Kako da otvorite krojački salon

Kako da otvorite krojački salon uz minimalna ulaganja i brz povrat novca saznajte u ovom tekstu posvećenom otvaranju krojačkog salona.

Posao: KROJAČKI SALON
Vrijeme potrebno za početak: 2 SEDMICE
Vrijednost investicije: 500-1.000 €

Ako mislite da ste samo dobri u šivenju ali vam krojenje ide nešto lošije, možete uzeti sate krojenja i šivenja, ili potražite neke kurseve koje neka udruženja daju besplatno.

Krojački salon je jedna od onih poslovnih ideja koje komotno možete realizovati u svom domu, ako pravilno uredite svoj prostor za rad.

kako otvoriti butik
Krojački zanat je potreban iako je odječa danas jeftina i dostupna

Za početak vam je potreban prostor i potrebni materijal

Potrebna Vam je čitava prostorija namenjena samo za Vaš posao, po mogućnosti u prednjem dijelu Vaše kuće, kao i dio za presvlačenje za Vaše klijente.

Za ovo može poslužiti kupatilo, ormari-sobe ili jednostavno ugao sobe koji je ograđen zastorima. Također, potrebno Vam je postolje za probu, velika ogledala i ogroman sto na kojem ćete obilježavati i krojiti narudžbe.

Budite uvijek snabdjeveni potrebnim materijalima, čiodama, dugmićima, rajsfešlusima… Naravno, uvek možete trknuti do obližnje prodavnice šiveće opreme, ali ćete mnogo brže i uspešnije poslovati ako Vam sve to uvek bude pri ruci.

U zavisnosti od Vašeg iskustva i stručnosti, možete se odlučiti za rad sa samo određenom vrstom odjevnih predmeta, kao što su vjenčanice i večernje haljine.

Kako reklamirati krojački biznis

kako da otvorite krojački salon
Kako da otvorite krojački salon

Kada odredite kakav će biti Vaš posao, uradite flajere i podijelite ih po gradu. Usmerite se na mesta koja posećuju sve Vaše ciljne grupe, a to su butici, servisi za hemijsko čišćenje…

Također, ubacite svoju firmu u žute strane. Kako se posao bude razvijao, možete angažovati i druge šnajdere koji će od svoje kuće raditi za Vas.

Morat ćete u tom slučaju i da razradite čitav sistem dostavljanja i isporučivanja robe između Vas i Vaših zaposlenih.

Kako biste zaista unaprijedili svoj posao i povećali zaradu, razmislite o tome da uvedete i dostavu gotovih proizvoda na kućne adrese svojih klijenata.

Ako Vam vrijeme dozvoli, tim poslom se možete baviti sami, ali možete i da unajmite osoblje koje će obavljati taj posao za Vas.

Kada steknete prvih nekoliko klijenata, ne samo da će se oni stalno vraćati kod Vas, već će Vas preporučivati svim svojim poznanicima i prijateljima što će Vaš posao i Vašu zaradu dovesti do usijanja.

Jedan dan u životu krojača

Vaš dan započinje radom na narudžbama koje ste već prihvatili i započeli. Ukoliko nemate zakazanih termina sa svojim klijentima, tokom dana pomagat ćete novopridošlim mušterijama.

Ono što je najbolje možete sami odrediti svoje radno vrijeme i ne morate raditi puno radno vrijeme, ali ćete morate da istaknete koje je to Vaše radno vreme kako bi na taj način i Vaši klijenti bili upućeni. Vjerovatno ćete na narudžbinama raditi i nakon zatvaranja Vaše radionice.

kako da otvorite krojački salon
Kako da otvorite krojački salon

Ko su klijenti krojača

Vaši klijenti će biti osobe kojima su potrebne usluge krojača.

Šta je potrebno za pokretanje krojačkog posla

• Umijeće šivenja
• Materijali za reklamiranje
• Prostor u domu namijenjen isključivo za krojačku radionicu
• Velika ogledala
• Šivaća mašina
• Računar sa knjigovodstvenim programom

Dobre strane posla krojača

• Uvijek će postojati potreba za dobrim šnajderima.
Početna ulaganja potrebna za ovaj posao su mala.
• Ovaj posao ne zahtjeva puno radno vrijeme i lako ga možete voditi u sopstvenom domu.
• Ovaj posao je lako proširiti tako da ćete moći da unajmite iskusne šnajdere koji će raditi za Vas ukoliko obim posla to bude zahtjevao.
• U svoju ponudu možete uključiti i dodatne usluge kao što je dostava odjeće i na taj način povećati svoju zaradu.

Loše strane posla krojača

• U ovom poslu konkurencija je veoma velika.
• Potrebno je vrijeme da dođete do prvih klijenata.

Preporučujemo i ove biznis ideje

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima