back to top

Wall Street pao drugi dan zaredom – Poslovne.com

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u ponedjeljak, drugi trgovinski dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom oštre retorike predsjednika Feda Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama. Azijske burze prate pad Wall Streeta jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da središnje banke podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Dow Jones skliznuo je 0,57 posto, na 32.058 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 posto, na 4.030 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 12.017 bodova.

Najveći dvodnevni pad S&P 500 indeksa u dva i pol mjeseca posljedica je oštre retorike predsjednika američke središnje banke Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Powell je tada poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu. A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i ‘nešto boli’ za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je na tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u rujnu Fed mogao povećati kamatne stope.

No, prema procjenama na tržištu novca, postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,61 posto, na 12.892 boda, a pariški CAC 0,83 posto, na 6.222 boda. U Britaniji se jučer zbog praznika nije radilo.

Azijske burze prate pad Wall Streeta

Na većini azijskih burzi u utorak su cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, s obzirom da središnje banke podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je jučer pao gotovo 2 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,5 i 1 posto. U Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0,6 i 0,9 posto.

Nekoliko burzi jutros je poraslo, no to je uglavnom posljedica korekcije cijena dionica nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Ulagači su oprezni jer nema puno razloga za kupnju dionica, s obzirom da središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, dok se rast gospodarstava usporava.

Europske burze blago porasle, trgovanje oprezno

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, no trguje se oprezno zbog energetske krize, rasta kamatnih stopa, rekordne inflacije u eurozoni i rizika od recesije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je u prethodna dva dana potonuo 2,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,44 posto, na 7.458 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 12.992 boda, a pariški CAC 0,79 posto, na 6.270 bodova.

Dolar popustio, cijene nafte blago pale

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula s najviše razine u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 108,85 bodova, dok je jučer dosegnuo 109,48 bodova, najvišu razinu u 20 godina.

Jutros se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 138,60 jena, kao i jučer u ovo doba. No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0,9987 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9929 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 68 centi, na 104,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 96,68 dolara.

 

Poslovne.com / Hina

biznis.ba

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima