Ministar Zukić potpisao ugovore o dodjeli poticaja za razvoj poduzetničke infrastrukture – Poslovne.com

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić potpisao je u utorak u Mostaru ugovore s budućim korisnicima poticajnih sredstava po projektima “Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture” i “Poticaj udruženjima i komorama” za 2022. godinu.

U okviru programa podrške resornoga Ministarstva, poticajna sredstva za projekt “Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture” dobilo je sedam poduzetničkih potpornih institucija, dok su za projekt “Poticaj udruženjima i komorama”, sredstva dodijeljena za 11 udruženja i komora, koje su podržane nakon provedenih javnih poziva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Po riječima ministra Zukića, projekt ‘Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture’ ima za cilj uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno novoosnovanih poduzeća, a pomoći će razvoju poduzetničkih potpornih institucija, tj. inkubatora, tehnoloških parkova akceleratora, klastera i razvojnih agencija.

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu, koji se mogao zahtijevati od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, je 8.000 maraka.

– Drugi projekt ‘Poticaj udruženjima i komorama’ ima za svrhu poticanje razvoja i afirmacije poduzetništva i obrta i interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje njihovih interesa na zajedničkom tržištu, opstanak razvoja komorskoga sustava u FBiH, kao i edukaciju članova komore i udruženja, te zajedničke nastupe na sajmovima i dr. – kazao je federalni ministar.

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu je 6.000 maraka.

– Nadam se da će sredstva biti kvalitetno utrošena i da će to biti jedan novi poticaj razvoju poduzetništva u FBiH – poručio je Zukić.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je uime 50 000 obrtnika zahvalio resornom ministru i Ministarstvu na izdvojenim sredstvima, rekavši kako će Obrtnička komora ova sredstva iskoristiti za edukaciju tajnika županijskih komora i izradu projekata pri i nakon pristupa EU.

Predsjednik Udruženja “Kupujmo domaće” Admir Kapo se također zahvalio spomenutom ministarstvu što je podržao projekte za 11 udruženja i izrazio nadu da će se ta sredstva iskoristiti za realizaciju projekata za koja su aplicirali i da će njima zasigurno doći do poboljšanja u gospodarskom sektoru.

Podsjetio je i na to da je ovo udruženje nedavno organiziralo 10. nacionalnu kampanju razvijajući svijest kod građana da kupuju domaće proizvode te da će ova sredstva u tom cilju biti i iskorištena.

(FENA)

biznis.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima