Kako prodati stan i garažu ?!

Kako prodati stan i garažu i biti zadovoljan učinjenim

Prodajom stana obično se rješavaju vrlo važna životna pitanja, stiču se velika materijalna sredstva, pa je stan potrebno prodati na siguran i zakonit način.

Za prodaju stana potrebno je angažovati pravnika uz čiju ćete stručnu pomoć ovaj pravni posao obavljati na pravilan i zakonit način. Saznajmo zajedno kako prodati stan i uspješno nastaviti sa daljim životnim koracima.

Oglašavanje

Ako želite prodati stan, prvo sa tom odlukom upoznajte sa svojim bliskim prijateljima i poznanicima, možda ga neko od njih odluči kupiti. Oglasite prodaju stana u jednom od dnevnih ili sedmičnih novina, putem društvenih medija, koje oglašavaju prodaju nekretnina ili kontaktirajte neku od ovlaštenih agencija za promet nekretninama.

kako prodati stan i garažu
Kako prodati stan i garažu

Pored toga, oglas za prodaju stana možete objaviti na brojnim internetskim stranicama na kojima se oglašavaju nekretnine. Raspitajte se i odaberite ovlaštenu agenciju koja ima dobru reputaciju. Uobičajeno je da agencije od kupca stana naplaćuju agencijsku proviziju do 3% cijene stana.

Dokaz o vlasništvu

Pripremite sve važeće dokaze o vlasništvu nad stanom koji prodajete i utvrdite sve bitne uslove prodaje (cijena, rok plaćanja, datum ulaska u posjed i sve ostalo).

Kupoprodajni ugovor i učešće

Kada pronađete kupca s kojim ste dogovorili sve uslove prodaje stana, zatražite od kupca predujam od 10% prodajne cijene stana (ovo je uobičajeni predujam) i s kupcem sklopite kupoprodajni ugovor koji će sadržavati sve elemente vašeg sporazuma. Obavezno ovjerite kupoprodajni ugovor na sudu. Uobičajeno je da troškove ovjere snosi kupac.

Plaćanje

Nakon ovjere ugovora s kupcem, idete u banku da platite dogovorenu cijenu na svoj tekući račun. Ako želite, isti dan možete podići uplaćeni novac sa bankovnog računa.

Kada kupac u cijelosti plati otkupnu cijenu stana, s kupcem odlazite u stan i ulazite u posjed predajući mu ključeve stana koji ste prodali.

kako prodati stan i garažu
Kako prodati stan i garažu

Napomene – Kako prodati stan i garažu

Budite vrlo oprezni ako unajmite agenciju za prodaju nekretnina za prodaju stana. Prije svega zato što se određeni broj agencija bavi prodajom stanova, koji nigdje nisu registrovani, pa se ovim poslom bave potpuno neovlašteno i nelegalno. Pored toga, neke registrovane agencije nemaju odgovarajuće stručno osoblje, pa se može dogoditi da se ovaj pravni posao ne obavlja na valjan i zakonit način. Stoga se prethodno raspitajte i odaberite agenciju koja je zakonski registrovana i ovlaštena za ovu vrstu posla, a posebno onu koja ima dobru reputaciju na tržištu nekretnina.

Novac dobijen prodajom stana nemojte držati u stanu, već ga odnesite u banku, na sef ili u štednju, jer je najsigurniji.

kako prodati stan i garažu
Kako prodati stan i garažu

Kako prodati garažu

Prodaja garaže, odnosno garažnog prostora, u posljednje vreme je prilično izražena u većim gradovima, posebno u njigovim centralnim dijelovima. Prodaja garaže (garažnog prostora) najčešća je u novim stambenim zgradama, kao i u stambenim zgradama u izgradnji. Riječ je o garaži koja se nalazi u stambenoj zgradi koja je uknjižena. Ako razmišljate o tome ali ne znate kako prodati garažu, provest ćemo vas kroz nekoiko koraka do vašeg cilja.

Oglašavanje

Oglasite prodaju garaže prvo među poznanicima i poslovnim partnerima, možda su neki od njih zainteresovani za kupovinu. Oglasite prodaju garaže u nekom od dnevnih ili sedmičnih novina koji oglašavaju prodaju nekretnina ili se obratite nekoj od ovlaštenih agencija za promet nekretninama. Raspitajte se i odaberite agenciju koja ima dobru reputaciju. Za svoje usluge agencije kupcu naplaćuju agencijsku proviziju do 3% cijene garaže.

kako prodati stan i garažu
Kako prodati stan i garažu

Dokumentacija

Pripremite sve važeće dokaze o vlasništvu nad garažom koju prodajete i odredite sve bitne uslove prodaje (cijena, rok plaćanja, datum ulaska u posjed itd.).

Polog/kapara i kupoprodajni ugovor

Kada pronađete kupca s kojim ste dogovorili sve uslove prodaje garaže, zatražite od kupca polog od 10% od prodajne cijene garažnog prostora (ovo je uobičajena kapara) i sa kupcem sklopite kupoprodajni ugovor koji će sadržati sve elemente vašeg sporazuma.

Obavezno ovjerite kupoprodajni ugovor na sudu. Uobičajeno je da troškove ovjere snosi kupac.

Isplata

Nakon provjere ugovora s kupcem, idete u banku da platite dogovorenu cijenu na svoj tekući račun. Ako želite, isti dan možete podići uplaćeni novac sa bankovnog računa. Kad vam kupac u potpunosti plati garažu, zajedno s kupcem odlazite u garažno mjesto i uvodite ga u posjed predajući mu ključeve garaže.

Napomene – Kako prodati stan i garažu

Za prodaju garaže / garažnog prostora potrebno je angažovati pravnika uz čiju ćete stručnu pomoć ovaj pravni posao obavljati na pravilan i zakonit način.

Budite vrlo oprezni ako unajmite agenciju za prodaju nekretnina da proda garažu / garažno mjesto. To je prije svega zbog činjenice da se određeni broj agencija bavi prodajom nekretnina, koje nisu nigdje registrovane, pa se ovim poslom bave potpuno neovlašteno i nelegalno.

Pored toga, neke registrovane agencije nemaju odgovarajuće stručno osoblje, pa se može dogoditi da se ovaj pravni posao ne obavlja na valjan i zakonit način. Stoga se prethodno raspitajte i odaberite agenciju koja je zakonski registrirana i ovlaštena za ovu vrstu posla, a posebno onu koja ima dobru reputaciju na tržištu nekretnina.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima