Kako?Kako postaviti prava pitanja 4 PRAVILA

Kako postaviti prava pitanja 4 PRAVILA

Kako postaviti prava pitanja a da dobijete tačne informacije

U Vašem poslovanju je važno da imate tačne informacije. Postoje 4 pravila kako postavljati prava pitanja. Autor ovog teksta bi dodao da je potrebno da imate sveobuhvatne informacije, koje na cjelovit način obrađuju neko pitanje od Vašeg poslovnog interesa.

Cilj ovog teksta je da Vam približi jedan od načina na koji možete doći do takvih informacija: postavljanjem pravih pitanja.

Ukoliko Vam je potreban odgovor na neku računovodstvenu ili pravnu situaciju koju želite da razjasnite, potrebno je da postavite odgovarajuće pitanje, ili niz pitanja koji mogu rezultovati takvim odgovorom.

Za početak potrebno je da razumijete se oni koji odgovaraju na Vaša pitanja, bilo da su to državni organi koji daju autentična tumačenja ili mišljenja, bilo da su profesionalne računovođe ili advokati u pitanju, u svojim odgovorima baziraju na postojećim važećim propisima.

Druga stvar koju je potrebno da razumijete je to da su propisi, a naročito zakoni, pisani tako da odgovaraju na najveći broj slučajeva, tako da na najgeneralniji način regulišu neku oblast, a da se Vaše pitanje može odnositi na neku specifičnost.

Takođe, mora se uzeti u obzir da je sama praksa, odnosno postupanje države često različita čak i u pravno i činjenično istim pitanjima, može dati različite odgovore.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, može se desiti da kvalitet odgovora koji dobijete upravo zavisi od kvaliteta pitanja koje ste postavili. U nastavku teksta ćemo Vam opisati četiri pravila za postavljanje pravih pitanja, čijom primjenom ćete olakšati sebi dolaženje do odgovora.

pravila kako trebate postavljati prava pitanja

Prvo pravilo: konkretizujte

Dozvolite da ovo ilustrujemo jednostavnim primjerom:

  • Preduzetnik: “Da li treba da platim porez?
  • Računovođa: “Plaćanje poreza je obavezno u skladu sa zakonom.“
  • Preduzetnik: “Ali meni su rekli da se na izvoz ne plaća porez?”
  • Računovođa: ”Zakon propisuje uslove pod kojim se vrši oslobođenje od plaćanja poreza.“
  • Preduzetnik: “Dobro, šta sad to znači, da treba ili da ne treba da platim porez? Zašto ne možete jednostavno da mi odgovorite?“

Iz navedenog primjera je evidentno da se na uopšteno pitanje može dobiti samo uopšteni odgovor, i ukoliko ne pitate konkretno šta Vas zanima, time sebe lišavate mogućnosti da dobijete konkretan odgovor.

Iz ovog primjera je jasno da je potrebno prezentovati sve okolnosti konkretnog slučaja kako bi se dobio konkretan odgovor na pitanje.

U Vašem pitanju konkretizujte za koju pravnu formu pitate (npr. preduzetnik ili komanditno društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću), o kom pravnom osnovu se radi (npr. da li imate zaključen ugovor i koji je to ugovor), jer odgovori mogu da se razlikuju od ovih konkretnih okolnosti.

Ukoliko se vaše pitanje odnosi na poreski tretman neke transakcije, navedite relevantne podatke (da li ste vi ili vaš partner u sistemu PDV-a, da li ste paušalno oporezovani preduzetnik ili vodite poslovne knjige i slično).

Drugo pravilo: odgovor je možda već dat

Pokušajte da pretražite odgovore na Vaše konkretno pitanje. Postoji vjerovatnoća da je neko već pitao baš to što Vas konkretno zanima, i da je dobio odgovor.

Jednostavnom pretragom interneta možete naći na relevantne izvore informacija koje mogu da Vam pomognu, ako ništa drugo, ono barem da uobličite pitanje.

Treće pravilo: ako ne piše u propisima, onda nije regulisano

Postoji opšte pravilo za koje smo sigurni da ste bar nekad čuli – dozvoljeno je sve što nije zabranjeno. Kao što smo već rekli, zakonima se pitanja regulišu na uopšten način, dok se podzakonskim aktima ta pitanja razrađuju i mogu detaljnije obrađivati neku oblast.

Ipak, ne treba očekivati da će svaki pojedinačni aspekt Vašeg poslovanja biti detaljno regulisan, odnosno da ćete moći da nađete precizan odgovor na Vaše pitanje u članu nekog propisa.

Ukoliko se odgovor na Vaše pitanje ne može uopšte pronaći u tekstovima propisa, i ukoliko se do odgovora ne može doći ni primjenom različitih načina tumačenja propisa, niti postoji odgovarajuća praksa, onda to pitanje nije ni regulisano.

To znači da Vi samostalno možete dati odgovor na njega. Dakle, ukoliko je ovo slučaj, slobodni ste da postupate onako kako Vi smatrate da treba.

kako postavljati prava pitanja

Četvrto pravilo: angažujte stručnjaka

Advokati i profesionalne računovođe su prava adresa za postavljanje pitanja na koje niste uspjeli da nađete odgovor, pogotovo ako se radi o složenijim situacijama.

Moguće je da su i sami propisi u međusobnoj koliziji, ili da se primjenom različitih tumačenja može doći do različitih odgovora.

U tom slučaju naš savjet je da angažujete stručnjaka koje će posvetiti svoje vrijeme i znanje davanju odgovora na Vaše pitanje.

Uz odgovor ćete dobiti i pravni osnov na kome se odgovor bazira, kao i opis situacija koje možda mogu predstavljati rizik po Vaše poslovanje.

Tako ćete imati priliku da korišćenjem potpunih informacija sami donesete poslovnu odluku. Angažovanje stručnjaka košta, upravo iz razloga što je to njihova profesionalna djelatnost, ali zato možete da se pouzdate u utemeljenost odgovora koji dobijete.

Nadamo se da će Vam ova četiri jednostavna pravila pomoći da brzo dođete do kvalitetnih odgovora, bez obzira na to koji aspekt Vašeg poslovanja je u pitanju.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima