13.8 C
Sarajevo

Kako poslovati preko Bookinga

Booking – Najveća platforma za rezervaciju smještaja

Booking je jedan od vodećih platformih za rezervaciju hotela, apartamana, vikendica i kuća za odmor. Ukoliko imate apartman, hotel ili bilo šta za rezervaciju onda je potrebno da znate kako poslovati preko bookinga.

Poput bilo koje online platforme, Booking je za korištenje veoma lagan. Njegova globalna dostupnost učinila ga je prvom platformom za iznajmljivanje u svijetu. Stoga, ako se bavite ovim poslom imati profil na ovoj platformi je neophodan korak za privlačenje novih turista i posjetitelja.

Na mjesečnom nivou Booking koristi i posjećuje preko 100 miliona ljudi. On je prva stvar koju ljudi posjećuju kada planiraju odmor i odlazak na neku destinaciju. Preko njega možete privući veliki broj gostiju iz cijeloga svijeta.

 Zanimljiv podatak je da ukoliko nudite vaš smještaj na Bookingu velike su šanse da ćete se isti gosti vratiti u vaš smještaj. Naravno, ovo sve zavisi od vaše usluge i gostoprimstva jer na ovoj plaformi gosti ostavljaju recenzije.  Dobra ocjena na Bookingu postala je odlučujuća za sve vlasnike smještaja.

Kako poslovati preko Booking
Kako poslovati preko Booking

Booking uzima provoziju

Kada poslujete preko Bookinga važno je da znate da ova platforma uzima proviziju. Cijena provizije koju uzima Booking zavisi od mnogo faktora poput lokacije na kojoj je vaš smještaj. Provizija se kreće od 10 % do 25 %. Budite spremni da ćete za svaku rezervaciju morati platiti Bookingu.

 Također biste trebali biti oprezni prilikom postavljanja politike otkazivanja. Ako ne dajete povrat novca za otkazane rezervacije i dalje morate platiti proviziju ako se gosti ne pojave.

Kreiranje profila

Kreiranje profila na Bookingu je veoma lagano. Nakon što uneste osobne podatke i potvrdite e – adresu potrebno je da uredite vaš profil. Važno je da sve usluge koje nudite i što vaš apartman posjeduje navedete. Ova opcija je veoma jednostavna za rukovanje samo je potrebno da označite kvadratić sa navedenom uslugom.

Osim lokacije, usluga, karakteristika apartmana na Bookingu su važne i fotografije. Preko njih većina gostiju odlučuje da li će odsjesti u određenom apartmanu. Stoga, posebnu pažnju posvetite fotografijama i njihovoj kvaliteti. Ipak preko njih predstavljate vaš apartman, hotel ili sobu koja treba da privuće sve potencijalne goste iz raznih dijelova svijeta.

Nakon što su gosti pregledali vaše fotografije, obično sljedeći put pročitaju opis vašeg posjeda. Bitno je osigurati da opis bude iskren i objektivan. Ako s opisom ne uspijete upravljati očekivanjima gosta, to će se odraziti na vaše recenzije na Bookingu.

Kako poslovati preko Booking
Kako poslovati preko Booking

Obratite pažnju na dodatne naknadne

Ukoliko nudite vaš smještaj na Bookingu preporučujemo da naplatite dodadnu naknadu za čišćenje i polog za štetu.

Polog za štetu može vam pomoći da pokrijete potencijalnu štetu koju su uzrokovali vaši gosti. U nesretnom slučaju da je nešto oštećeno, morate upotrijebiti značajku prijavljivanja kršenja pravila da biste to prijavili timu Booking-a. Dakle, ova dodatnu naknadu pomoći će vam da budete sigurni u posebnim okolnostima.

Kada kreirate profil možete kreirati niz pravila koje gosti moraju poštovati. Tako ćete vaš biznis i smještaj dodatno osigurati. Jedna od neophodnih stvari je politika otkazivanja. Sve zavisi od vas kako je želite postaviti pravila za otkazivanjem. Možete gostu naplatiti 14 dana prije dolaska ili u slučaju otkazivanja da postavite određen datum do kojeg se otkazivanje može izvršiti i dobiti povrat novca.

Kako funkcioniše plaćanje ?

Vjerovatno vas plaćanje preko Bookinga najviše zanima. S obzirom da je riječ o online platformi i plaćanje se vrši online. Jedna od glavnih razlika između Booking.com-a i Airbnb-a jest ta što Booking.com omogućuje korištenje vanjskih usluga plaćanja za slanje i primanje plaćanja. Gosti vam mogu platiti putem interneta različitim načinima plaćanja kao što su obična ili virtualna kreditna kartica, PayPal, AliPay itd.

Ovo je još jedan od načina da se osigurate kako ne biste imali nepotreban gubitak novca. Booking je veoma jednostavna platforma za korištenje. Za sve koji traže smještaj ili nude u nekoliko klikova možete zakazati smještaj za odmor.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
spot_img