Poslovne vijestiVelika prilika za investitore: Ekonomske analitike 143 grada/općine/opštine predstavljene u specijalnoj publikaciji...

Velika prilika za investitore: Ekonomske analitike 143 grada/općine/opštine predstavljene u specijalnoj publikaciji „100 najvećih“

Petu godinu zaredom Poslovne novine i LRC BIS u sklopu projekta „100 najvećih u BiH“ realizuju projekat „Gradovi/općine/opštine i biznis” kojem je cilj strateško komuniciranje lokalnih zajednica i njihovo medijsko pozicioniranje kroz kanale komunikacije Poslovnih novina usmjerene ka ciljanoj poslovnoj zajednici.

U sklopu opsežne analize poslovanja privrede BiH, Poslovne novine će ove godine u specijalnom štampanom izdanju „100 najvećih u BiH i regionu” objaviti i tematski prilog „Gradovi/općine i biznis”, koji će biti baziran na analitičkim podacima o poslovanju 143 lokalne zajednice u BiH.

Posmatrajući podatke za 143 opštine/općine, gradove i Brčko distrikt BiH, izračunato je da prosječan broj privrednih subjekata po lokalnoj zajednici iznosi ­­­­­­­­­­­249 od ukupnog broja onih koji su predali završne račune u 2021. godini (broj predatih završnih računa: 35.726).

Ukupan prihod koji su ostvarili privredni subjekti (uzimajući u obzir 143 opštine/općine, gradove i Brčko distrikt BiH) iz Bosne i Hercegovine iznosi ­­­­­­­­­­­80,8 milijardi KM. Prosječna vrijednost prihoda po lokalnoj zajednici iznosi 564 miliona KM.

Ukupan izvoz koji su ostvarili privredni subjekti iz Bosne i Hercegovine u 2021. godini iznosi ­3,5 milijardi KM. Posmatrajući podatke za 143 opštine/općine, gradove i Brčko distrikt BiH, izračunato je da prosječna vrijednost izvoza po lokalnoj zajednici iznosi 94,6 miliona KM.

Analiza lokalnih zajednica, kojih je u BiH 143 (općina/opština/gradova), od iznimne je važnosti, naročito u ovom periodu, kako za lokalne zajednice tako i za privrednike i inopartnere, ali i institucije.

Jedinstvena analitika vrši se na osnovu tri indikatora: rastu izvoza, broju privrednih subjekata na 1.000 stanovnika i prosječnom prihodu po zaposlenom.

Svaki grad i svaka općina ima svoje prednosti i potencijale pa su navedene prosječne vrijednosti po lokalnim zajednicama potpuno različite.

Nažalost, kod nas se često dešava da eventualni investitori ne prepoznaju privredni potencijali lokalnih zajednica.

Zašto su neke lokalne zajednice uspješne, a neke ne, zašto neke s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih? Odgovore na ova pitanja prezentirat ćemo u ovom tematskom prilogu koji će mapirati privredne potencijale naše zemlje.

Lokalni razvoj ima svoje specifičnosti i ovakva analitika predstavlja značajan korak ka stvaranju objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou. Također, značajno je za širu društvenu zajednicu, domaće i strane investitore te institucije i ekonomske odjele ambasada, posebno sa aspekta unapređenja poslovanja i podizanja konkurentnosti poduzeća te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na tržištu.

30 turističkih potencijala Federacije BiH

Prvi put će postojeći projekat biti nadopunjen i segmentom turizma, jer turizam predstavlja stratešku granu unapređenja jedne zajednice koja raspolaže adekvatnim potencijalima pa projekat od ove godine nazovamo „Gradovi/ općine/opštine, biznis i turizam”.

U sklopu navedenog specijalnog izdanja biće predstavljeno i 30 turističkih potencijala Federacije BiH koje sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina predstavlja vrlo zanimljivu turističku destinaciju sa izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim naslijeđem i povoljnim klimatskim uslovima.

Sektor turizma bilježi pozitivne trendove za glavne pokazatelje rasta posljednjih 10 godina, ali još uvijek postoji značajan prostor za daljnje korištenje njegovog prvobitnog potencijala.

Važno je identifikovati značajne lokalitete i govoriti o njima strateški i kontinuirano kako bismo zajedno izgradili jedan sistem koji će na kraju biti i isplativ za sve grane privrede naše zemlje.

Ukoliko želite da Vaša lokalna zajednica bude dio projekta, kontaktirajte nas putem e-maila: azra.sisic@poslovnenovine.ba ili na kontakt telefon: 033/568-811.

business-magazine.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima