back to top

Pregradni zidovi – odgovor za razne vrste građevinskih izazova

Pregradni zidovi mogu biti odličan način za rješavanje svih vrsta građevinskih izazova.

Pregradni zidovi mogu se koristiti za podjelu velikih prostorija na manje sobe uz rješavanje raznih izazova, kao što je stvaranje privatnosti u spavaćim sobama ili osiguravanje požarne sigurnosti cijele zgrade.

U suhoj gradnji često se koriste spušteni stropovi u kombinaciji s pregradnim zidovima kako bi se pojačali ti korisni učinci.

Definiranjem različitih područja unutar prostorije, pregradni zidovi mogu pomoći u stvaranju organiziranog i funkcionalnog prostora i postizanju modernog izgleda interijera.

Pregradni zidovi
Moderni domovi su dizajnirani u skladu s prirodom i često koriste pregradne zidove

Koji se građevinski materijal koristi za pregradne zidove?

Pregradni zidovi mogu biti izrađeni od raznih materijala, uključujući drvo, cigle ili beton. Međutim, vjerojatno najjednostavnija i najlakša opcija su građevinske ploče izrađene od različitih materijala i različitih svojstava. Neki od njih su:

  • standardne gipsane ploče,
  • gipsane ploče s posebnim svojstvima – akustične, vodootporne itd.,
  • drvocementne ploče,
  • cementne ploče.

Koje probleme ti pregradni zidovi mogu riješiti?

Pregradni zidovi, posebno kada se izgrade od građevinskih ploča metodom suhe gradnje, pružaju niz pogodnosti, uključujući:

  • Mogu stvoriti privatnost pružajući zvučnu izolaciju između različitih područja zgrade.
  • Mogu podijeliti velike prostorije u manje sobe.
  • Mogu osigurati zaštitu od požara u zgradi stvaranjem požarnih odjeljaka.
  • Mogu se kombinirati sa spuštenim stropovima.
  • Lako se sastavljaju i skidaju zahvaljujući relativno laganoj težini i svestranosti.
  • Povoljna su opcija kada ih usporedimo s ostalim materijalima.

Pregrade se koriste i kao prelijepa dekoracija u modernim domovima

Gdje se obično koriste pregradni zidovi od ploča?

Zahvaljujući jednostavnoj ugradnji i svestranosti, ovi pregradni zidovi i suha gradnja općenito posebno su popularni u prostorima, koji bi povremeno mogli zahtijevati preuređenje, kao što su maloprodajne trgovine ili uredi.

Pregradni zidovi uobičajeni su i na mjestima kao što su kuće (npr. potkrovlja), industrijske zgrade, bolnice i škole te na svim mjestima gdje se očekuje moderna estetika interijera.

Prednosti drva kao građevinskog materijala

Drvo je najrasprostranjenija biomasa u biosferi, prirodni je materijal koji u pravilu dobivamo iz debla različitih vrsta drveća. Velik dio BiH i ostatka Balkana prekrivaju prirodne šume, stoga je drvo jedna od najvežih sirovina na našim prostorijama.

Drvo je ekološki, prirodan i sasvim obnovljiv građevinski materijal. Prednost drva kod nas je da je autohton i lako dostupan materijal. Atmosfera u kući izrađenoj od drva bolja je nego u objektima od drugih materijala, jer je drvo prirodni materijal.

Drvo ima ugodan prirodni miris i boju, koja daje osjećaj topline i pozitivno utječe na ljude. Također, površina drveta je ugodna na dodir. Osim toga, drvo je energetski dobar materijal i dobar izolator.

Gradnja drvetom je relativno brza, ako posegnemo za drvenom montažnom gradnjom. U skladu s tim idu i troškovi proizvodnje. Drvo je lagan građevinski materijal, a ima visoku tlačnu i vučnu čvrstoću. Također, akustički je dobar materijal, pa ga se često koristi i kao podloga prostorija.

Drvo je prirodan materijal za gradnju i dogradnju i dostupna je sirovina na našim prostorima
Drvo je prirodan materijal za gradnju i dogradnju i dostupna je sirovina na našim prostorima

Nije istina da je drvo problematično u slučaju požara jer je drvo materijal visoke otpornosti na požar, također ima visoku trajnosti.

Drvena gradnja ekološki je vrlo prihvatljiv način realizacije vaše nove zgrade. Za razliku od konvencionalne betonske konstrukcije, drvo i drvene konstrukcije na sebe vežu CO2.

Danas postoje moderne pleče koje zadovoljavaju najviše zahtjeve u pogledu zaštite od požara, zvučne izolacije i statike. Drvene višeetažne zgrade i fasade također se mogu izvoditi ovim modernim materijalima na bazi drveta.

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog napretka u građevini što nam otvara mnoge mogućnosti da svijet oko sebe učinimo ljepšim i zdravijim. Toplina doma je ono čemu se svi radujemo nakon dolaska s posla, ako radite od kuće onda uživajte u ljepšem “uredu”.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio od koristi i da ćete iskoristiti potencijal prirodnih, modernih, materijala u gradnji koji se sve više koriste kod nas, a standard su u svijetu već dugi niz godina.

Podijelite ovaj članak s prijateljima i učinimo svijet ljepšim i zdravijim!

Pročitajte i ove korisne članke

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima