back to top

Potpisan sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare – Biznis.ba

Ministra privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i direktor KJP „Sarajevo – šume“ Samir Omerović potpisali su danas sporazum o sufinansiranju izgradnje peletare na području Kantona Sarajevo.

Za realizaciju ovog projekta predviđena su inicijalna sredstva u iznosu od 8.457.000 KM, od čega Ministarstvo izdvaja 6.370.000 KM, a preduzeće „Sarajevo – šume“ preostalih 2.100.000 konvertibilnih maraka.

Kako je nakon potpisivanja sporazuma ministar Delić kazao novinarima, do potpisivanja sporazuma došlo je nakon stupanja na snagu novog Zakona o šumama Kantona Sarajevo, obzirom da je novim zakonom predviđena formalno – pravna infrastruktura za pokretanje ovog proizvodnog procesa.

„Stupanjem na snagu Zakona o šumama 18. augusta, donošenjem podzakonskih akata u Ministarstvu privrede, kao što je Odluka o uslovima i načinima prodaje šumskih drvnih sortimenata i šumskih nedrvnih proizvoda, ali i neophodnim dopunama i izmjenama internih akata našeg kantonalnog preduzeća, stekli smo uvjete za potpisivanje sporazuma za realiazaciju projekta izgradnje prvog javnog proizvodnog pogona u okviru našeg kantonalnog preduzeća“, izjavio je ministar Delić.

Istakao je i da su u pripremi već javni pozivi za kupovinu zemljišta i nabavku tehničkog postrojenja za prozivodnju peleta.

„Pripremljen je dinamički plan i do kraja ove sedmice, a najkasnije početkom naredne sedmice će ići javni poziv za izradu idejnog rješenja, a nakon toga, najkasnije za 15-ak dana, raspisat će se javni poziv i za kupovinu zemljišta. Obzirom da je zakon o javnim nabavkama kompleksan, ne možemo projicirati kad će sve biti realizovano, ali ono što je sigurno da ne možemo očekivati da ćemo s proizvodnjom početi do početka ovogodišnje sezone grijanja. Stoga, molimo građane da se ove godine strpe i snađu za grijanje, a već tokom naredne godine mi ćemo u punom kapacitetu krenuti s proizvodnjom i plasmanom peleta proizvedenog u našoj kantonalnoj peletari“, pojasnio je ministar Delić.

Direktor Omerović detaljnije je pojasnio smisao i svrhu osnivanja ovog proizvodnog pogona, istakavši da je ovo najveći investicioni projekt ovog kantonalnog preduzeća, te potcrtao dugoročne benefite koji se očekuju realizacijom ovog projekta.

„Ovdje nije samo riječ o peletari, ovdje je riječ o konverziji izdanačkih degradiranih šuma u visokokvalitetne šume. Također, ono što je posebno bitno naglasiti da smo mi izmjenama zakona o šumama krenuli u kompletnu reorganizaciju preduzeća ‘Sarajevo-šume’ i u protekla dva mjeseca uporedo s pripremama za osnivanje peletare, a u saradnji s Ministarstvom privrede, mi smo napravili niz sistemskih izmjena u preduzeću. Donesen je niz novih pravilnika, uredbi i odluka kako bi se ovaj projekt realizirao od početka do kraja kako treba, ali i kako bi gazdovanje šumama uskladili s novim ekološko prihvatljivim tehnologijama“, kazao je direktor Omerović.

On je naveo i je da Kanton Sarajevo izmjenama Zakona o šumama jedini kanton u Federaciji koji je stekao uvjete da pokrene proizvodni pogon jer, kako je istakao, u Zakonu i podzakonskim aktima uvršten je proizvod, odnosno šumska biomasa, što je osnovni preduvjet da bi kantonalno preduzeće uopće moglo krenuti s ovim vidom proizvodnje.

Izmjenama Zakona i pokretanjem proizvodnog pogona, kao i nizom drugih sistematskih izmjena Ministarstvo privrede i Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa „Sarajevo – šumama“ kreće u potpunu reformaciju šumarstva i gazdovanja šumskim resursima, istaknuto je na potpisivanju.

(Biznis.ba)

 

biznis.ba

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima