Zdravstvo – šansa za spas BiH turizma u doba koronavirusa

Turisti i putnici su sve više svjesni da se živjeti mora sa koronavirusom uz primjenu epidemioloških mjera… jer putovati, znači živjeti.

Mjere za ublažavanje negativnog utjecaja koronavirusa na turizam sa promotivnim porukama u niz država se odrazila i na BiH u smislu da naši građani koriste godišnje odmore u zemlji raznolikosti što je i rezultiralo stampedom oglasa turističko-ugostiteljsko-prevozničkih organizatora sa aranžmanima od Une do Drine i Save do Neuma. Ovakva situacija za strategiju BiH turizma u ovom kriznom periodu nameće niz pitanja u razmišljanjima, ali bi izdvojio ključno… Kakvu poruku šaljemo ka emitivnim tržištima od kojih suštinski živi BiH turizam?

Piše: Samer Dolovac

Prema logici, odnosno uzročno-posljedičnim relacijama da naši građani ne idu u inostranstvo na godišnje odmore dovodi do situacije da i građani drugih država ostanu u okvirima svojih granica. Takva okolnost dugoročno bez jasnog cilja neminovno vodi do daljnjeg urušavanja već poljuljanog turizma jer učešće domaćih turista je samo jedan dio nedostatan u sveukupnim potrebama turističkih destinacija u BiH. Naravno, ne treba zanemariti značaj domaće turističke potrošnje posebno u ovom periodu jer po svemu sudeći ljetnu turističku sezonu npr. u Neumu će po trenutnoj situaciji djelimično spasiti naši građani, ali samo kratkoročno.

zdravstvo – šansa za spas bih turizma u doba koronavirusa

Zimska sezona već kuca na vrata BiH

Ljeto uveliko traje bez inostranih turista u BiH, a po svemu sudeći će takva biti i jesen. Za 5 do 6 mjeseci dolazi zimska sezona na BiH planine i sad se nameće novo problematično pitanje, ko će posjetiti BiH u periodu zimskih raspusta osim domaćih gostiju ?  Tradicionalni gosti, ljubitelji snijega i skijanja, iz zemalja regiona su u istim pa i gorim problemima što se tiče turizma, a i potrošačka moć njihovih građana je također prilično uzdrmana. Ne zaboravimo da i kod njih bruje poruke da ostanu u svojoj zemlji za godišnje odmore. U tom smislu, pitam se kakva će biti zimska sezona na našim planinama bez Hrvata, Srbijanaca, Slovenaca i drugih…

zdravstvo – šansa za spas bih turizma u doba koronavirusa

Otvoriti granice za spas BiH Turizma

Promišljanja sa pogledom na daljinu bi našu BiH turističku priču ka inostranim tržištima trebalo oblikovati: Da, građani BiH putuju po svojoj zemlji zato što je lijepa, bezbjedna i zdravstveno sigurna te otvorena za sve koji žele da upoznaju njene raznolike ljepote. Zato dođite i posjetite nas…ali imamo gorući problem zatvorenih granica. Opasnost zatvorenog kaveza, ako se situacija uskoro ne promjeni će u vrlo skoroj budućnosti dovesti ili doslovno ugasiti tračke nade za opstankom turizma u našoj državi.

Granice se što prije trebaju otvoriti za turizam i sa istokom i sa zapadom, ali tu već dolazimo do sudara turizma i opasnosti uvoza novih slučajeva koronavirusa iz emitivnih država, ali da li možemo prijetnju pretvoriti u priliku kroz tezu „Zdravstvo kao okosnica za spas BiH Turizma u doba koronavirusa“ ?

zdravstvo – šansa za spas bih turizma u doba koronavirusa

Zdravstvo – šansa za spas BiH turizma

Da li možemo glavne kopnene i vazdušne granične prelaze otvoriti za turizam? Mislim, da možemo. Da li možemo kreirati sistem kroz napredne informacione tehnologije (on-line aplikaciju) za najavu dolaska u BiH i zbog turističkih razloga (primjer Hrvatske) uz turističke vouchere i potvrđene rezervacije turističko/ugostiteljskih legalnih organizacija kao dokaz turističkog dolaska? Da li možemo kreirati rješenja za jednodnevne turističke grupe koje npr. iz Hrvatske posjećuju Mostar, Međugorje i druge destinacije ? Mislim, da možemo. Da li bi dio sredstava iz stabilizacijskih i drugih fondova u BiH mogli usmjeriti na potrebe u smislu besplatnog testiranja zdravstveno sumnjivih turista o trošku države na graničnim prelazima, pa i njihovom liječenju kao značajan iskorak u odnosu na niz konkurenata.

U tom smislu sigurno ima i interesa kod osiguravajućih kuća u kreiranju posebnih turističkih paketa  „korona“ putničkog zdravstvenog osiguranja tokom boravka u BiH, kao mogućnost u razmatranjima za zdravstveno siguran boravak što turistima, ali i našoj dijaspori rasutoj po kugli zemaljskoj. Za navedeno bi morali iznaći rješenje.

zdravstvo – šansa za spas bih turizma u doba koronavirusa

Turisti i putnici su sve više svjesni da se živjeti mora sa koronavirusom uz primjenu epidemioloških mjera… jer putovati, znači živjeti.

Da li bi se to sve isplatilo ? Naravno da bi jer turisti i naša dijaspora mogu jedino spasiti BiH turizam uz naše zdravstvo kao okosnicu, a sa tim se uzročno-posljedično i kao logički okvir između ostalog spašava već navedeno zdravstvo, ali i policija, i…

zdravstvo – šansa za spas bih turizma u doba koronavirusa

P.S. Prelijepe fotografije ustupili Behlić Samir -Behla, Aganović Mahir, Bratić Nenad i Mamuša Dragan, hvala im puno!

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima