Poslovne vijestiviše od pola centralnih banaka u svijetu radi na digitalnim valutama –...

više od pola centralnih banaka u svijetu radi na digitalnim valutama – Poslovne.com

Digitalne valute koje izdaje centralna banka neke zemlje trebale bi postati digitalne inačice klasičnih nacionalnih valuta, a trenutačno tu mogućnost istražuje ili aktivno razvija 97 centralnih banaka

Međunarodni monetarni fond (MMF) izvijestio je kako je u bankarskom sektoru u svijetu sve češća pojava projekata koji se tiču digitalnih valuta koje bi izdavale središnje banke. One su poznate pod pojmom Central bank digital currencies (CBDC), a u praksi bi trebale biti digitalne inačice gotovine, tj. fiat valuta koje izdaju i reguliraju središnje banke. Njihovo širenje na gotovo cijeli svijet u posljednjim je godinama potaknuto tehnološkim napretkom u području kriptovaluta, kao i sve manje korištenje gotovine u platnim transakcijama.

97 zemalja i stotine projekata

Središnje banke mnogih zemalja u posljednjih su 5 godina počele koketirati s digitalnim valutama, pa su neke krenule u projekte istraživanja, dok druge aktivno razvijaju projekte nacionalnih službenih valuta zasnovanih na blockchainu i drugim digitalnim tehnologijama. Od 2020. godine taj trend je dodatno osnažen, a broj središnjih banaka koje su se upustile u te vode gotovo je utrostručen – pa tako podaci MMF-a kažu da je u srpnju ove godine zabilježeno 97 takvih projekata.

Od njih, 65 je u fazi istraživanja, za 15 postoji dokaz koncepta, dodatnih 15 ima i pilot verzije digitalnih CBDC valuta, a samo dva su i službeno lansirana: oni u Nigeriji i Bahamima. Interaktivnu kartu svijeta s projektima nacionalnih digitalnih valuta možete pronaći ovdje.

Hrvatska je na njoj siva, što znači da Hrvatska narodna banka ne radi niti na jednom projektu CBDC-a, dok, primjerice, uz Sloveniju stoji da su u fazi istraživanja s projektima digitalnog eura i valute stella, također pod vodstvom Europske središnje banke.

Digitalne valute središnjih banaka trebale bi povećati sigurnost i učinkovitost platnih sustava, poslužiti za promociju financijske uključenosti šire populacije, ali i potaknuti konkurenciju te osnažiti financijske sustave, ubrzati provođenje transakcija, sve uz niže troškove.

Ipak, pri njihovom uvođenju potrebno je voditi računa o stabilnost klasičnog financijskog sustava. Za lansiranje nacionalnih digitalnih valuta ključna će biti njihova prihvaćenost u javnosti, tj. potražnja za takvim financijskim instrumentima. MMF upozorava i na rizike o kojima središnje banke moraju razmišljati – u prvom redu to je rizik od povlačenja prevelike količine gotovine iz banaka kako bi se ona pretvorila u CBDC, što bi moglo dovesti do krize u bankarskom sektoru. Ističe se i nezanemariv rizik od kibernetičkih napada na nove financijske sustave.

BUG/PRESSpressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima