Kako prodati stan

Kako prodati stan? Prodaja stana nije nimalo naivna i laka. Prodajom stana obično se rješavaju vrlo važna životna pitanja, stiču se velika materijalna sredstva, pa je stan potrebno prodati na siguran i zakonit način.

Za prodaju stana potrebno je angažovati pravnika uz čiju ćete stručnu pomoć ovaj pravni posao obavljati na pravilan i zakonit način. Saznajmo zajedno kako prodati stan i uspješno nastaviti sa daljim životnim koracima.

Oglašavanje

Ako želite prodati stan, prvo sa tom odlukom upoznajte sa svojim bliskim prijateljima i poznanicima, možda ga neko od njih odluči kupiti. Oglasite prodaju stana u jednom od dnevnih ili sedmičnih novina koje oglašavaju prodaju nekretnina ili kontaktirajte neku od ovlaštenih agencija za promet nekretninama.

Pored toga, oglasi za prodaju stana možete objaviti na brojnim internetskim stranicama na kojima se oglašavaju nekretnine. Raspitajte se i odaberite ovlaštenu agenciju koja ima dobru reputaciju. Uobičajeno je da agencije od kupca stana naplaćuju agencijsku proviziju do 3% cijene stana.

kako prodati stan
Kako prodati stan

Dokaz o vlasništvu

Pripremite sve važeće dokaze o vlasništvu nad stanom koji prodajete i utvrdite sve bitne uslove prodaje (cijena, rok plaćanja, datum ulaska u posjed i sve ostalo).

Kupoprodajni ugovor i učešće

Kada pronađete kupca s kojim ste dogovorili sve uslove prodaje stana, zatražite od kupca predujam od 10% prodajne cijene stana (ovo je uobičajeni predujam) i s kupcem sklopite kupoprodajni ugovor koji će sadržavati sve elemente vašeg sporazuma. Obavezno ovjerite kupoprodajni ugovor na sudu. Uobičajeno je da troškove ovjere snosi kupac.

kako prodati stan
Kako prodati stan

Plaćanje

Nakon ovjere ugovora s kupcem, idete u banku da platite dogovorenu cijenu na svoj tekući račun. Ako želite, isti dan možete podići uplaćeni novac sa bankovnog računa.

Kada kupac u cijelosti plati otkupnu cijenu stana, s kupcem odlazite u stan i ulazite u posjed predajući mu ključeve stana koji ste prodali.

Napomene

Budite vrlo oprezni ako unajmite agenciju za prodaju nekretnina za prodaju stana. Prije svega zato što se određeni broj agencija bavi prodajom stanova, koji nigdje nisu registrovani, pa se ovim poslom bave potpuno neovlašteno i nelegalno.

Pored toga, neke registrovane agencije nemaju odgovarajuće stručno osoblje, pa se može dogoditi da se ovaj pravni posao ne obavlja na valjan i zakonit način. Stoga se prethodno raspitajte i odaberite agenciju koja je zakonski registrovana i ovlaštena za ovu vrstu posla, a posebno onu koja ima dobru reputaciju na tržištu nekretnina.

Novac dobijen prodajom stana nemojte držati u stanu, već ga odnesite u banku, na sef ili u štednju, jer je najsigurniji.

kako prodati stan
Kako prodati stan

Pogledajte i ovo:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima