Novac i finansijeDa li je Bitcoin legalan ?

Da li je Bitcoin legalan ?

Pojava bitcoina otvorila je razvoj digitalnog novca.  U pojedinim zemljama bitcoin nije legalan, dok su ga velike, razvijene države proglasile legalnim

Bitcoin najpoznatija kriptovaluta predstavlja budućnost digitalnog novca. Od svog nastanka, kriptovalute zbog samo načina funckionisanaj predstavljaju problem velikim svjetskim bankama. Iz tog razlog mnogi se pitaju da li je bitcoin legalan?

U većim razvijenim državama poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva je legalan i polako države počinju prilagođavati zakone zbog kriptovaluta. No, naravno postoje države poput Kine i Indije koje su bitcoin proglasile ilegalnim ili ga strogo ograničile.

Sve oko nas se u velikoj mjeri digitalizira ali zbog čega kriptovalute donose velike probleme za pojedine dijelove svijeta? Sve zavisi od države i njihovog stava prema digitalnom novcu. Iako je u nekim državama ilegalan to ne isključuje činjenicu da će se u budućnosti kad tad upotpunosti leglizirati kriptovalute i učiniti njihovu upotrebu svakodnevnom.

Najveći razlog zašto je bitcoin ilegalan u određenim državama je što nema centralizirano tijelo kao što je banka. Također, bitocin ne zahtijeva osobne podatke ili brojeve socijalnog osiguranja. Zbog toga se stvara zabrinutost i negodovanje za korištenje online novca. Mnoge banke su izrazile zabrinutost zbog moguće upotrebe bitcoina za nezakonite aktivnosti.

 Svakako da je jedan od glavnih razlog način na koji funkcionira bitcoin. On ne uključuje centralizaciju i samim time stvara veliku prijetnju bankama.

Zašto su Kina i Indija zabranile bitcoin ?

Zbog nedavnog razvoja kriptovalute, vlasti u Indiji su prepoznali priliku da rano usvoje novi digitalni novac. Čitav zakonski proces ima svoje prednosti i nedostatke. Od poznate ‘RBI zabrane’ u 2018., do vijesti o skorom zakonu o zabrani kriptosvaluta 2021. godine koji se do sada nije ostvario.

Ipak, ne može se poreći da stav u Indiji oko kriptovaluta postaje sve stroži. Mnoge usluge kriptovaluta i revolucionarne tehnologije teško je pokretati bez jasne regulative. Indijska vlada nedavno je najavila da će istražiti upotrebu blockchain tehnologije za poboljšanje sektora financijskih usluga u zemlji. To sugerira da je u ovoj državi regulacija Bitcoina sve bliža.

Kada je u pitanju Kina ona ne smatra kriptovalute zakonskim sredstvom plaćanja. Kineski bankarski sektor ne priznaje niti pruža usluge s njima.

Radi sigurnosti investitora i upravljanja financijskim rizicima, vlada je donijela niz regulatornih mjera kako bi suzbila aktivnosti koje uključuju kriptovalute.

Da li je bitcoin legalan u Evropskoj uniji?

Bitcoin je legalan u skoro svakoj državi Evropske unije. Ovo je dobar pokazatelj da je u Evropi pozitivna klima po pitanju digitalnog novca. Trenutno Evropska unija nije donijela jasan zakon o statusu Bitcoina kao valute. Međutim pojasnila je da se PDV ne primjenjuje u pretvaranju konvecionalne valute u Bitcoin.  Transakcije koje uključuju bitcoine za proizvode i usluge podliježu PDV-u, porezu na dodatu vrijednost i ostalim porezima (poput poreza na dohodak).

Kriptovalute i kripto imovina u EU su kategorizirane kao kvalificirani financijski instrumenti (QFI). Prema zakonu EU-a, bankama, kreditnim unijama i investicijskim tvrtkama nije zabranjeno posjedovati kripto imovinu ili kriptovalute, biti im izložen ili pružati usluge u njima.

Zbog toga nije iznenađujuća činjenica da Evropska Unija prednjači u svijetu po količini trgovanaj bitcoina na internets burzama od 204 miliona dolara.

Bitcoin se općenito može prenositi neotkriven iz jedne zemlje u drugu na raznim burzama zbog svoje decentralizirane prirode. Važno je biti svjestan zakona u kojima se odvijaju vaše bitcoin transakcije i razumjeti da čak i u zemljama u kojima je to legalno, tečaj prema valutama koje podržava država može biti vrlo promjenljiv.

Iako je razvoj bitcoina ubrzan i svakodnevno svjedočimo pojavama novih kriptovaluta još dugo vremena će proći dok ne postane legalan u cijelom svijetu. Važno je da veće države priznaju bitcoin kao valutu jer to svakako doprinosi daljem njihovom razvoju i utječe da se i u ostatku svijeta legalizira.

Digitalni novac je budućnost koja nas čeka. Kako bi učini kriptovalute još sigurnijim za korištenjem važna je posebna zakonska regulacija o njima. Velike kompanije počele su odbravati Bitcoin, te u već postoji mogućnost da neki prozivod kupite sa čuvenim bitcoinovima.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima