back to top

3 najpopularnije kriptovalute 2021. godine (Bitcoin, Ethereum i Cardano)

Svijet digitalnog novca uzastopno raste. Danas postoji preko 10,000 kriptovaluta. Dok većina njih ima mali broj ulaganja i trgovanja,  neke su postale dio svakodnevnog života.

Zbog njihovog izuzetnog značaja izvdavajmo tri najpoznatije kriptovalute na svijetu. Za neke od njih ste do sada vjerovatno čuli, poput kriptovalute Bitcoin.

Bitcoin je postao najpoznatija ako ne i glavna kriptovaluta. Upravo ova valuta ima učinak na cjelokupno tržište digitalnog novca.

Pored Bitcoina neizostavne su i valute Ethereum i Cardano. Ukoliko želite da se upustite u svijet digitalnog novca onda morate biti upoznati sa trenutno najpoznatijim valutama na svijetu. Detaljnije o 3 najpoznatije kriptovalute 2021. godine pročitajte u nastavku.

Šta je zapravo kriptovaluta?

Prije nego što počnemo istraživati svijet digitalnog novca, prvo se moramo upoznati sa pravim značenjem.

Prosto rečeno kriptovaluta je digitalni novac. Iako su neke valute krenule u stvarni svijet putem kreditnih kartica većina njih je i dalje nematerijalno. 

Riječ ”kripto” odnosi se na kriptografiju koja omogućuje stvaranje i obradu digitalnih valuta i njihovih transakcija. Jedna važna stavka za kriptovalute je ta da su one decentralizirane što znači da nemaju glavnog posrednika, kao što je  to slučaj sa bankama.

Zbog ovoga kriptovalute u ”stvarnom” svijetu nisu poželjne. Banke i državne vlade smatraju da je to prijetnja za dosadašnji sistem na kojem je funckionisao novac. Sve valute koje su nastale nakon Bitcoin-a često se nazivaju altcoins. Dok mnoge kriptovaute imaju impresivne značajke koje ne posjeduje Bitcoin, ipak razina sigurnosti koju je razvio bitcoin teško je nadmašiti.

Bitcoin

Prva decentralizirana kriptovaluta Bitcoin nastala je prije više od 10 godina. Danas je to i najpopularnija kriptovaluta na svijetu. Kreirana je 2009. godine od strane misterioznog Satoshija Nakamota čiji je identitet i dalje nepoznanica.

Sve Bitcoin transakcije potvrđuju se uz pomoć velike količine računalne snage. Naravno, već smo spomenuli da ni jedna svjetska banka ili vlada ne podržavaju postojanje Bitcoin-a. Kompanije poput Microsfota, Tesle, Wikipedije i ostalih su uvele bitcoin kao način plaćanja.

 Od 2009. pa sve do danas snaga i razvoj Bitcoin-a je nenadmašiva. U ovom trenutku 1 Bitcoin vrijedi 52,935 američkih dolara.  Njegova vrijednost, poput bilo koje valute danas, je promjenljiva.

Bitcoin je najpopularnija i najvrijednija kriptovaluta

Čitav bitcoin sistem je grupa kompjutera koja se nazivaju čvorovi ili rudari. Oni pokreću bitcoin kod koji spremaju u blockchain.

Blockchain je skup blokova, u svakom bloku se nalazi zbirka transakcija. Uz njegovu pomoć sve transakcije se mogu transparentno vidjeti, te niko ne može prevariti sistem na kojem se zasniva bitcoin.  Zbog toga se smatra bitcoin kao najsigurnijom opcijom ukoliko želite ulagati u kriptovalute.

Kupovina bitcoina je ozbiljna investicija, zbog toga potrebno je dobro shvatiti svijet digitalnog novca.

Ethereum

Valuta koja je druga po važnosti nakon BTC je kriptovaluta Ethereum. Ona spada u grupu altcoinsa (novac koji je nastao nakon bitcoina). Ethereum često nazivaju alternativnom opcijom Bitcoina. Iako je ovo relativno nova valuta, lansirana 2015. godine, danas je druga najveća digitalna valuta na svijetu.

Ethereum čini njegov kriptografskom tokenu eteru koji je specifičan za ovu platformu. Cilj ove kriptovalute je stvaranje decentraliziranog paketa financijskih proizvoda koji je namjenjen za sve na svijetu. Zbog toga je ovakav način pristupa poželjan u manje razvijenijim državama.

Postoji više od 10,000 kriptovaluta na svijetu

Danas 1 ethereum vrijedi 1, 622 američka dolara. Mnogi smatraju da će do kraja 2021. godine ethereum dosegnuti do vrijednosti 5,000 američkih dolara.

Pristup bankovnim računima, osiguranju ili zajmovima je ideja koja ethereum čini  privlačnom kriptovalutom.

Cardano

Treća najpoznatija je Cardano kriptovaluta. Na osnovu istraživanja stvorena je od strane inžinjera, matematičara i stručnjaka za kripotografiju. Blockchain na kojem funkcioniše Cardano je ostvaren uz pomoć istraživanja i eksperimenata. Osnivači koji stoje iza Cardano-a su napisali preko 90 znanstvenih radova o blockchain tehnologiji.

Cilj ove valute je da bude svjetski financijski operativni sistem koji će uspostaviti financijske proizvode ( bankovne račune, zajmove, osiguranje). Kao i kod Ethereuma i ostalih kriptovaluta, Cardano će ostati decentralizovan odnosno bez pristuva treće partije.

1 cardano vrijedi 1,23 američka dolara. Iako je njegova vrijednost znatno manja od ostale dvije navedene valute, predviđa se veliki porast vrijednosti Cardano-a.  

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima