Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

Visokoškolska ustanova FINra u Tuzli je u proteklih pet godina uspješnog rada prepoznata kao visokoškolska ustanova koja je unijela jedan novi kvalitet u visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedinstven spoj teorije i prakse je ključna karakteristika Nastavnog plana i programa na FINra, gdje kroz savremeno i inovativno obrazovanje studenti stiču znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

visokoškolska ustanova finra – jedinstvena u regionu
Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

U toku je upis šeste generacije redovnih i vanrednih studenata u akademsku 2021/2022. na studijski program Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika se upisuje druga generacija studenata.

Prve dvije godine studijskog programa Finansije i računovodstvo su zajedničke, a usmjerenja se biraju u petom semestru, odnosno na trećoj godini studija. Smjerovi koje studenti mogu odabrati na studijskom programu Finansije i računovodstvo su:

 1. Računovodstvo, porezi i revizija
 2. Finansije, bankarstvo i osiguranje
 3. Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu (novo).

Diplomiranjem na ovom studijskom programu stiče se akademsko zvanje bachelor finansija i računovodstva sa 240 ECTS bodova.

Postanite vrhunski stručnjak za finansije i računovodstvo.

Studijski program Računarstvo i informatika ima samo jedno studijsko usmjerenje Programsko inženjerstvo. Računarstvo i informatika ima trogodišnji i četverogodišnji studij na kojem se stiču sljedeća akademska zvanja:

 1. Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 180 ECTS  (tri godine studija)
 2. Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 240 ECTS  (četiri godine studija).

Postanite vrhunski programer sa znanjima iz ekonomije. Steknite stručne kompentencije koje predstavljaju jedinstven spoj programera/developera i stručnjaka za finansije i računovodstvo.

FINra je za vanredne studente kreirala poseban koncept nastave van radnog vremena i Online, čime je omogućen upis i studiranje na FINra studentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i inostranstva.

Omogućen je prelazak studenata sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta na I, II, III i IV godinu studijskog programa Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika studenti mogu preći na I i II godinu studija.

FINra – akreditovana visokoškolska ustanova u BiH

FINra ima institucionalnu akreditaciju i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova,   koju vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini (HEA).

Akreditacijom FINra se svrstala u red visokoškolskih ustanova u BiH, čije su diplome međunarodno priznate. Studenti sa diplomama FINra su prepoznati na tržišu rada kako u Bosni i Hercegovini tako i van granica, kao i kod viskoškolskih ustanova u BiH i inostranstvu, gdje naši studenti nastavljaju svoje obrazovanje na drugom i trećem ciklusu.

Promovisana prva generacija diplomanata na FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli dana 28.4.2021  promovisana prva generacija diplomanata na FINra, njih 45 koji su diplomirali krajem prošle i početkom ove godine, od ukupno 71 studenta koliko broji prva generacija studenata FINra (generacija 2016 – 2020.).

Čestitajući im na ovom svečanom činu direktor FINra Prof.dr.sc.Ismet Kalić je istakao važnu činjenicu da su svi  oni sada zaposleni, a da to nije bio slučaj kada su se upisali na FINra, te dodao: „ Mi smo ovim ostvarili osnovni cilj da vas nakon okončanja studija na FINra ne šaljemo na biroe za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca, sa kojima FINra ima potpisane sporazume o poslovnoj saradnji ili da vas podržimo u otvaranju vlastitih računovodstvenih servisa. Nastavit ćemo našu saradnju i ubuduće kroz Alumni asocijaciju. Mi ćemo biti uvijek podrška u vašem radu i kreiranju vaše uspješne karijere u računovodstvenoj profesiji“.

visokoškolska ustanova finra – jedinstvena u regionu
Visokoškolska ustanova FINra – jedinstvena u regionu

Promocija diplomanata na FINra je regulirana internim aktom, kojim je predviđeno da se dodjela diploma vrši dva puta godišnje, i to u aprilu i novembru mjesecu. Naredna dodjela diploma je u novembru 2021. godine.

20 razloga za studiranje na FINra

Ovo je 20 razloga za studiranje na FINra:

 1. Jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina.
 2. Zaposlenje kod poznatog poslodavca.
 3. Podrška kroz otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa i agencija.
 4. Mogućnost sticanja uslova za zvanje certificirani računovođa.
 5. Certifikat za vođenje poslovnih knjiga.
 6. Vrhunski profesori, koji će Vam prenijeti svoja znanja, vještine i dugogodišnja praktična iskustva.
 7. Moderne učionice sa e-tablama i savremena IT oprema.
 8. Stipendije tokom studiranja.
 9. Praksa u privatnim i javnim kompanijama i institucijama.
 10. Pristup e-biblioteci eBook Business Subscription Collection koja broji 22.500 knjiga iz oblasti savremene ekonomije (finansije, računovodstvo, revizija, menadžment, IT, standardi).
 11. Prisustvo FINconsultovim seminarima i savjetovanjima, bez naknade tokom studiranja.
 12. Govorit ćete fluently poslovni engleski jezik.
 13. Pristup e-izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa „Poslovni konsultant“, bez naknade tokom studiranja.
 14. Osigurana besplatna literatura.
 15. Četverogodišnji ( 8 semestara) studijski program (240 ECTS).
 16. Plaćanje u 12 rata.
 17. Dualno obrazovanje – sinergija znanja i vještina iz ekonomije i informacionih tehnologija.
 18. Mogućnost da postanete vrhunski stručnjak za programiranje.
 19. Pružamo Vam mogućnost da postanete freelancer i ekspert za računare i informatiku.
 20. Stičete znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

Novo studijsko usmjerenje na FINra

Na FINra u akademskoj 2021/2022. godini se uvodi novo studijsko usmjerenje Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu, na studijskom programu Finansije i računovodstvo. Prve dvije godine su zajedničke na studijskom programu Finansije i računovodstvo, a na trećoj godini odnosno u petom semestru se vrši izbor nekog od do sada dva usmjerenja, Računovodstvo, porezi i revizija, te Finansije, bankarstvo i osiguranje, a od ove akademske godine i treće, novo usmjerenje, IT u finansijama i računovodstvu.

Zbog konstantno izražene potrebe za znanjima iz oblasti IT na tržištu rada, kreirali smo novi studijski smjer Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu. Na ovaj način će se profilirati kadrovi koji imaju znanja iz ekonomije i IT, kao i osnovna znanja i vještine iz programiranja.

 Stručne kompentencije svršenih studenata će sadržavati znanja i vještine iz oblasti finansija i računovodstva, informacionih tehnologija i osnovna znanja i vještine koje posjeduju programeri/developeri. Na ovaj način dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potražnja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Upišite se na četvrtu godinu studija na FINra !

FINra vrši upis studenata  na IV godinu studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija studijskog programa Finansije i računovodstvo u akademskoj 2021/2022. godini. Velika je zainteresiranost za nastavak obrazovanja na FINra, za osobe koje su okončale obrazovanje na drugoj visokoškolskoj ustanovi u trajanju od tri godine i ostvarile 180 ECTS.

FINra je u Nastavni plan i program studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija uvrstila predmete predviđene Nastavnim planom i programom za sticanje zvanja u računovodstvenoj profesiji u Bosni i Hercegovini, i to za zvanja certificirani računovođa i ovlašteni revizor. Studenti FINra će imati položene predmete predviđene za sticanje zvanja certificirani  računovođa i ovlašteni revizor, što će im olakšati put dolaska do certifikata računovođe i ovlaštenog revizora.

Nastavni plan i program FINra je usklađen i sa Planom i programom za sticanje zvanja interni revizor u Bosni i Hercegovini, što će omogućiti studentima koji diplomiraju na studijskom usmjerenju Računovodstvo, porezi i revizija, lakše dolaženje do zvanja interni revizor.

Upišite se na četvrtu godinu studija, budite konkurentniji i prepoznatljiviji na tržištu rada sa  diplomom FINra, te zaokružite svoje akademsko obrazovanje sa ostvarenih 240 ECTS bodova.

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima