Potaknuti mala i srednja poduzeća na kvalitetnu i konkurentnu proizvodnju

Kako bi dala svoj doprinos u stvaranju dobrosusjedskih odnosa država regije i to prvenstveno kroz poslovno informiranje, umrežavanje ekonomskih interesa, realiziranje i financiranje investicijskih projekata te poticanje društveno-ekonomskog razvoja, tvrtka CORAL d. o. o. nedavno je otvorila svoj ured u Mostaru, u sklopu Intera tehnološkog parka.

Povećati proizvodnju i izvoz

Naime, vlasnik ove firme, Zdenko Štriga, uspješni biznismen rodom iz Hrvatske s bogatom karijerom u poduzetništvu, sa svojim suradnicima želi se maksimalno zalagati kako bi potaknuli mala i srednja poduzeća, osobito u Hercegovini, na kvalitetnu i konkuretnu proizvodnju. Iz Corala žele za njih tražiti strani kapital, zapadne ulagače, partnere i na taj način im pomoći povećati proizvodnju i izvoz. Za slabo razvijena područja, kako ističu, to je prvi korak razvoja privrede i zapošljavanja. Uzmimo u obzir i to kako strani potencijalni investitori ne raspolažu dovoljnim brojem točnih i pouzdanih informacija o gospodarstvu i mogućnostima ulaganja u BiH, a to se isto događa i u suprotnom pravcu, prilikom pokušaja nastupa BiH kompanija na njemačkom tržištu, budući da našim poduzećima i poduzetnicima često nedostaju informacije o njemačkom tržištu i načinu poslovanja.

„U temelje tvrtke CORAL d. o. o. ugrađena je stručnost i kreativnost koje u sinergiji daju originalna rješenja. U svom radu uvijek težimo da su naša rješenja primjenjiva i prilagođena specifičnim potrebama krajnjeg korisnika, a u poslovnoj komunikaciji s našim partnerima i investitorima na prvo mjesto stavljamo profesionalnost i točnost. Tijekom 2000. godine izdali smo prvi put u Njemačkoj publikaciju BOSNIEN UND HERZEGOWINA EXTRA 2000 u 20.000 primjeraka i to je bilo senzacionalno prihvaćeno od poslovno zainteresiranih subjekata na zapadu. Zbog sve većeg zanimanja kompanija zapadnog tržišta, pokrećemo i drugo izdanje poslovne publikacije BOSNIEN UND HERZEGOWINA EXTRA 2022/23“, naglasili su iz Corala.

Ciljevi publikacije

Do kraja godine cilj im je predstaviti Bosnu i Hercegovinu na njemačkom govornom području (Njemačka, Austrija i Švicarska). Novo izdanje publikacije BiH Extra bit će u prvom redu usmjereno stranim investitorima koji su već prisutni na području BiH ili koji planiraju angažman na tom rastućem tržištu.

„Nudimo vam mogućnost da u publikaciji predstavite privredu, investicijske mogućnosti i turistički potencijal svake županije u najboljem svjetlu na 10 stranica i to potencijalnim investitorima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj (tržište od 100 milijuna stanovnika). Publikacija će biti besplatna, tiskana na oko 200 stranica kvalitetnih informacija u boji u tiražu od 20.000 primjeraka na njemačkom jeziku. Publikaciju ćemo potom dostaviti u financijske institucije, ministarstva, razne udruge, mnogim kompetentnim poslovnim ljudima, kao i nadležnima koji prate razvoj privrede u BiH“, istaknuli su iz Corala.

Temeljni ciljevi poslovne publikacije su, nadalje su dodali, funkcionalno povezivanje poslovnih subjekata na relaciji BiH – njemačko govorno područje i obratno radi veće protočnosti podataka i informacija i proširivanja komunikacije na svim razinama, zatim uspostavljanje poslovnih veza i odnosa između BiH i stranih privrednika i privrede općenito te uspostavljanje informacijskog sustava koji bi olakšao i ubrzao komunikaciju i u velikoj mjeri olakšao potencijalnim ulagačima da dođu do svih potrebnih informacija na jednome mjestu.

U publikaciji će predstaviti privredu Bosne i Hercegovine, Federaciju BiH i njene privredne potencijale, Republiku Srpsku i njene privredne potencijale, županije i mogućnosti ulaganja, mogućnosti suradnje sa srednjim i malim poduzećima BiH, kompanije i njihove proizvodne mogućnosti, kulturu i turizam, statističke podatke i još mnoge važne informacije.

Uspješne priče

Uz svaku županiju bit će predstavljeno po 10 uspješnih tamošnjih kompanija koje bi kao „Uspješne priče“ bile primjer. Publikacija će se izdavati jednom godišnje, a u Coralu se nadaju kako će svaka iduća publikacija potaknuti i inspirirati i velik broj novih poduzetnika da predstave svoje kompanije, projektne ideje i proizvode te na taj način doprinesu snažnijem rastu BiH gospodarstva i povećanju konkurentnosti zemlje.

„Nije potrebno objašnjavati ekonomsku problematiku BiH, a pogotovo izostanak stranih investicija u BiH, nezaposlenost, zabrinjavajući broj iseljavanja mladih obrazovanih ljudi,  nejednak razvoj pojedinih područja i županija u BiH.

Mala i srednja poduzeća nisu dovoljno konkurentna, ne proizvode visokokvalitetne proizvode, mali broj takvih poduzeća ima značajan potencijal rasta, poduzeća se susreću s velikim problemima glede financiranja svojih aktivnosti što predstavlja značajna ograničenja koja je potrebno otkloniti kako bi taj sektor mogao opstati i razvijati se. Upravo nas vidim kao značajnog partnera kroz razne vrste financiranja. Kao prvo, želimo sudjelovati u stvaranju bolje klime između država u regiji, umrežiti međusobne ekonomske interese, predlagati regionalne projekte, tražiti strane partnere i financirati ih iz EU fondova za regionalan razvoj i pratiti ih sve do realizacije“, zaključili su iz Corala.dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima