Imat ćemo redovno snabdijevanje plinom – Biznis.ba

Dok vlast vodi brigu o ishodu predstojećih izbora i vodi kampanju za vladajuće fotelje, građani su uprkos svim problemima prepušteni sami sebi. Osim borbe s višemjesečnom inflacijom, sada strahuju i zbog nadolazeće zime.

Sve procjene ukazuju na to da ulazimo u vrlo neizvjesnu jesen i novu grijnu sezonu. Ima li opravdanosti strahu da bismo mogli ostati bez plina, u Dnevniku 3 smo pitali direktoricu Energoinvesta Biseru Hadžialjević.

Za početak, kaže da ćemo za predstojeću grijnu sezonu imati redovno snabdijevanje plinom.

“Svi naši kontakti sa isporučiocem gasa govore da se do sada ništa ne mijenja, da i dalje gasa ima redovno u količinama koje smo naručili tako da ne očekujem nikakve turbulencije bez obzira na sve ono što se dešava u Evropi i na tržištima.”

Ističe da cijena plina skače iz tromjesečja u tromjesečje i da su ta povećanja izuzetna.

“Nažalost to je nešto što je van našeg uticaja i nešto na šta mi ne možemo da djelujemo. Ono što je blaga utjeha za potrošače je da naša cijena plina nije vezana za evropsko tržište gdje kupuju plin svi, tako da mi smo još uvijek sretni što imamo naftnu formulu i što imamo cijenu kakvu imamo, ali bez obzira što je cijena za naše potrošače velika i to je nešto što se teško podnosi, cijene na tržištima su izuzetno velike i ne znam kako bi pristupili da moramo plin kupovati na evropskom tržištu.”

Hadžialjević pojašnjava da je BiH trenutno ovisna samo o jednom dobavljaču plina.

“Mi dobijamo gas iz Rusije, od Gazproma, ali to apsolutno nema veze kojim tokom dolazi. Svi u okruženju koriste ruski plin tako da to što mi dobijamo gas turskim tokom ne znači da to utiče na cijenu gasa. I da imamo alternativu to ne znači da bi cijena gasa bila manja.”

Naglašava da ne očekuje najcrnji scenario – da BiH potpuno ostane bez plina.

“Mi imamo ugovor koji je aktivan do kraja ove godine i Gazprom redovno isporučuje i izvršava svoje ugovorne obaveze. Ide sljedeći ugovor produženja, nadamo se aneksu postojećeg ugovora koji je dugoročan. Ono što se dešava Evropi, ja se nadam da se neće desiti nama.”

Ističe da su svi distributeri već formirali nove cijene.

“Priča subvencije je tema već uveliko i već su održani određeni sastanci sa Vladom FBiH i Vladom KS-a i traži se način kako da se pristupi smanjenu cijene gasa za krajnje potrošače. Ja zaista očekujem da će se to desiti i da ćemo naći načina da zaštitimo naše građane od poskupljenja.”

Hadžialjević smatra da su subvencije jedno od rješenja zaštite krajnjih potrošača.

“Način na koji se formiraju cijene otvara mogućnost da se svi uključimo i vidimo kako subvencionirati. Prošle godine smo radili subvencije i sve je bilo formirano do kraja godine.”

O prijedlogu resornog ministra Nermina Džindića o ukidanju PDV-a kaže da je to vrlo realan zahtjev.

“Nadam se da će Vijeće ministara imati sluha i da će država učiniti sve da se rade subvencije, ne samo za gas nego i za ostake energente.”

Pojašnjava da BiH nema skladište plina.

“S obzirom da je naš sistem izuzetno mali onda su male i količine koje mogu biti kao neka dopuna u tom skladištenju u gasnom sistemu. ali i to je jedan od načina da se može koristiti za neku vrstu skladištenja i u postojećem gasnom sistemu. Ozbiljno skladište treba izraditi u rudniku Tetima koji je napušten.”

O poslovanju Energoinvesta kaže da rade ozbiljne projekte, te da je posebno raduje da idu u novu tehnologiju.

“Energoinvest je uvijek hvatao korak sa modernom tehnologijom”, zaključila je Hadžialjević.

Biznis.ba / Federalna.ba

biznis.ba

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima