back to top

Kako naći posao s kojim ćete biti zadovoljni?

Kako naći posao – Pronaći dobar posao uopšte nije lako. Ovo putovanje zahtjeva puno vremena, učenja i strpljenja.

Ne gledajte sve sa negativne strane. Iako nije jednostavno doći do radnog mjesta kojim ćete biti zadovoljni, taj proces nas oblikuje kao ličnosti, izvlači ono najbolje iz nas i čini da postanemo bolji kao osoba.

Nakon što se zaposlite, osvrnite se iza sebe: postigli ste uspjeh, naučili ste mnogo novih i korisnih stvari i sada znate da se rad i upornost isplate.

Ali do tada vas čeka jedna ozbiljna borba. Evo par savjeta kako naći posao kojim ćete biti zadovoljni.

Razmislite šta biste željeli da radite

Jedna izreka kaže da prvo treba dobro da definišemo svoju želju i nakon toga ona će se lako ostvariti.

Zato, prvo dobro razmislite čime želite da se bavite. Napravite spisak svojih želja, koja plata bi vas zadovoljila, koji uslovi, itd.

Ukoliko posao kojim želite da se bavite ne može da vam obezbjedi adekvatna primanja, pronađite alternativu. Neko radno mjesto koje je je slično vašem zanimanju, a koje će vam obezbjediti više novca.

Recimo, postoji mnogo pisaca ili novinara koji nisu uspjeli da pronađu željeni posao, pa su se preorijentisali na pisanje sadržaja za web ili su postali kopivrajteri. Dakle, skoro uvjek postoji neka alternativa.

Sada samo treba da sačekate da vam se ukaže prava prilika.

Kad završite sa definisanjem svojih želja, vrijeme je za istraživanje. Kako naći posao – Potražite na internetu ili se raspitajte kod prijatelja i poznanika, gdje biste mogli da pronađete posao koji vam odgovara. Pomoći će i sajtovi za traženje posla, kao što je Infostud.

Kako naći posao je proces koji u suštini može da potraje, potrebno je da budete strpljivi i uporni. Ako već imate posao kojim niste baš zadovoljni, nemojte dolaziti na svoje radno mjesto, kao da ste primorani. 

Negativno razmišljanje će vas samo demotivisati. Pronađite neki razlog da budete zahvalni za posao koji već imate, ako ništa drugo, bar zbog plate, koja vam omogućava plaćanje računa.

Ako već postoji kompanija za koju biste željeli da radite…

Kako naći posao – Ukoliko ste već znate za koju kompaniju ili firmu biste željeli da radite, budite u stanju pripravnosti.

Prvo razmislite da li ste dovoljno kvalifikovani za taj posao. Ako niste, raspitajte se šta vam je sve potrebno da bi ste dobili posao i pokušajte da steknete potrebne vještine.

Završite kurs ili višu školu, dakle probajte da steknete što bolje kvalifikacije za vaše buduće radno mjesto.

Ukoliko imate potrebne kvalifikacije, napišite dobar CV. Vaša biografija je jako bitna i odvojte malo više vremena da je napišete i uredite.

A onda pošaljite svoj CV u kompaniju u koju želite da radite ili ih otvoreno pozovite i ponudite svoje usluge. Možda zvuči nerealno, ali nikad se ne zna.

Možda će vašeg budućeg direktora zadiviti vaš stav, pa će vam odmah dati šansu. A možda će ostaviti vaš CV u arhivi i pozvati vas čim se otvori radno mjesto. Uglavnom nemojte sjediti kod kuće i čekati da se neko drugi sjeti da vi postojite.

Nije loše ni prihvatiti posao u istoj kompaniji na nekoj drugoj poziciji, ukoliko postoji šansa. Ovo može biti prvi korak ka ostvarenju vašeg cilja. 

Pokažite se na svom novom radnom mjestu, a kasnije razgovarajte sa direktorom i dajte mu do znanja da ste kvalifikovani za neku bolju poziciju.

Poslovi koje možete raditi od kuće (freelance)

Postoji mnogo online poslova koje možete raditi od kuće. Blogovanje je jedan od njih.

Kako naći posao – Započnite sopstveni blog, tako što ćete pisati o nekoj temi u kojoj ste stručni ili koja vas zanima. Native Media vam nudi mogućnost da zaradite od svog bloga.

Otvorite svoj nalog na ovom linku. Native Media će na vaš blog okačiti reklame svojih oglašivača. Svaki put kada neko klikne na reklamu, vi dobijate određeni procenat od zarade. Mnogi blogeri zarađuju na ovaj način.

Još jedan posao od kojeg možete zaraditi novac je i referal program na Native Media platformi. U ovom slučaju, ne morate čak ni imati svoj blog. Svako se može prijaviti na referal program i tako zarađivati novac.

I u ovom slučaju potrebno je napraviti profil na Native Media platformi. Ako nemate svoj blog, u polje naziv sajta samo ukucajte google.com. Sa vaše lijeve strane, primjetit ćete opciju Referal program. Kliknite na nju i preuzmite link.

Link možete promovisati na društvenim mrežama, forumima, u komentarima YouTube videa, naravno i na svom sajtu, ukoliko ga imate.

Svaki put kada se neko preko vašeg linka prijavi na Native Media platformu, vi dobijate procenat. Pravila su sljedeća:

  • Za svakog izdavača (blogera ili vlasnika sajta) koji se prijavi preko vašeg linka vi dobijate 6% od njegove zarade.
  • Za svakog oglašivača (poduzetnici koji na Native Media reklamiraju svoje proizvode ili usluge), koji se prijavi na platformu preko vašeg linka, dobijate 7% od sume koju je uložio u oglašavanje.

Poslovi na Native Media ne uzimaju puno vremena, nemate nikakvo radno vrijeme, a možete se prijaviti bez obzira da li ste nezaposleni ili vam samo treba dodatni posao. Ovo je odlična prilika za zaradu, zato napravite svoj profil već danas.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima