back to top

Kako poslati newsletter?

Danas govorimo o tome koliko je newsletter bitan za svako uspješno online poslovanje. Šta je newsletter, kako ga napraviti i kako poslati newsletter saznajte u nastavku teksta.

Ako uzmemo u obzir da se u posljednje vrijeme većina poslovanja obavlja putem interneta, potrebno je imati adekvatnu web stranicu ili blog na kojem klijentima nudite svoje usluge. Primjerice ukoliko se biznis bazira na prodaju potrebno je pronaći put do potencijalnih kupaca.

Istraživanja su pokazala da je najisplativiji, ali isto tako i najlakši način za to newsletter.

Šta je newsletter?

Newsletter je trenutno najpopularniji način marketinga. Drugim riječima, newsletter je e-mail marketing koji sadrži informacije i novosti o nekom biznisu, kompaniji ili uslugama. Newsletter se redovno šalje na e-mail adrese stalnih i potencijalnih kupaca kako bi se informisali o ponudi koju neko poslovanje nudi.

Kada govorimo o newsletteru njegova najveća specifičnost jeste njegov sadržaj, koji se u većini slučajeva sastoji od jedne informacije, kao što su sniženja, popusti i slično.

Prema istraživanjima broj otvaranja poslanog newsletter procentualno iznosi oko 20% dok je broj klikova na sami sadržaj newslettera oko 1-3%.

Ovo su sjajne brojke kada se uzme u obzir to da slanje newsletter ne predstavlja nikakav finansijski trošak u odnosu na rezultat koji se može ostvariti.

Kako napraviti newsletter?

Za izradu marketinškog e-maila sve što je potrebno jeste kreativnost. Isti se izrađuje pomoću programa kao što su Photoshop ili drugog softwarea za obradu multimedije. Ruku na srce za gore navedene opciju potrebno je određeno znanje, ali i za to postoji rješenje.

Naime, na internetu se može pronaći nekoliko dobrih alata koji su veoma jednostavni za korištenje poput MailChimpa.

Takvi alati nude već izrađene šablone koje će korisnik urediti po vlastitim željama. Osim toga postoji i čitav sigurnosni sistem koji organizira i prati sve kampanje, pa tako nećete doći u situaciju da se vaš newsletter pronađe u spamu potencijalnih kupaca.

Kako poslati newsletter
Kako poslati newslatter – Online prijava

Kako poslati newsletter?

Jedan od najjednostavnijih metoda za slanje newslettera je upravo MailChimp.

Sve što treba napraviti jeste na vlastitoj web stranici online formular koji će potencijalni kupci ispuniti i prijaviti se za primanje newslettera.

Prilikom kreacije newslettera potrebno je napraviti dobru strategiju. Odnosno usmjeriti se ka određenoj publici tj. klijentima.

Ako se bavite prodajom, potrebno je napraviti adekvatan newsletter koji će sadržavati sjajnu ponudu.

U suprotnome ukoliko je vaš biznis pružanje usluga, onda nećete navoditi ponudu neko direktno rješenje problema koji će vaše poslovanje odraditi.

Prilikom dizajniranja kampanje treba obratiti pažnju na nekoliko pitanja kao što su:

  • Naslov
  • Dizajn
  • Sadržaj

Kao i za svaku kampanju bila ona online ili ne potreban je naslov koji privlači pažnju. Ne treba zaboraviti da naslov treba biti i jednostavan kako se klijenti i potencijalni kupci ne bi zagubili. Također, poželjno je izbjegavati klasične riječi poput novosti, akcija, ponuda i slično.

Nakon dobrog i primamljivog naslova, uspješan newsletter karakteriše i dizajn. Zašto je dizajn toliko bitan? Stavimo se u poziciju potencijalnog kupca koji dobije newsletter. Prilikom otvaranja bilo kojeg e-maila, našem mozgu je potrebno par sekundi da uoči šta je zapravo sadržaj samog e-maila.

Tako da ukoliko nas već na prvo otvaranje ne zainteresira sadržaj i dizajn newslettera odmah ga zatvaramo.

Iz tih razloga veoma je bitan dizajn i sam sadržaj koji treba imati dobru strukturu, podnaslove, fotografije, označene ključne riječi.

Kako poslati newsletter
Kako poslati newsletter

Nije tajna da većina čitatelja odmah odustane ako vidi da se u newsletteru nalazi isključivo suhoparni tekst od nekoliko poglavlja.

Tako da, prijavite se na MailChimp ili neki drugi alat kao što je Campaign Monitor i kreirajte vlastit newsletter.

Za kraj treba naglasiti da pomenuti web alati nude i analitiku odnosno postotak klikova na vaš newsletter koji ste poslali. Pomoću tih informacija, znat ćete što treba poboljšati i izmijeniti i tako svoj biznis dodatno približiti potencijalnim kupcima.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima