Poslovne vijestiNedostatak radnika u ugostiteljstvu, najviše plaće u IT industriji

Nedostatak radnika u ugostiteljstvu, najviše plaće u IT industriji

U prvom kvartalu 2022. godine, na portalu MojPosao.ba objavljeno je više od 3.700 oglasa za posao i više od 8.600 radnih mjesta, a najveći broj oglasa bio je vezan za IT industriju te ugostiteljstvo i turizam, gdje se tražilo radnika više. Ako se te podatke usporedi s istim razdobljem iz 2020. i 2019. godine, tržište rada se oporavilo i potražnja za radnicima vratila se na pretpandemijsku razinu, ocjena je ovog portala za posao.

100 tisuća kandidata na 8.600 pozicija

Na objavljenih 8.600 pozicija, ove se godine prijavilo više od 100 tisuća kandidata, što  predstavlja rast u odnosu na pretpandemijsku 2019. Osim što je zabilježen porast broja oglasa za posao, podaci govore i o izmjenama strukture najpopularnijih zanimanja u BiH. Prema podacima s kojima raspolaže ovaj portal, najveći broj oglasa za posao vezan za IT industriju, ugostiteljstvo i turizam te zdravstveni sektor. Dodaju i da je u posljednje vrijeme u oglasima za posao porastao broj onih koji nude opciju rada od kuće, i to ne samo u sjedištu kompanije.  Veliku ekspanziju nakon pandemije, dodaju s ovog Portala, doživjela su zanimanja, kao što su operateri u call centrima, jer je porasla potreba građana da što se više stvari obavlja online i putem telefonskih poziva.

– Zanimanja u oblasti turizma i ugostiteljstva postala su također tražena i popularna tijekom cijele godine, a ne samo sezonski, što je ranije bio slučaj, dodaje se. Zamjetan je i rast broja oglasa kad su u pitanju ljudski resursi, kako na asistentskim, tako i na rukovodećim položajima u različitim industrijama.

– Potreba za zanatskim poslovima također postoji, ali je u isto vrijeme upravo taj kadar u deficitu jer je smanjen interes onih koji žele biti zanatlije, kao i zbog odlaska tog kadra u inozemstvo, konstatiraju.

IT industrija

Trend potražnje radnika u IT industriji prati i trend porasta plaća u ovom sektoru. Tako je, na primjer, pozicija IT direktora plaćena s 3.805 maraka, IT arhitekte 3.083, IT managera 2.609 maraka, itd. Kada su u pitanju pak najlošije plaćeni poslovi u BiH, na prvim mjestima su obućari (633 maraka), šivači (643 maraka), čistači (668 maraka) i radnici u osiguranju (674 maraka). Slijede ih zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane s prosjekom 713 maraka, građevinarstvu sa 770 i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 820 maraka itd. Inače, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u je BiH u prvom kvartalu 2022. iznosila 1.065 maraka. Najviše prosječne neto plaće u prethodnom kvartalu su bile u financijskoj i djelatnosti osiguranja (1.629 maraka), proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji (1.585 maraka) i sektoru informacija i komunikacija (1.529 maraka). Nezahvalno bi, pak, bilo govoriti o razlikama u visini plaće i uspoređivati BiH s njemačkim sustavom jer standardi nisu isti. No, ukupno prosječna neto plaća u slučajno odabranim zemljama, primjerice u Srbiji, iznosi 1.524 marke, u Hrvatskoj 1.910 maraka, Rumunjskoj 1.171 marku a u Bugarskoj 2.087 maraka.dnevni.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima