Poslovne vijestiVisokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli je u proteklih pet godina uspješnog rada prepoznata kao visokoškolska ustanova koja je unijela jedan novi kvalitet u visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedinstven spoj teorije i prakse je ključna karakteristika Nastavnog plana i programa na FINra, gdje kroz savremeno i inovativno obrazovanje studenti stiču znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

visokoškolska ustanova finra – jedinstvena u regionu
Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

U toku je upis šeste generacije redovnih i vanrednih studenata u akademsku 2021/2022. na studijski program Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika se upisuje druga generacija studenata.

Prve dvije godine studijskog programa Finansije i računovodstvo su zajedničke, a usmjerenja se biraju u petom semestru, odnosno na trećoj godini studija. Smjerovi koje studenti mogu odabrati na studijskom programu Finansije i računovodstvo su:

 1. Računovodstvo, porezi i revizija
 2. Finansije, bankarstvo i osiguranje
 3. Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu (novo).

Diplomiranjem na ovom studijskom programu stiče se akademsko zvanje bachelor finansija i računovodstva sa 240 ECTS bodova.

Postanite vrhunski stručnjak za finansije i računovodstvo.

Studijski program Računarstvo i informatika ima samo jedno studijsko usmjerenje Programsko inženjerstvo. Računarstvo i informatika ima trogodišnji i četverogodišnji studij na kojem se stiču sljedeća akademska zvanja:

 1. Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 180 ECTS  (tri godine studija)
 2. Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 240 ECTS  (četiri godine studija).

Postanite vrhunski programer sa znanjima iz ekonomije. Steknite stručne kompentencije koje predstavljaju jedinstven spoj programera/developera i stručnjaka za finansije i računovodstvo.

FINra je za vanredne studente kreirala poseban koncept nastave van radnog vremena i Online, čime je omogućen upis i studiranje na FINra studentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i inostranstva.

Omogućen je prelazak studenata sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta na I, II, III i IV godinu studijskog programa Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika studenti mogu preći na I i II godinu studija.

FINra – akreditovana visokoškolska ustanova u BiH

FINra ima institucionalnu akreditaciju i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova,   koju vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini (HEA).

Akreditacijom FINra se svrstala u red visokoškolskih ustanova u BiH, čije su diplome međunarodno priznate. Studenti sa diplomama FINra su prepoznati na tržišu rada kako u Bosni i Hercegovini tako i van granica, kao i kod viskoškolskih ustanova u BiH i inostranstvu, gdje naši studenti nastavljaju svoje obrazovanje na drugom i trećem ciklusu.

Promovisana prva generacija diplomanata na FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli dana 28.4.2021  promovisana prva generacija diplomanata na FINra, njih 45 koji su diplomirali krajem prošle i početkom ove godine, od ukupno 71 studenta koliko broji prva generacija studenata FINra (generacija 2016 – 2020.).

Čestitajući im na ovom svečanom činu direktor FINra Prof.dr.sc.Ismet Kalić je istakao važnu činjenicu da su svi  oni sada zaposleni, a da to nije bio slučaj kada su se upisali na FINra, te dodao: „ Mi smo ovim ostvarili osnovni cilj da vas nakon okončanja studija na FINra ne šaljemo na biroe za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca, sa kojima FINra ima potpisane sporazume o poslovnoj saradnji ili da vas podržimo u otvaranju vlastitih računovodstvenih servisa. Nastavit ćemo našu saradnju i ubuduće kroz Alumni asocijaciju. Mi ćemo biti uvijek podrška u vašem radu i kreiranju vaše uspješne karijere u računovodstvenoj profesiji“.

visokoškolska ustanova finra – jedinstvena u regionu
Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

Promocija diplomanata na FINra je regulirana internim aktom, kojim je predviđeno da se dodjela diploma vrši dva puta godišnje, i to u aprilu i novembru mjesecu. Naredna dodjela diploma je u novembru 2021. godine.

20 razloga za studiranje na FINra

Ovo je 20 razloga za studiranje na FINra:

 1. Jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina.
 2. Zaposlenje kod poznatog poslodavca.
 3. Podrška kroz otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa i agencija.
 4. Mogućnost sticanja uslova za zvanje certificirani računovođa.
 5. Certifikat za vođenje poslovnih knjiga.
 6. Vrhunski profesori, koji će Vam prenijeti svoja znanja, vještine i dugogodišnja praktična iskustva.
 7. Moderne učionice sa e-tablama i savremena IT oprema.
 8. Stipendije tokom studiranja.
 9. Praksa u privatnim i javnim kompanijama i institucijama.
 10. Pristup e-biblioteci eBook Business Subscription Collection koja broji 22.500 knjiga iz oblasti savremene ekonomije (finansije, računovodstvo, revizija, menadžment, IT, standardi).
 11. Prisustvo FINconsultovim seminarima i savjetovanjima, bez naknade tokom studiranja.
 12. Govorit ćete fluently poslovni engleski jezik.
 13. Pristup e-izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa „Poslovni konsultant“, bez naknade tokom studiranja.
 14. Osigurana besplatna literatura.
 15. Četverogodišnji ( 8 semestara) studijski program (240 ECTS).
 16. Plaćanje u 12 rata.
 17. Dualno obrazovanje – sinergija znanja i vještina iz ekonomije i informacionih tehnologija.
 18. Mogućnost da postanete vrhunski stručnjak za programiranje.
 19. Pružamo Vam mogućnost da postanete freelancer i ekspert za računare i informatiku.
 20. Stičete znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

Novo studijsko usmjerenje na FINra

Na FINra u akademskoj 2021/2022. godini se uvodi novo studijsko usmjerenje Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu, na studijskom programu Finansije i računovodstvo. Prve dvije godine su zajedničke na studijskom programu Finansije i računovodstvo, a na trećoj godini odnosno u petom semestru se vrši izbor nekog od do sada dva usmjerenja, Računovodstvo, porezi i revizija, te Finansije, bankarstvo i osiguranje, a od ove akademske godine i treće, novo usmjerenje, IT u finansijama i računovodstvu.

Zbog konstantno izražene potrebe za znanjima iz oblasti IT na tržištu rada, kreirali smo novi studijski smjer Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu. Na ovaj način će se profilirati kadrovi koji imaju znanja iz ekonomije i IT, kao i osnovna znanja i vještine iz programiranja.

 Stručne kompentencije svršenih studenata će sadržavati znanja i vještine iz oblasti finansija i računovodstva, informacionih tehnologija i osnovna znanja i vještine koje posjeduju programeri/developeri. Na ovaj način dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potražnja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Upišite se na četvrtu godinu studija na FINra !

FINra vrši upis studenata  na IV godinu studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija studijskog programa Finansije i računovodstvo u akademskoj 2021/2022. godini. Velika je zainteresiranost za nastavak obrazovanja na FINra, za osobe koje su okončale obrazovanje na drugoj visokoškolskoj ustanovi u trajanju od tri godine i ostvarile 180 ECTS.

FINra je u Nastavni plan i program studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija uvrstila predmete predviđene Nastavnim planom i programom za sticanje zvanja u računovodstvenoj profesiji u Bosni i Hercegovini, i to za zvanja certificirani računovođa i ovlašteni revizor. Studenti FINra će imati položene predmete predviđene za sticanje zvanja certificirani  računovođa i ovlašteni revizor, što će im olakšati put dolaska do certifikata računovođe i ovlaštenog revizora.

Nastavni plan i program FINra je usklađen i sa Planom i programom za sticanje zvanja interni revizor u Bosni i Hercegovini, što će omogućiti studentima koji diplomiraju na studijskom usmjerenju Računovodstvo, porezi i revizija, lakše dolaženje do zvanja interni revizor.

Upišite se na četvrtu godinu studija, budite konkurentniji i prepoznatljiviji na tržištu rada sa  diplomom FINra, te zaokružite svoje akademsko obrazovanje sa ostvarenih 240 ECTS bodova.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima