back to top

Slatkiš za sve sladokusce/Upoznajte Timku Salihović i njen nezaboravni sir od dunja

Svako voće je zdravo, a među onim koje zaista ima mnogo blagodati i koje je ljekovito svakako su dunje. Mnogima je i danas u sjećanju miris dunje sa ormara ili slatko koje su naše mame i nane pravile. Da se osim soka i pravljenja džema dunja može upotrijebiti i na malo drugačiji način, pokazala nam je Timka Salihović iz Kladnja, koja je postala prepoznatljiva po svom proizvodu – siru od dunje.

Početak

Kako nam je kazala na početku razgovora, ona je po zanimanju frizer.

Uz sir od dunje, radim još sirup i slatko od dunje, a planiram da na tržište plasiram još dva proizvoda, kazala nam je Timka

– Pored osnovnog zanimanja, godinama se bavim proizvodnjom domaćih proizvoda i u mom mjestu svi me poznaju po tome. Veliki značaj dajem zdravoj i domaćoj namirnici. Tako sam naišla i na zanimljive činjenice o dunji i njenim benefitima. Zainteresovala sam se i odlučila sve malo više istražiti, istakla je Timka.

Dodala je kako je članica Udruženja Žena ženi u Kladnju i odatle je, ustvari, i krenula njena priča.

– Organizacija Green Council za osnaživanje žena poduzetnica u ruralnim sredinama u BiH provela je radionice širom BiH gdje su predstavljeni razni domaći proizvodi, odabrana su tri proizvoda, a jedan je i moj sir od dunje i tako je krenula priča, naglasila je Timka.

Kako kaže, svaki je početak težak.

– Mislim da sam i dalje na nekom početku. Toliko toga sam morala naučiti i još učim o dunji. Onda sam bila jako malo upoznata sa društvenim mrežama, koje su danas nezaobilazne ukoliko želite promovisati neki proizvod i sve je to trebalo odmah i sad naučiti. Međutim, to me nije obeshrabrilo, moja velika volja i radost što je baš moj slatkiš, moj proizvod odabran ulile su mi nevjerovatnu snagu da svaki dan nešto novo naučim, istakla je Timka.

S obzirom na to da je riječ o neobičnom proizvodu koji nazivom upućuje na nešto slano, a zapravo je izvrstan slatkiš, reakcije su bile odlične, društvene mreže su odradile svoje i svi su htjeli probati Timkin sir od dunje.

– Moji sugrađani, dijaspora, udruženje I-DIJASPORA sa Nikolom Burićem na čelu dali su mi ogromnu podršku, a sir od dunje dobio je i svoj dizajn za koji je odgovorna Miomirka Mila Malank. Za pakovanje je odgovorna moja kćerka Mirzana Salihović, fotograf je Imrana Kapetanović, glavna mentorica mi je bila Sanela Klarić, dok je Erna Šošević zaslužna za mnoge aktivnosti, radionice, savjete i upute, pojasnila je Timka.

Podršku je Timka dobila i od kompanije Bingo, koja joj je, kroz program podrške poduzetnicama Hrabre i odvažne, to ste vi, dodijelio grant od 7.000 KM za nasad i podršku “što mi je dalo vjetar u leđa, tako da sam na putu da prijavim dodatno sezonsko zanimanje”.

Dodala je kako je dunja kao voće prilično teška za obradu, potrebno vrijeme da se obradi oko 5 kilograma dunje je 5-6 sati, od čega Timka dobije oko tri kilograma sira.

Kada je u pitanju sama dunja, Timka, kako nam je kazala, ima nekoliko stabala svoje dunje, a ostale kupuje.

Mušterije

– Moji proizvodi mogu se nabaviti od novembra do juna narudžbom na tel. 061/294307, zatim na mom profilu Salihovic Timka, te putem grupe i stranice Dunja by Timka, kazala nam je ona dodajući:

– Najvjernije mušterije su moji sugrađani, kako oni koji žive u BiH, tako i oni koji su u dijaspori, zatim prijatelji, a većina onih koji kušaju sir od dunje u njega se i zaljubi. Mogu reći da je sir od dunje za sve sladokusce i one koji vole zdrave i lijepe proizvode, kazala je Timka.

Kao što je i rekla, još je na samom početku, ali već ima velike planove.

– Trenutno mi je najbitnije da pronađem sigurno tržište, a onda polako da provedem svoju zamisao dio po dio, poručila je Timka.www.oslobodjenje.ba

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima