back to top

Marketing u doba krize (ŠTA RADITI?)

Marketing u doba krize – Većina poduzetnika u doba korona krize koristeći svoj prvi instinkt gleda na koji način, u vrijeme krize, mogu umanjiti troškove marketinških strategija pod izlikom da im one sad „ionako ne trebaju“.

Ovakav poged na vaše poslovanje potencijalno je poguban za preživljavanje u situaciji pandemije, stoga savjetujemo da se vratite na početak i svoj marketinški plan ponovno oživite.

Dosadašnjim istraživanjem tržišta evidentna je pojava da kompanije sa povećanim ulaganjima u marketing za vrijeme krize, nerijetko iz krize izlaze jače.

Nasuprotno tome, firme koje tokom krize ”okače bijele zastave” i odluče se za pasivnu „strategiju“ čekajući bolje dane, njima oni zapravo i ne dođu ili im kriza ljulja brod još dugo nakon što najgori val službeno prođe.

Iako je nastavak kampanja sada apsolutna nužnost, marketing u doba krize koronavirusa ima posebna pravila. Zato papir u ruke i gradite svoj marketinški plan, dok još nije kasno.

Marketing u doba krize – Važnost marketinške kampanje u vrijeme krize

Kriza je period osobnih obilježja, svako preduzeće po sebi kroji svoje korake kriznog menadžmenta prije nego do krize dođe – tako bar teorija kaže da bi trebalo.

PROČITAJTE I OVO: Kako otvorit frizerski salon ?

Svaka kriza, kao i kriza vezana za pojavu COVID-19, je vrijeme kada je poželjno malo i zapostaviti, odnosno usporiti sa aktivnostima svih drugih područja, ali ne i marketinga.

Taj sketor sada postaje najvažniji i najsnažniji reusrs neophodan kako bi se kriza prebrodila sa što manjim gubicima, što znači da u njega morate uložiti i većinu svojih resursa.

Ovo vrijedi jednako za sve kompanije i poduzetnike, od onih mikro do makro.

Bez obzira na to zapošljava li vaša firma hiljadu uposlenika ili samo jednog, princip je isti – pažnja mora biti usmjerena na komunikaciju sa vašom ciljanom publikom i marketinškim kampanjama.

Marketing u doba krize – Sklad između potreba potrošača i marketing strategije

Društvena odgovornost, kao posebna vrsta senzibiliteta koju kompanije marketinški promovišu i briga za potrebe potrošača, jesu važni faktori koje treba pozicionirati eksplicitno u javnost prilikom gradnje kampanje u ovoj krizi.

Nije dovoljno samo verbalno izraziti stav “brinemo o vama”, nego ono što će potrošačkim grupama dati dozu podrške jeste preduzimanje konkretnih aktivnosti koje klijenti žele jasno i nedvosmisleno vidjeti.

Krizni periodi bilo koje prirode, daju preduzećima priliku da se svojim ciljnim grupama približe i postanu ljudima iznimno važni.

Jedno od obilježja koje ovu krizu izdvaja od nekih drugih koje mogu potresti svijet marketinga, jeste činjenica da je ona primarno zdravstvena što je istodobno čini krizom ljudskog duha. Zašto je ovo važno?

Važno je znati prirodu krize, kako bi se u skladu s tim postavljali marketinški ciljevi i gradile strategije, pa je ključno u te strategije integrisati element koji inače nerijetko nedostaje u kriznim vremenima – empatiju.

Empatija bi, u tom kontekstu, trebala postati zvijezda vodilja svih komunikacijskih napora marketinških stručnjaka.

Marketing u doba krize -Digitalizacija spašava jaz socijalne distance

Obzirom na prirodu korona krize, odluke štabova civilne zaštite i zdravstvene mjere, socijalna distanca odlična je prilika da preduzeća poduzmu, nerijetko dugo prolongirani korak prelaska na digitaizaciju poslovanja, a uz to i marketinga.

Digitalni marketing postaje najvažniji kanal komunikacije sa klijentima, a sigurnost kao odlika specifične kampanje prilagođene uslovima, stepenica više za uspjeh na tržištu.

Otvaranje online trgovine proizvodima u uslugama, online info-centra za podršku klijentima, samo su neki od načina da se trenutna situacija uspješno prebrodi. Budući da je sada povećana konzumacija internetskog sadržaja, to je idealna prilika za izgradnju vlastitog brenda, uz neka manja ulaganja.

Prednost vam daje i mogućnost da vaša konkurencija možda još uvijek nije donijela odluku da bude aktivna u online medijima i digitalizuje svoje poslovanje, što više prostora u medijima ostavlja vašim aktivnostima.

Velike svjetske kompanije uzor su poslovanja ali i nošenja sa problemima koji potresaju svijet poslovanja. Dobar primjer iz prakse dolazi nam iz, svima dobro poznatog trgovačkog lanca IKEA, koja je neprestano slala podsjetnike svojim kupcima da iako su trgovine trenutno zatvorene, kroz reklame ih je podsjećala na svijetlu činjenicu da imaju već izgrađene lijepe i tople domove u kojima im sada ne treba ništa drugo nego da u njima i ostanu, poštujući tako odredbe borbe sa pandemijom.

Pored toga, dvije neprikosnovene nove marketinške strategije za zadržavanje vaših klijenata i privlačenje novih potencijalnih korisnika, su content marketing i oglašavanje uz plaćanje po kliku.

Sada je pravi čas da se posvetite ”content marketingu”. Veliki broj korisnika je trenutno na internetu u potrazi za kvalitetnim sadržajem što se može iskorisititi kao prilika da ih upoznate sa poslovanjem vaše kompanije.

Digitalni marketing je sadašnjost i budućnost

Content marketing odnosi se na sadržaj plasiran na društvenim mrežama, blogovima, putem newslettera, SEO i plaćenog oglašavanja, dok plaćanje po kliku podrazumijeva oglašavanje na Google-u, nativno oglašavanja, Facebooka i oglašavanje putem drugih društvenih mreža.

Razgovarajte sa potrošačima koristeći LinkedIn, Facebook, Instagram i mnoge druge društvene mreže koje su u ponudi u današnjem vremenu ekspanzije interneta.

Društvene mreže su mjesta na kojima kupci pregledaju vaše proizvode, razgovaraju o njihovim karakteristikama, razmjenjuju mišljenja i sl.

Svaka kompanija posjeduje arhivu višegodišnjeg, relevantnog i interesantnog sadržaja koji ne poznaje datum, ali ono što je još bitnije – idalje vrijedi za vaše klijente.

Ponovo „prečešljajte“ svoj online sadržaj, ažurirajte ga, napravite svojevrsno proljetno čišćenje s ciljem poboljšanja vaše pozicije na pretraživačima.

Uložite u svoju web stranicu da uvjerite sebe, a onda i svoje klijente da pružate brzo i personalizovano iskustvo.

Ukoliko razmišljate o smanjenju budžetskih troškova, imajte na umu da ,male promjene na vašoj internet stranici koje vas ne koštaju bogatstvo, imaju izuzetno velike učinke na vaše poslovanje.

Važno je upamtiti da je sve prolazno, pa tako i ova trenutna kriza, na vama je odluka kako ćete ju gledati – kao priliku ili kao prijetnju.

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima