Prirodna bogatstva na jednom mjestu: Poljoprivreda nema alternativu, hrana se mora proizvoditi

prirodna bogatstva na jednom mjestu: poljoprivreda nema alternativu, hrana se mora proizvoditi

U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic i Mjesne zajednice Neretvica, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, protekle sedmice je u Buturović Polju održana sajamska manifestacija Dani poljoprivrede Grada Konjica, na kojoj su se bogatom ponudom voća, povrća, meda, čajeva, mesnih i mliječnih proizvoda predstavila 43 izlagača.

Alternativa

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, koji je poljoprivrednicima čestitao na postignutim rezultatima.

– Ovo je manifestacija na koju smo kao zajednica posebno ponosni, jer promoviše rad, trud i zalaganje Konjičana koji su se odlučili baviti poljoprivredom. U namjeri da zaštitimo domaću proizvodnju i damo veliku podršku procesu osnaživanja poljoprivrede na našem području, Grad Konjic, uz niz programa koji se realizuju kroz povoljna finansiranja po stopi od 0 posto, poticaje, nastoji i kroz sajamske aktivnosti poput Dana poljoprivrede Grada Konjica omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da predstave svoje proizvode i prerađevine, kazao je Ćatić, te dodao da često nismo ni svjesni kakvim bogatstvima raspolažemo.

Gradonačelnik je najavio i novine za narednu sezonu kada je riječ o nagrađivanju poljoprivrednih proizvođača tokom sajma.

– Poljoprivreda nema alternativu, hrana se mora proizvoditi i iz tog razloga u značajnoj mjeri smo podigli budžet namijenjen poljoprivredi na način da pomognemo njen razvoj i održivost, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK-a Donko Jović, naglašavajući značaj saradnje Grada Konjica, ministarstva na čijem je čelu i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, odnosno poljoprivrednika.

– Posljednjih godina pratile su nas različite poteškoće, ali smo zahvaljujući institucijama vlasti na svim nivoima i našim stručnim službama, uz vlastiti angažman, uspjeli da nađemo adekvatna rješenja da ih prevaziđemo, održimo proizvodnju i povećamo je. Ovakvim odnosom Grada Konjica i svih drugih nivoa vlasti nema bojazni za poljoprivredu, istakao je Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic, zahvaljujući na podršci.

Kvalitetni proizvodi

Održanom sajamskom manifestacijom bili su zadovoljni i izlagači i posjetioci, jer su imali priliku prodati, odnosno kupiti kvalitetne domaće proizvode, te uživati u bogatom kulturno-zabavnom i takmičarskom programu, saopćeno je iz Grada Konjica.www.oslobodjenje.ba

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima