Biznis savjetiKako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)

Kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)

Kako zadržati klijente – Završavate svoj projekat ili ste prodali proizvod, klijent vam se dopada i želite da zadržite kontakt, pogledajte korake kako da to uradite

Za budućnost vašeg poslovanja, itekako je važno održati kontakt sa klijentom. Uvijek je lakše obnoviti poslovnu saradnju sa starim klijentima nego pronaći nove klijente bez preporuke.

Kako zadržati klijente – Koristite različite tehnike održavanja kontakta sa klijentom

Možda ste sa tim klijentom ostvarili prijatan i srdačan odnos koji želite da zadržite, umjesto da iznova izgrađujete odnos sa novim klijentom.

Postoje različite tehnike održavanja kontakta, evo nekoliko primjera kako zadržati klijente.

kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)
Kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)

Redovno šaljite relevantne informacije

Dok čitate stručnu literaturu, novine, časopise, razne publikacije ili surfujete po internetu, mislite na svoje klijente. Ako naiđete na članak koji bi im mogao biti od pomoći, izdvojite malo vremena da im pošaljete kopiju linka ili napišete kratak opis gde ste i šta pročitali.

Održavajte redovnu prepisku sa klijentom

Redovno šaljite obavještenja o detaljima novih događaja, o novim proizvodima koje nudite, korisnim informacijama i slično.

Kada potpisujete ugovor sa klijentom, ne zaboravite da pitate za dozvolu da njihovoj firmi šaljete sve te informacije na e-mail adresu.

Kako zadržati klijente – Upamtite posebne prilike

Upamtite bitne datume vaših klijenata i pošaljite čestitku u tim specijalnim prilikama kao što su: rođendani, godišnjice, proslava diplome.

kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)
Business agreement handshake at coffee shop

Uradite nešto unikatno po čemu će vas pamtiti

Na primjer, napravite rođendansku čestitku sa slikom vašeg klijenta koja je snimljena u nekoj posebnoj prilici tokom vaše zajedničke saradnje i ukrasite je detaljima koji će klijentu biti od značaja.

Pozovite klijente (pa i one bivše) na važne događaje

Ako sponzorišete ili prisustvujete nekom događaju za koji mislite da bi interesovao vašeg klijenta, pozovite ga da vam se pridruži. Na primjer, možete mu poslati poruku u stilu: „Nadam se da ćemo se sresti na tom i tom skupu ili događaju…“, uz propratni reklamni materijal za tu priliku.

Potražite svoje klijente u gomili

Kada prisustvujete nekom sajmu, profesionalnom sastanku ili nekom drugom mjestu koje i vaši klijenti posjećuju, potražite ih u gomili ljudi, izdvojite nekoliko minuta za razgovor sa njima, kako biste ih podsjetili na vašu dobru saradnju, ali nemojte pričati samo o poslu.

kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)
Kako zadržati klijente i ostati u kontaktu (+10 savjeta)

Časkajte sa svojim budućim klijentima

Naročito ako je neka opuštenija prilika u pitanju, pitajte ih o njihovoj porodici, pričajte o sportu, ćaskajte sa njima.

Kako zadržati klijentePonudite pomoć

Kada zaključite neku prodaju ili projekat pozvate klijenta da vam se obrati za pomoć. Kada god ima pitanje ili problem za koji smatra da ga vi možete riješiti. Uvjerite klijenta da to neće biti nametanje i da podržavate nastavak vašeg dobrog odnosa.

Kako zadržati klijente – Pitajte za pomoć

Zapamtite u čemu je vaš klijent stručan. Kada imate pitanje vezano za tu oblast, obratite mu se. Naravno, budite uviđavni u vezi sa tim koliko često zovete i tražite pomoć. Ovo može biti zahvalan način za održavanje kontakta.

Kako zadržati klijente – Budite aktivni u svojoj profesionalnoj zajednici

Učestvovanjem u lokalnim i profesionalnim dešavanjima ćete poboljšati sliku o sebi i povećati mogućnosti za upoznavanje novih klijenata.

Uključite klijente u značajne projekte

Ako ste na čelu nekog projekta koji bi vašim klijentima mogao biti zanimljiv ili im donijeti bilo kakve benefite, potrudite se da ih uključite u tu akciju. Pitajte ih da doprinesu svojom stručnošću.

Povežite se sa klijentima putem različitih društvenih mreža

Pronađite ih, pošaljite im zahtjev za prijateljstvo. S vremena na vrijeme, kada vidite da su objavili nešto vama interesantno prokomentarišite. Tako će vas uvijek imati u vidu i kad-tad će iskrsnuti neki novi poslovni dogovor.

Obezbijedite poklone

Dajte klijentima suvenire sa svojim kontakt podacima, za koje znate da će ih zadržati i koristiti. Hemijske olovke, upaljači i penkala su popularni, ali se lako mogu izgubiti i često se poklanjaju.

Izradite razne poklone za posebne prilike

Možete izraditi kalendare ili magnete, neke ukrase za radni sto, bilo šta što smatrate zgodnim i prikladnim za tu priliku.

Napravite uramljene certifikate i/ili fotografije

Ne mora to biti ništa veliko, posmatrajte ovo kao još jedan vid suvenira koji će vaš klijent vjerovatno okačiti u svojoj kancelariji.

Potrudite se da na tu fotografiju ili certifikat diskretno umetnete i svoje kontakt podatke.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima