Poslovne vijestiMinistarstvo za boračka pitanja ZDK sa po 8.000 KM subvencionira otvaranje 70...

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK sa po 8.000 KM subvencionira otvaranje 70 novih firmi – Poslovne.com

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je danas u sjedištu institucija tog kantona ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije “Prvi biznis”.

Čolaković je napomenuo da ovakav program realiziraju još od 2015. godine te je istakao kako je, prema evidenciji Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni ured Zenica, na tržištu aktivno između 450 i 500 takvih obrta. Neki su prerasli, dodao je, u ozbiljne firme i sa 30-ak zaposlenih.

-Programom je definisano da svaki otvoreni biznis, bez obzira o kojoj kategoriji boračke populacije se radi i o kom biznisu, dobije poticaj od 8.000 KM. Mi smo za programe zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije ove godine planirali milion KM – istakao je Čolaković.

Najavio da će u narednih nekoliko dana potpisati ugovore i za podršku firmama koje su pripadnici ove populacije osnovali u ranijim godinama te će podršku dobiti oko 200 korisnika koji su održali biznis i iskazali pozitivno poslovanje, kao i zaposlili nove radnike.

-Da bismo smanjili mogućnost zloupotrebe, definisali smo da isti biznis mora biti otvoren najmanje 24 mjeseca, a sredstva raspoređujemo u tri jednake rate – kazao je Čolaković.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić istakao je kako su u protekle tri godine pandemije koronavirusa za osnovni zadatak sebi bili zadali očuvanje zdravstvenog sektora, koji su u tom periodu podržali s dodatnih oko 20 miliona KM, ali da nisu zaboravili ni podršku privredi, poljoprivredi…

-Mi naše borce, koji su otvorili biznise, pratimo i nakon isteka tog programa i pratit ćemo ih dok, što kažu, ne stanu na svoje noge i da samostalno funkcionišu i bore se na tržištu na području ZDK-a, a naravno i BiH- najavio je premijer Bašić.

On je napomenuo da  je budžet Ministarstva za boračka pitanja ZDK-a 2014. godine bio 5,6 miliona KM, a danas je 16,4 miliona KM. Budžet ZDK-a, također 2014. godine, stipendirao je oko 500 studenata, a danas je to, istakao je, 3.200 stipendija.

Potpisu ugovora prisustvovali su i načelnici općina Kakanj Mirnes Bajtarević i Breze Vedad Jusić. Jusić je zahvalio Vladi ZDK i resornom ministarstvu na kontinuiranoj podršci pripadnicima boračkih populacija te je podvukao kako je “ovo program koji čini korist svima nama”, kako pojedincima tako i lokalnim zajednicama.

(FENA)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima