povezani sa vašim poslovanjem. Potrebno je da budu zanimljivi, originalni i privlačni.

Ukoliko je riječ o web shopu onda ne zaboravite na opise fotografija jer su oni ključan dio za optimizaciju web stranice.

Upotrijebite alt oznake i naslove slika za pravilno prikazivanje naziva proizvoda i ključnih riječi u tražilicama.

Dobra optimizacija web stranice može donijeti više prometa i smanjiti stopu napuštanja početne stranice. Veoma je važno da vaša web stranica radi na svakom uređaju, to će omogućiti svim posjetiteljima, bez obzira da li su na laptopu ili pametnom telefonu, jednostavno i brzo pretraživanje.

5 1 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
spot_img