Opuštajuće bojanke za odrasle

Prema nekim istraživanjima, bojanke za odrasle su jedno od najboljih sredstava za oslobađanje od stresa i opuštanje.

Međutim, kako živimo u digitalnom dobu, okruženi telefonima i tabletima, čak ih koriste i oni korisnici u poznim godinama, šta drugo preostaje nego te uređaje iskoristiti na pravi način.

App Labs Games je razvojni tim koji u Google Play prodavnici ima niz aplikacija posvećenih bojankama i bojenju.

Mi smo se odlučili za onu naziva Coloring Book for Adults (ima slična namijenjena djeci), najviše zbog njene jednostavnosti i mehanike rada.

opuštajuće bojanke za odrasle
bojanke za odrasle

Na samom početku dočekati će vas biblioteka sa nizom kategorija popt cvijeća, životinja, festivalskih radova, crteža iz mašte, pikselastih radova i slično, u kojima svaka pojedinačna kategorija nudi veliki broj crteža spremnih za bojenje.

Nakon izbora pred vama je paleta boja od kojih svaka boja nudi i 10-tak svojih nijansi, a tapkanjem po crtežu, automatski bojite određeno polje koje čini jednu cjelinu zatvorenih linija.

Crtež je moguće zumirati zbog preciznijeg rada, a imate na raspolaganju i undo opciju. I to je u suštii sve.

U svakom trenutku se možete prebaciti na drugi ili novi rad, dok će vam trenutno stanje ostati snimljeno za nastavak drugi put.

Gotove radove možete objaviti, arhivirati i podijeliti sa drugima, a najbolje od svega što je ova terapija umjetnošću, potpuno besplatna.

opuštajuće bojanke za odrasle
bojanke za odrasle

Zašto su korisne bojanke za odrasle

Kromoterapija, odnosno terapija bojama, bila je prisutna još u drevnom Egiptu, Kini i Indiji, a stručnjaci i danas tvrde da pomaže u stanjima kao što su anksioznost, demencija ili depresija.

Naravno, bojanje bojanki za odrasle nije isto što i kromoterapija jer prava terapija bojama uključuje odnos između pacijenta i terapeuta.

Ipak, bojanje bojanke zasigurno može postati hobi s brojnim dobrobitima:

  • “trenirate” mozak jer bojanje zahtijeva aktivaciju obje hemisphere
  • rješavate se negativnih emocija
  • ublažavate stres i tjeskobu
  • povećavate pažnju i koncentraciju
  • prisutni ste u trenutku bez razmišljanja o obvezama i problemima koji vas čekaju, tzv. mindfulness
  • razvijate svoju kreativnost jer nema pravila kako ćete nešto obojati
  • doprinosite vlastitoj socijalizaciji jer, bez obzira što je bojanje samačka aktivnost, ono može postati i društvena igra za večer s prijateljima
  • sretniji ste i zadovoljniji

Nadalje, bojanje bojanke za odrasle može vam pomoći u odvikavanju od loših navika, kao što je ovisnost o cigaretama.

Što je crtež zahtjevniji, vaša fokusiranost je veća, manje mislite na potrebu za cigaretom, a držanjem bojica rješavate onu “pušačku potrebu” da stalno imate nešto u rukama. Dobra ideja, zar ne?

bojanke za odrasle
bojanke za odrasle

Kako izgledaju bojanke za odrasle

Popularnost bojanki za odrasle posljednjih nekoliko godina naglo je narasla zbog čega je sve više motiva, stilova i “težina” u bojankama.

U bojankama za odrasle najčešće se pojavljuju motivi mandale, leptira, kaleidoskopa i brojnih mitskih bića, no to je bio tek početak bojanki.

Sada imate priliku bojati uistinu sve — blagdanske motive, motive godišnjih doba, životinje, izvanzemaljce, odjeću, kulturnu baštinu ili ljepote mediterana.

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima