back to top

Proizvodnja domaće zimnice BIZNIS I DODATNA ZARADA

Proizvodnja domaće zimnice uz zdravu ishranu može donijeti i mogućnosti zarade, evo kako

Proizvodnja domaće zimnice je neizostavna aktivnost svake godine i odličan način da se iskoristi plodovi bašte koju smo njegovali tokom godine, te mogućnost i dodatne zarade.

Svakako, spremanje zimnice je jedna od radinosti koja unosi mnogo topline u naš dom.

Ukoliko ste vješt majstor u pripremanju zimnice, imate svoju baštu ili odgovornog dobavljača, sigurno možete proširiti posao i dati mu ozbiljniju notu.

To biste mogli uraditi na taj način da prodajete usluge spremanja zimnice, odnosno proizvode, budući da mnogobrojni nisu u mogućnosti spremiti istu.

Ako ste se bacili u spremanje zimnice sigurno vam neće teško pasti da taj posao malo i proširite čisto iz hobija, a kasnije, ko zna…

Kao što kažu, ”dobar glas se daleko čuje”!

Iako se različite zimnice mogu kupiti u svakoj bližoj radnji ili marketu, sigurno je da ovako spremljena ne može parirati domaćoj zimnici. Ali, za dobro zimnicu treba obratiti pažnju na par stvari.

Najvažnija pravila za proizvodnju domaće zimnice:

Povrće iz vaše bašte ili pažljivo biranih dobavljača

Pri odabiru povrća za zimnicu koju budete spremali, uvijek se trudite da to bude povrće iz vaše bašte ili pažljivo biranih dobavljača.

Najbolje bi bilo da su to tete sa vaše obližnje pijace koje poznajete duže vrijeme. Izbor ne mora biti šarolik, najbitnije je da je organski proizvedeno.

Kakvo povrće i voće odabrati?

Iako svaka vrsta bilo slane ili slatke zimnice ima vlastita pravila pripremanja, postoje i neke opće upute koje nije loše imati na umu.

Proizvodnja domaće zimnice – Voće i povrće treba razvrstati. Najljepši plodovi voća idu u kompote, a one manje lijepe za marmeladu, pekmeze i drugo. Isto je s povrćem. Najbolji primjerci se uzimaju za zimnicu u kojoj se koriste cijeli plodovi, a za mješavine poput sataraša, ajavara i slično mogu se koristiti i oštećeni plodovi. Oštećenja je potrebno u potpunosti odstraniti.

Odaberite uvijek posve zrelo voće, ali ne prezrelo jer u takvom voću nema pektina potrebnog za zgušnjavanje.

Voće i povrće za zimnicu ne smije biti vlažno, zato ne priređujte zimnicu nakon kiše. Voće i povrće je najbolje čistiti neposredno prije pripremanja zimnice.

Proizvodnja domaće zimnice

Prije svega važno je dobro oprati plodove

Površina voća i povrća uvijek je pokrivena mnošvom živih organizama od kojih mnogi mogu uzrokovati bolesti. Zato ih treba pažljivo oprati. Čvrste i tvrde plodove najprije potopite na 5-10 minuta u vodu. Zatim ih dobro operite u plastičnoj cjediljki ili plastičnom situ pod mlazom vode.

Voće i povrće perite brzo, da se ne raskvasi i ne počne puštati sok. Osušite ga na krpi pa tek onda očistite.

Pazite na omjere i količine

Važno je držati se recepta, posebno ako zimnicu pravite prvi puta. Omjeri su jako važni pa ako pravite duplu količini, prije nego krenete s izradom, sjedite i sve dobro pomnožite, podijelite, zbrojite. I onda još jednom provjerite.

Pazite na šećer i koristite ga u dovoljnim količinama

Kod slatke zimnice koristite propisane količine šećera. Ako ga stavite premalo, pekmez ili marmeladu ćete morati dulje kuhati, osim ako ne koristite sredstvo za zgušnjavanje. Dužim kuhanjem voće gubi na kvaliteti, okusu i boji.

Voće koje nema dovoljno pektina kao što su jagode, trešnje, dinje, a ne želite im dodati zgušnjivač, teško se zgušnjava pa mu dodajte sok od ribizla, jabuka, naranče ili limuna i kuhajte na jakoj vatri.

U mikseru možete samljeti sve voće za pekmeze i marmelade osim onoga s košticama, poput grožđa, jer bi takva smjesa dala gorak okus. Također, u mikseru možete samljeti i rajčicu, prokuhati je i tek onda procijediti.

Čistoća je pola zdravlja, obratite pažnju na čistoću ruku, posuda i pribora

Prije korištenja, sve posude i pribor s kojim ćete raditi dobro operite u deterdžentu i isperite u vrućoj vodi. Ostavite da se ocijedi ili posušite u pećnici. Ako koristite krpu za brisanje, neka ona bude potpuno čista.

Zimnicu kuhajte u plitkom, širokom loncu, tako da se para diže s velike površine. Nastojte da lonac bude od što debljeg metala koji je podjednako topao sa svih strana.

Staklenke u koje stavljate toplu zimicu i same trebaju biti tople. Najbolje ih je zagrijati u pećnici kako kod ulijevanja vruće zimnice staklo ne bi puknulo. Nakon toga, staklenke utoplite i prije spremanja na hladno i tamno mjesto čekajte da se potpuno ohlade.

Slatka zimnica od povrća

U slučaju da koristite hladne staklenke kod ulijevanja vrele zimnice, naprije ulijte jednu žlicu kako bi se staklenka postepeno zagrijala, a onda punite dalje. Najbolje je istovremeno puniti po tri staklenke.

Poklopce staklenki ili boca prokuhajte u vodi. Prije zatvaranja u poklopac ulijte malo alkohola (medicinskog alkohola ili rakije). Ako koristite celofan, premažite ga alkoholom i nakon toga obložite bocu i zavežite čvrstom, novom gumicom.

Proizvodnja domaće zimnice – Važno je zimnicu povremeno kontrolirati jer ćete samo tako na vrijeme zamijetiti prve znakove kvarenja.

Za vašu proizvodnju mora saznati veći broj kupaca

Sada je potrebno da za vaše umijeće sazna što veći broj potencijalnih kupaca i vrlo brzo će uslijediti prve narudžbine.

Zapamtite, živimo u doba modernih tehnologija i društvenih mreža. Zanimljiva stranica na društvenim mrežama sa slikama zimnice i informacijama o usluzi će privući mnoge klijente.

Na stranici povremeno možete postavljati različite savjete, dijeliti recepte i slično. Ako su vaši najbliži i prijatelji bili zadovoljni svakom vašom zimnicom, uspijeh vam je zagarantovan!

Ukoliko su tegle u kojima se nalazila zimnica koju ste spremili prazne, onda je pravo vrijeme da proizvodnja domaće zimnice postane vaš posao!

PREPORUKA


Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima