Naučite djecu štednji – 10 životnih lekcija o novcu

Djecu bismo od malih nogu trebali naučiti kako štedjeti novac i na koji ga je način najbolje rasporediti, a evo kako da naučite djecu štednji

Jednog dana će vam djeca biti zahvalna jer će bolje znati upravljati vlastitim financijama,

Donosimo 10 pravila dobre štednje:

Pravilo broj jedan: Novac ne raste na stablu

Ako podižete novac sa bankomata u društvu svoje djece ona stiću dojam kako je do novca lako doći. Dovoljno je tek stisnuti neku tipku i novčanice same ispadaju iz automata.

Trebali biste im objasniti kako se vi morate puno truditi i raditi kako biste dobili te novčanice i kako su banke i bankomati tek njihovi sigurni spremnici.

naučite djecu štednji
Naučite djecu štednji

Pokažite im kako mudro trošiti džeparac

Dajte djeci džeparac kako biste naučili djecu da pametno raspolažu svojim novcem i pratite kako će ga potrošiti.

Ako vaše dijete kupi nekakvu fora igračku koju je slučajno vidjelo u izlogu, zbog čega mu neće ostati dovoljno novčića za kupnju predmeta koji silno želi imati, na najbolji će način shvatiti koje su posljedice nerazumnog, odnosno neplanskog trošenja novca.

Čekanje se više isplati

Naučite djecu kako se čekanje nečega više ispalti. Parola “kupi sada, plati kasnije” loš je putokaz djeci koja će jednog dana kad se osamostale nepromišljeno razmahati kreditnom karticom.

Dobar primjer je pravljenje pizze

Naučite djecu štednji, a dobar je primjer za to pizza. Napravite zajedno pizzu sa svim sastojcima koje vaša djeca najviše vole. Potom za usporedbu ispecite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača.

Za pizzu koju ste sami pripremali potrebno je puno više vremena, no čekanje se isplatilo jer je znatno ukusnija od zamrznute.

Plansko trošenje budžeta

Djecu treba naučiti i kako nije mudro odmah potrošiti sav novac koji dobiju. Stoga, prije nego što odete u zajedničku kupovinu, izradite budžet.

Napišite što ćete kupiti, u kojim trgovinama i koliko planirate potrošiti

Pritom usporedite cijene u pojedinim dućanima, provjerite koji su proizvodi na sniženju i koliko ste pritom uštedjeli. Ne zaboravite pritom na bodove za popust ako ih prikupljate. Djeca će vrlo brzo shvatiti sve prednosti planirane kupovine.

naučite djecu štednji - 10 životnih lekcija o novcu
Naučite djecu štednji i uštedi novca

Štednjom novca do nove igračke

Tko štedi marljivo, uvijek svega ima – poznata je mudrost koju biste trebali otkriti svojim mališanima.

Ako je vaše dijete poželjelo novu igračku, a nema dovoljno novca da je kupi, recite mu neka počne štedjeti novac kojim će si moći ispuniti tu želju. Čim prikupi dovoljno novca, odvedite dijete u trgovinu neka si kupi željenu igračku.

Takvo iskustvo ponukat će ga nastavi štedjeti za neku novu igračku i shvatit će da je štednja odlična stvar!

Vodite bilješke o ušteđevini

Veoma je važno za dijete da zna gdje se nalazi njegov novac, kao i njegov tačan iznos. Naučite mališane da vode zabilješke o količini novca koji prikupljaju u svojoj kasici.

Ako još nisu toliko vješti s brojkama i slovima, pomozite im u tome. Tako će ujedno moći pratiti u kojem su vremenskom periodu uspjeli prikupiti određenu svotu novca.

Sastavite popis djetetovih želja

Naučite djecu štednji, ali znajte nije nimalo lako klincima i klincezama odrediti top-tabelu prioriteta. Stoga je bezbolnija varijanta sjesti za stol s njima i napraviti popis onih stvari koje bi oni željeli kupiti svojom ušteđevinom. Pomozite im pritom sugestijama kako bi njihov odabir bio što bolji.

Otkrijte djeci sve prednosti štednje

Naučite djecu štednji i sa svim prednostima štednje. Otkrijte mu što je to kamata i kako njegovi oročeni novčići, zahvaljujući kamati, s vremenom mogu sami od sebe narasti. Kad upozna sve blagodati štednje, neće poželjeti potrošiti sav novac na igračke. Već će uvijek paziti da mu nešto ostane za kasicu.

Zdrava doza kritičnog razmišljanja

Naučite djecu štednji ali ih naučite djecu da ne vjeruju slijepo šarenim TV reklamama. Ukažite im na razne marketinške trikove kojima se služe mnoge tvrtke kako bi svoje proizvode što bolje plasirale na tržištu i ostvarile veliki profit.

Poruke sa malih ekrana nisu uvijek istinite, recite im to

Objasnite im da trebaju sumnjati u atraktivne fotografije. Kao i poruke s malih ekrana koje često nisu istinite, a sve u cilju da izmame naš novac.

Novcem možemo i pomagati, a ne samo kupovati

Poučite djecu da jedan dio svoje ušteđevine odvajaju za dobrotvorne svrhe. To će ih naučiti kako se novac može iskoristiti ne samo za kupovinu već i za pomoć drugima.

Neka otkriju kako nije bitno koliko su novca darovali jer jednako je važan svaki novčić.

Pogledajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima