-14.1 C
Sarajevo
Poslovne vijestiNajvažniji razlozi zbog kojih morate posetiti Frušku goru

Najvažniji razlozi zbog kojih morate posetiti Frušku goru

Jedina planina u Vojvodini predstavlja pravi turistički dragulj Pokrajine. Ova destinacije na malom prostoru sabira veliki broj izuzetnih sadržaja, koji su tu da ispune ne samo vikend, već i duže, višednevne odmore.

Najlepši deo turističke ponude Fruške gore je taj što se na njoj nalaze znamenitosti i atrakcije različitog tipa, koje od nje stvaraju idealan izbor bez obzira na tip odmora i vrstu saputnika sa kojom krećete na svoje putovanje.

Lepote ovog brda uspeće da ispune porodične odmore, aktivne vikende sa prijateljima, a posebno romatnična putovanja sa voljenom osobom.

Ukoliko još uvek niste sigurni u to da li mirna Vojvodina može da bude pravi izbor za slobodne dane, u nastavku smo izdvojili najreprezentativnije sadržaje, koji će vas nesumnjivo ubediti da se spakujete i krenete put Srema.

Uređena izletišta

Na samo 20 kilometara od glavnog grada Vojvodine čeka vas veliki broj uređenih prostora na otvorenom, koji su spremni da vam pruže umirujući odmor i opuštanje.

Ove zelene oaze idealne su za sve one koji su željni svežeg vazduha, zelenila, društva pitome prirode, ali i raznovrsnih društvenih aktivnosti. Iz velikog broja izletišta izdvajamo i najtoplije preporučujemo posetu Stražilovu.

Stražilovo

Ovaj planinski vrh nalazi se na 320 metara nadmorske visine, a udaljen je 4 kilometra od Sremskih Karlovaca. Ovo je prostor koji nije samo obična zelena površina na kojoj se možete odmarati. Ovo mesto je ušlo u pesmu, te preraslo u simbol čežnje za domovinom i ljubavi prema njoj.

Stražilovu je čitavu poemu posvetio naš veliki književnik Miloš Crnjanski, a na njemu se nalazi grob Branka Radičevića, kojem je poslednja želja bila da zauvek sa ovog brda gleda svoju voljenu zemlju.

Osim kulturno-istorijskog značaja, Stražilovo treba posetiti iz zbog aktivnosti koje su ovde razvijene, pa se tokom boravka na njemu možete oprobati u orijentiring ili planinskom biciklizmu, te uživati u sadržajima odmorišta Brankov čardak, koji poseduje restoran i smeštajne objekte.

Čarobni manastirski kompleks

Kompleks od 16 manastira Frušku goru pretvara u Srpski Atos i od nje čini jednu od najvažnijih kulturno-nacionalnih celina. Fruškogorski manastiri su nastali u periodu od 15. do 18. veka, te svedoče o vremenima kada je Vojvodina bila centar očuvanja pravoslavlja i srpske nacije.

Od 35 manastira koji su nastali tokom navedenog perioda danas su aktivni: Krušedol, Petkovica, Rakovac, Velika Remeta, Divša, Novo Hopovo, Staro Hopovo, Jazak, Mala Remeta, Grgeteg, Beočin, Privina Glava, Šišatovac, Kuvežedin, i Vrdnik – Ravanica. Osim unutrašnje lepote i vrednosti, većina manastira poseduje izuzetno lepo uređena dvorišta, u kojima vlada mir i prijatna, umirujuća atmosfera.

Manastirski kompleks se pruža u krugu od nekih 50 kilometara, te ih je uz dobru organizaciju moguće obići čak i tokom kratkog vikend odmora. Ne sumnjamo da će vas ova poseta okrepiti i pružiti beskrajan mir kojim odiše svaki sveti hram na planini.

Najvažniji razlozi zbog kojih morate posetiti Frušku goru
Velika Remeta Monastery in Fruska Gora, Serbia.

Autentični salaši

Osim što u sebi čuva i neguje kulturno-istorijske znamenitosti i važna mesta naše istorije i tradicije, Fruška gora iz godine u godinu razija i nove atrakcije, koje su opet u skladu sa autentuično vojvođanskim i planinskim.

Reč je o čarobnim fruškogorskim salašima, čiji svaki detalj predstavlja malu prču za sebe i nosi autentičan pečat života u prošlosti na ovim prostorima.

Na najbolji način navedeno prezentuje Perkov salaš – prostor smešten u podnožju Fruške gore. Do njega se dolazi nakon isključenja sa asfaltnog puta Irig – Neradin, nakon koga vas čeka kratka vožnja seoskim putem.

Svaki detalj ovog turističkog mesta brižljivo je postavljen tako da bude u skladu sa izgledom seoskih vojvođanskih domaćinstava u prošlosti. Najautentičniji deo salaša je seoska kuća preuređena u muzej odevnih predmeta, ukrasa, nameštaja.

Osim u muzejskoj postavci, tokom boravka na salašu uživaćete u tradicionalnoj pripremi i degustaciji domaće hrane, posmatranju rada na razboju i odmoru u bašti sa ljuljškama. 

Najkvalitetnije vinarije u Srbiji

Da je Fruška gora pravi rajski prostor, potvrđuje broj i kvalitet vinarija koje se na njoj nalaze. One svakako svedoče o plodnosti ovog prostora i njegovoj pogodnosti za stvaranje najboljih vrsta vina. Među najpoznatijim vinarijama na ovom prostoru nalaze se vinarija Kiša, Šapat, Kovačevič, Erdevik.

U njima se stvaraju vina vrhunskog kvaliteta, koja uspevaju da zadovolje i najviše evropske standarde. Osim izuzetnih pića, vinarije Fruška gora poseduju i prostore u kojima se možete odmoriti uz pogled na zeleno prostranstvo vinograda i degustirati kvalitetnu hranu.

Pored toga, za turiste su dostupne ture kroz vinske podrume, u kojima ćete se upoznati sa procesom stvaranja i čuvanja vina, te u potpunosti shvatiti zašto se ovo piće naziva pićem bogova i zašto vekovima fascinira ljude.

Verujemo da su navedeni razlozi uspeli bar delimično da pokažu lepote, vrednosti i značaj koji Fruška gora ima. Njeni autentični sadržaji savršeni su za beg iz užurbane svakodnevice, stresa, gužve.

Ukoliko obaveze dozvoljavaju, uzmite više dana i posvetite ih otkrivanju svih lepota vojvođanske planine. Smeštaj Fruska gora je tu da vam posle dugih šetnji pruži kvalitetan odmor i prijatan boravak, te da upotpuni doživljaj koji pružaju aktivnosti i sadržaji na otvorenom. Ne čekajte! Priuštite sebi i dragim ljudima iskustvo iz snova.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima